3 miliarde pentru o casa

joi, 27 septembrie 2001, 23:00
2 MIN
 3 miliarde pentru o casa

Afacerile cu statul sint, in aproape toate situatiile, profitabile. Locatarii unui imobil din Botosani doresc sa obtina de la stat nu mai putin de trei miliarde de lei in schimbul cedarii locuintei. Cladirea in care locuiesc patru famiilii este veche si se afla intr-o stare avansata de degradare. In ciuda acestui fapt, proprietarii casei doresc in schimbul parasirii locuintei echivalentul a 15 apartamente situate in zona centrala a municipiului
Cladirea se afla in imediata apropiere a noului sediu al Directiei generale a Finantelor Publice, in vecinatatea Prefecturii si Primariei. Pentru a amenaja o zona de acces la noul sediu si pentru a putea efectua o serie de lucrari de drenare a terenului din zona, Directia de Finante doreste cumpararea locuintei in scopul demolarii acesteia. Pentru ca interesul pentru casa lor este foarte mare, actualii proprietari tin la pretul de trei miliarde. "Acea locuinta deranjeaza evident. Este vorba de un imobil vechi, care este afectat de unele infiltratii de apa din sol, care afecteaza si sediul Directiei de Finante. Vrem sa cumparam aceasta casa in vederea demolarii pentru a putea efectua lucrarile de drenare a zonei, insa proprietarii doresc trei miliarde. Asta nu inseamna ca noi platim acest pret. Trebuie sa stabilim un pret pentru cladire, iar pentru teren ne putem intelege cu Primaria", a declarat directorul Directiei Generale a Finantelor Publice, Gheorghe Maga.
Noul sediu al Finantelor va adaposti toate institutiile fiscale care colecteaza bani la bugetul de stat, de la functionarii Directiei de Finante pina la cei ai Garzii Financiare si ai Administratiei Financiare a municipiului Botosani. Lucrarile la noul sediu al Directiei Generale a Finantelor Publice au inceput in urma cu aproape zece ani, in 1992. In momentul proiectarii ridicarea constructiei a fost estimata la 121 de milioane de lei. Pina la aceasta data in aceasta cladire au fost investite peste 14 miliarde de lei, iar pentru a fi finalizata mai este nevoie de alte 25 de miliarde. Pentru ca nu a fost finalizata la timp, constructia s-a degradat, iar acum sint necesare noi lucrari de reparatie sau de inlocuire a unor elemente vechi. Hidroizolatia trebuie refacuta, iar timplaria din lemn a fost inlocuita deja cu timplarie din aluminiu. Reprezentantii Directiei de Finante cred ca daca vor fi alocate fonduri pentru investitii lucrarea ar putea fi inchiata cel mai devreme la sfirsitul anului viitor. (Cristian LUPASCU)

Comentarii