Un bacauan se ia la trinta cu marile monopoluri

miercuri, 29 decembrie 1999, 00:00
2 MIN
 Un bacauan se ia la trinta cu marile monopoluri

Pentru ca a ajuns la concluzia ca marile monopoluri impun in contractele care trebuie sa le incheie cu consumatorii numai obligatii pentru acestia, nu si drepturi, bacauanul Grigore Dalban a refuzat sa semneze contractele fara sa impuna si citeva clauze care sa-l apere. El a refuzat in vara sa semneze contractul de furnizare a serviciilor telefonice cu RomTelecom. Bacauanul a returnat RomTelecom contractul impreuna cu o lista cuprinzind motivele pentru care nu accepta revederile cuprinse in acesta. "Contractul impus de RomTelecom este un dictat – considera Grigore Dalban – pentru ca nu contine decit clauzele care le convin lor, iar observatiile pe care le-as formula eu nu pot fi incluse". Dalban mai este nemultumit si de faptul ca, spune el, unul din punctele contractului exonereaza RomTelecom de orice raspundere pentru eventualele daune.
"Va reamintim – scria el in petitia inaintata RomTelecom – ca prevederile conditiilor generale pentru funizarea serviciului telefonic fac parte integranta din contract si ca in calitate de parte contractanta raspundeti pentu orice daune provocate din vina furnizorului constatate si reclamate de catre utilizator. Mai aratam ca orice contract incheiat intre doua parti si care contine clauze ce contravin legilor in vigoare este nul de drept. In concluzie, solicitam reformularea contractului".
Dupa RomTelecom a venit rindul societatii Electrica. In momentul in care a fosst invitat sa semneze contractul, Grigore Dalban nu a acceptat sa-si puna semnatura pe hirtie fara sa o citeasca inainte. El a luat contractul acasa si l-a analizat ajungind la concluzia ca acesta contine doar obligatii pentru consumator, nu si drepturi. "In 1995 am constatat ca furnizorul a incarcat facturile nejustificat cu un total de 310 kW, desi contorul a functionat perfect. Am facut sesizare si ulterior mi s-a facut o factura pe zero, reusind sa-mi recuperez prejudiciul – povesteste Grigore Dalban. In plus mi s-a inlocuit si contorul in lipsa mea". El zice ca, tocmai de aceea, ar fi necesare niste clauze in contract care sa apere consumatorul de astfel de abuzuri.
Dalban s-a prezentat cu contractul la sediul Electrica nu inainte de a include unele obiectiuni in acesta. Obiectiunile incluse de el suna in felul urmator: "Forta majora apara de raspundere atit furnizorul cit si consumatorul. Incarcarea nejustificata a facturilor de catre furnizor constituie infractiune de furt din avutul privat si se pedepseste conform Codului Penal. Contorul este proprietatea consumatorului iar inlocuirea acestuia, indiferent din ce cauza, se va face doar in prezenta consumatorului".
Initiativa lui Dalban a ramas, deocamdata, fara succes deoarece la Electrica i s-a respins contractul modificat, iar RomTelecom nu da prea mare importanta faptului daca un contract este semnat sau nu. Politica societatii de telecomunicatii este de a asigura in continuare prestarea serviciilor de telefonie RomTelecom straduindu-se sa-si respecte obligatiile ca si cum contractul ar fi in vigoare. El ar putea ramine cel mult fara curent electric din moment ce nu a semnat un contract de furnizare a energiei cu Electrica. (Razvan BIBIRE)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii