45% din economia Botosaniului fara forme legale

sâmbătă, 10 martie 2001, 00:00
3 MIN
 45% din economia Botosaniului fara forme legale

Ca peste tot in Romania si la Botosani exista oameni de afaceri reali si oameni de afaceri de carton. In timp ce afaceristii din prima categorie isi construiesc si devolta afacerea cu migala, pe cai legale, oamenii de afaceri de carton speculeaza cel mai potrivit moment pentru a se imbogati peste noapte. Dupa ce isi tepuisc partenerii de afaceri sau statul, acestia din urma renunta la firma vinzind-o. Schema era aplicata pina de curind doar in tara, insa recent ea s-a dezvoltat si la Botosani.
Pentru a cistiga cit mai mult, patronii aleg mediul cel mai favorabil, cum ar fi cel al productiei sau comertului cu alcool, produse petroliere, tutun sau cafea, toate aceste produse fiind purtatoare de accize, a caror valoare este insemnata. Este suficienta numai o singura tranzactie pentru ca o firma fantoma sa obtina un profit de miliarde de lei, iar patronul sa se imbogateasca peste noapte. Dupa "tunul" dat, patronul isi vinde firma unei persoane straine, care de regula dispare si care lasa cu gura cascata atit firma cu care a avut relatii comerciale, cit si bugetul de stat.
Un caz concret este cel al societatii comerciale Sebastian SRL Botosani, al carei obiect de activitate il reprezinta producerea si comercializarea bauturilor alcoolice. La sfirsitul anului trecut, firma Sebastian a vindut peste 300.000 de sticle de o jumatate de litru de alcool fara sa plateasca statului accize, provocind bugetului central un prejudiciu de peste trei miliarde de lei. In momentul in care comisarii Garzii Financiare au descoperit evaziunea si au incercat sa recupereze suma, firma Sebastian SRL isi schimbase deja proprietarul. Noul proprietar, un cetatean moldovean, disparuse din tara. Comisarul sef al Garzii Financiare, Paul Mustata, sustine ca astfel de inginerii financiare sint favorizate de lipsa unei legislatii care sa le interzica. Mustata a trimis Ministerului Finantelor un proiect de lege potrivit caruia vinzarea, cesionarea sau divizarea unei societati ar urma sa fie interzisa pina in momentul in care patronul nu prezinta un certificat fiscal din care sa reiasa ca firma respectiva nu inregistreaza datorii la bugetul de stat, la bugetul asigurarilor sociale, de sanatate sau la fondul de somaj. "Incepe sa devina si la Botosani un fenomen faptul ca unii agenti economici care aduna datorii la stat, pentru a scapa de ele, procedeaza la cesionarea firmelor catre persoane straine, care nu mai pot fi urmarite", a explicat comisarul-sef al Garzii Financiare. Pentru a-si putea gasi un cumparator la o firma plina de datori, patronul incearca sa convinga potentialul cumparator anexind la certificatul de inmatriculare al firmei si o suma de bani.
In primele doua luni ale acestui an, firmele din domeniul productiei si comertului cu alcool au provocat statului pagube de peste doua miliarde de lei, apelind la diverse tehnici. Cea mai frecventa este aprovizionarea cu alcool de la firme fantoma, care nu platesc accize pentru cantitatea de alcool vinduta. O alta metoda de a fenta statul este confectionarea timbrelor fiscale false, precum si vinzarea bauturilor alcoolice fara facturi fiscale. Un recent control al Garzii Financiare la firmele producatoare sau care comercializeaza alcool, precum si la cele care comercializeaza produse petroliere, tutun sau cafea a scos la suprafata o evaziune fiscala de 2,2 miliarde de lei. Comisarii Garzii Financiare au aplicat amenzi de peste un sfert de miliard de lei si au confiscat produse in valoare de aproape 100 de milioane de lei. Seful Garzii Financiare crede ca la aceasta data economia subterana reprezinta, la nivelul judetului nostru, circa 45% din economia reala. (Cristian LUPASCU)

Comentarii