40 de case din Unteni au fost distruse de vijelie

marți, 04 iulie 2000, 23:00
5 MIN
 40 de case din Unteni au fost distruse de vijelie

Luni dupa-amiaza, pret de vreun sfert de ora, stihiile naturii s-au dezlantuit din nou asupra Botosaniului. Cerul s-a intunecat subit deasupra orasului, in timp ce o vijelie cumplita s-a abatut asupra cartierelor botosanene, maturind tot ce intilnea in cale. Siroaie de apa s-au revarsat in doar citeva minute peste municipiu, umplind canalele de scurgere. Populate pina cu doar citeva momente in urma, strazile Botosaniului s-au golit instantaneu, oamenii adapostindu-se care pe unde a apucat, de unde au privit ingroziti spectacolul sinistru de afara. Asa cum era de asteptat, forta uriasa revarsata asupra orasului nu a trecut fara sa lase urme. Copaci smulsi din radacina sau frinti de suflul rafalelor de vint, sarpante prabusite de pe blocuri, panouri publicitare izbite la pamint, gunoaie imprastiate peste tot si riuri de apa curgind pe strazi au schimbat complet fata urbei imediat dupa vijelie.
Cel mai impresionant efect al minutelor de furie a naturii a fost prabusirea unei sarpante, pe o alee din cartierul Primaverii. Zburind efectiv pe deasupra citorva copaci, constructia a cazut peste o masina parcata neinspirat pe spatiul verde din fata blocurilor din apropierea Cantinei de Ajutor Social, avariind-o serios. Parbrizul si partea dreapta a autoturismului "Dacia 1310" vor trebui inlocuite de proprietar pentru a putea reintra in circulatie. Din fericire, evenimentul nu s-a soldat cu victime, nici o persoana nefiind atinsa de sarpanta acoperita cu azbest care s-a prabusit de la o inaltime de circa 15 metri. In fata sediului Inspectoratului Judetean de Politie si la intersectia dintre Calea Nationala si Strada Grivita, doi copaci rupti de vijelie se odihneau pe asfalt imediat dupa incetarea furtunei. Ei au fost indepartati rapid din strada de catre cei care s-au intimplat a trece prin zona. Ruperea de nori care a insotit vijelia a facut ca timp de vreo jumatate de ora in unele zone Botosaniul sa semene izbitor cu Venetia. Atita doar, ca circulatia pe strazile cu pricina – Calea Nationala in zona garii si Tudor Vladimirescu, in fata Directiei Sanitare Veterinare – se facea rudimentar, cu autoturismele, botosanenii uitindu-si gondolele acasa. Ca torentele de apa treceau binisor de nivelul farurilor, deja nu mai preocupa pe nimeni, in conditiile in care eroicele "Dacii" au mai dat inca o data masura fortei tehnologice a anilor ’70, trecind cu bine, la propriu si la figurat peste ineditul obstacol acvatic.
Fara indoiala, zona cea mai afectata de stihii a fost insa parcul Mihai Eminescu, acolo unde 7-8 copaci au fost trintiti la pamint. Unul dintre acesti arbori s-a prabusit peste gardul ce limiteaza domeniul gradinii publice botosanene, poposind peste grupul statuar "1907" (mai cunoscut sub numele de "Tarani la baie", cum au gasit de cuviinta mucalitii tirgului sa-l boteze). Echipe de lucru ale administratiei locale au avut serios de furca ieri pentru a indeparta arborii prabusiti. Una peste alta, edilii orasului au reusit sa curete in timp util strazile botosanene.
Vijelia din urma cu doua zile i-a afectat si pe locuitorii comunei Unteni. Case rupte in doua, acoperisuri luate de vint, garduri date la pamint, cabluri de curent electric si telefon rupte, stilpi cazuti, copaci smulsi, culturi agricole compromise si pasuni acoperite de mil constituie cadrul in care locuitorii comunei Unteni, mai ales cei din Manastireni, locuiesc acum. "Daca mai vine o vijelie ca asta ne-am dus pe apa simbetei. Nu mai raminem cu nimic. Murim de foame", spunea Niculai Puiu, un batrin de 80 de ani. "Niciodata cit am trait nu am pomenit asa ceva in Manastireni. Credeam ca mor si nu mai apuc ziua de miine". Oamenii s-au adunat cu mic cu mare in centrul satului, se uitau in jur si nu le venea sa creada. Ceea ce fusese pina in urma cu doua zile ulita principala, strajuita de pomi si garduri proaspat vopsite era acum o mocirla.
"Aveam in pod 200 de kile de faina alba. O cumparasem saptamina trecuta ca ziceam ca o sa fie seceta. Mi-a zburat acoperisul la pod si cind m-am dus sa vad era inundat totul si faina mea era aluat deja. Nu a mai ramas nimic", a declarat Dumitru Blant din Manastireni. Familia lui Iorgu Vorniceanu, in virsta de 65 de ani, a reusit ieri sa scoata toate lucrurile din casa, depozitindu-le in mijlocul ograzii la uscat. Toata casa era distrusa. "Era sa cada o grinda peste nepot. L-am luat in brate si m-am pus peste el. A cazut peste miinile mele si m-am lovit eu. Nici salvarea nu am cum sa o chem ca nu avem telefon. Nici curent electric nu avem", a declarat Elena Vorniceanu.
"Peste 40 de case au fost afectate de furtuna de luni dupa-amiaza dintre orele 16.30 si 17. Trei scoli, un camin cultural si doua dispensare au fost si ele afectate", a declarat lt. col. Vasile Barbacaru de la Inspectoratul pentru Protectia Civila, sosit in Unteni cu o comisie formata in urma unui ordin dat de prefectul Alexandru Simionovici. "Membrii acestei comisii doar au constatat ceea ce s-a intimplat. Dupa evaluare, se va face o propunere de hotarire de guvern si cei care au fost afectati de furtuna vor fi despagubiti. Asta nu inseamna ca vor primi bani. Ceea ce s-a stricat va fi probabil reparat. Stricaciunile sint mult mai multe, afectind pe toata lumea. Se va sti dupa evaluare care este situatia exacta", a declarat primarul comunei Unteni, Mihai Costin.
Pe linga casele, anexele si obictivele sociale stricate de furtuna, comisia a mai constatat si calamitarea a 20 de hectare de culturi, acoperirea cu mil a 20% din totalul de pasuni din comuna, smulgerea a 10 kilometri de cablu telefonic si de curent electric, ruperea a sute de copaci si stilpi, si colmatarea, adica acoperirea cu mil, drumurilor si santurilor pe o distanta de 5 kilometri.
Dupa ce aceasta comisie va face un raport catre prefectul Alexandru Simioniovici, locuitorii din Unteni care au fost afectati de vijelie vor intocmi cereri individuale in care vor descrie ce pagube au suferit si vor solicita despagubiri. Dupa ce aceste cereri vor fi adunate, la nivelul Prefecturii se va face o centralizare si va fi numita o comisie de evaluare. Fiecare gospodarie afectata va fi vizitata de experti. Concluziile acestora vor sta la baza formularii unei propuneri de hotarire de guvern. Abia dupa ce aceasta hotarire se va publica in Monitorul Oficial, locuitorii din Unteni vor putea fi ajutati.
Cert este ca, in acest moment, localitatea Manastireni a ramas izolata, desi se afla la 15 kilometri de Botosani. Nu exista curent electric, nici telefon, iar drumurile sint impracticabile. "Reparatiile la reteaua de curent electric vor dura o saptamina", a declarat primarul Mihai Costin. (Ionut POCLID, Dorin BEJENARU)

Comentarii