1 milion de lei pentru un metru de teren in buricul orasului

joi, 07 decembrie 2000, 00:00
4 MIN
 1 milion de lei pentru un metru de teren in buricul orasului

Terenurile cu un amplasament foarte bun au reprezentat si mai reprezinta inca o buna afacere pentru proprietarii lor. Citiva metri de teren intr-o zona centrala a municipiului ar putea sa ii aduca detinatorului acestuia un cistig de zeci de milioane de lei, fie prin vinzarea acestuia, fie doar din inchiriere. Pe piata imobiliara din Botosani au existat, in ultimii ani, situatii cind vinzarea a citorva metri patrati de pamint in buricul tirgului i-au adus proprietarului bani incit acesta sa poata trai linistit toata viata.
In urma cu 4-5 ani, cele mai cautate terenuri din municipiul Botosani erau, ca si astazi, cele de pe marginea principalelor artere de circulatie ale orasului, Calea Nationala si Bulevardul Mihai Eminescu, precum si de pe stradutele cu iesire la acestea. In 1996, de exemplu, un metru patrat de pamint in zona Bulevardului Mihai Eminescu costa in medie 10-12.000 de lei, in timp ce astazi, in aceeasi zona, costa aproape de 20 ori mai mult, adica in medie 250.000 de lei. In functie de amplasamentul terenului pretul pe aceeasi suprafata poate ajunge chiar la 15-20 dolari, adica la peste 400.000 de lei. Pe Calea Nationala preturile terenurilor nu se diferentiau mult fata de cele de pe Bulevardul M. Eminescu, insa in acest an a fost intilnita o situatia cu totul deosebita. Un metru patrat de pamint in zona Cinematografului Clasic a fost vindut la un pret de 800.000 de lei, care i-a adus proprietarului un cistig substantial. Aceeasi suprafata, in buricul tirgului, pe strada Cuza Voda, in apropierea vilei prefectului Alexandru Simionovici, de exemplu, costa cam 30-40 de dolari, adica un milion de lei, la cursul dolarului de astazi. Cum pentru a-ti construi o casa ai nevoie de cel putin 300-400 de metri patrati, numai terenul poate costa peste 300 de milioane de lei, echivalentul a trei apartamente bune in municipiul Botosani. Insa cel ce isi construieste o casa de citeva miliarde de lei probabil ca tine mai putin cont de cele citeva sute de milioane cheltuite pentru obtinerea terenului.
Tot in urma cu 4-5 ani, un teren dintr-o alta zona cautata, cea din apropierea Liceului Pedagogic, de pe strazile Ion. I.C. Bratianu sau Dragos Voda, se vindea la un pret de 7-8.000 lei/metru patrat, pe cind astazi nivelul preturilor a crescut pina la 60-70.000 de lei. In zona Bucovina terenurile se vind la un pret de circa 80-90.000 de lei, in timp ce in pe strada Trandafirilor, in zona Spitalului TBC, un metru patrat costa circa 100.000 de lei. In conditiile in care un dolar era in decembrie 1996 echivalentul a 4.000 de lei, in decembrie 1997 8000 lei, iar in prezent este echivalentul a peste 25.000 de lei, se poate constata usor pretul terenurilor a fost fixat in raport cu moneda americana.
Nu acelasi lucru se poate spune de terenurile situate in imediata vecinatate a municipiului. In urma cu citiva ani, aceste terenuri nu numai ca nu faceau obiectul unor tranzactii pe piata imobiliara, dar nici nu pareau atractive daca tinem cont ca singura lor destinatia ar fi putut fi aceea de constructii case, insa n-ar fi beneficiat de apa curenta, energie electrica sau gaz. In ultimii ani, terenurile situate pe marginea principalelor drumuri nationale de la iesirea din municipiul Botosani au devenit neincapatoare pentru vilele si casele care au fost construite pe ele. A fost suficient ca una sau doua personalitati din lumea politicii sau a afacerilor sa isi ridice o casa in zone ca Lebada, Baisa, Catamarasti sau chiar Rediu, pentru ca numarul celor care doresc sa isi faca locuinte pe pamint sa creasca de la o luna la alta. Proprietarii unor suprafete de teren detinute in aceste zone speculeaza piata si cererea foarte mare si reusesc sa vinda un loc de casa la un pret de aproape 30- 40 sau chiar 50.000 de lei pentru fiecare metru. Nu intimplator, pretul terenurilor din jurul vilelor ridicate la marginea orasului au ajuns sa se vinda acum la preturi foarte bune. De exemplu, in zona Hudum, unde isi construieste casa cunoscutul om de afaceri Valerian Lungu, un metru de teren costa acum 20-30.000 de lei, adica un pret de peste 10 de ori mai mare fata de acum trei sau patru anii. In zona Lebada, la iesirea spre Iasi, pretul locurilor de casa a crescut pina la 50.000 de lei, iar in zona Rediu pina la 15.000 metrul patrat. "Oamenii cauta, in general, locuri curate si care sa le dea posibilitatea de a trai decent, adica sa dispuna de facilitati, cum ar fi iesirea la un drum principal, sa aiba gaz, apa si energie electrica", a declarat Cornel Timofte, directorul unei agentii imobiliare. Valoarea terenului variaza in functie de proprietatile acestuia. Pentru a se putea vinde la un pret bun, un teren aflat intr-o zona accesibila nu trebuie sa aiba pe deasupra linii de transport energie electrica, iar pe dedesubt nu trebuie sa treaca magistrale de gaz sau de apa pentru ca s-ar putea ca proprietarul sa nu mai obtina autorizatie de constructie. (Cristian LUPASCU)

Comentarii