Activitatea Inspectoratului de Munca este contestata de sindicate

vineri, 23 martie 2001, 00:00
2 MIN
 Activitatea Inspectoratului de Munca este contestata de sindicate

Sindicatele botosanene sint nemultumite de activitatea desfasurata de Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM). Liderul local al CNSLR-Fratia, Stefan Tarca, sutine ca relatiile dintre sindicate si ITM nu sint armonizate, deoarece "noi solicitam una, iar ei dau cu totul alt rezultat". Liderul CNSLR este nemultumit de eficienta unor controale comune efectuate in ultimele doua saptamini de ITM si sindicate, controale care evidentiau grave nerespectari ale legislatiei muncii si care nu s-au soldat cu sanctiuni pentru patronii societatilor respective. Tarca sustine ca saptamina trecuta s-a aflat, impreuna cu reprezentantii ITM, ai Agentiei de Ocupare a Fortei de Munca si ai Directiei de Munca si Solidaritate Sociala, la Dorohoi, unde au verificat modul in care se respecta conditiile de munca de la societatea comerciala Indor. "Aici am constatat ca un sfert dintre angajati au contract de munca pe perioada determinata, ca nu se respecta timpul de lucru, ca nu se acorda salariul minim pe economie si nici contractul colectiv de munca. Stiu ca ITM nu a aplicat nici o sanctiune patronului societatii. Acolo se petrece o tragedie in ceea ce priveste respectarea drepturilor salariatilor", explica Stefan Tarca. In nota de constatari efectuata la Indor, inspectorii ITM nu au depistat decit doua mici ilegalitati, cu totul neinsemnate si cu totul altele decit cele sesizate de sindicate. Reprezentantii ITM au retinut ca singurele insufieciente ale societatii Indor se refera la neinregistrarea la ITM a registrului de conventii civile si neplata contributiei pentru completarea cartilor de munca de catre ITM, contributie de sub un milion de lei. Liderul CNSLR Fratia sustine ca va prezenta un raport prefectului in care va arata ilegalitatile cu privire la respectarea relatiilor de munca intilnite in societatile comerciale botosanene si va cere acestuia sa ia masurile care se impun.
"Noi nu avem cadru legal sa sanctionam unitatea respectiva pentru ceea ce pare o incalcare a drepturilor salariatilor. Pentru a putea aplica sanctiuni trebuie sa avem declaratii scrise ale angajatilor, insa acestia refuza sa le semneze de teama sa nu fie concediati", spune directorul ITM, Radu Stroici. Cu toate ca stie situatia privind plata salariatilor cu mai putin decit salariul minim pe economie prevazut de lege, directorul ITM spune ca problema nu poate fi rezolvata deoarece salariatii sint platiti la norma, iar ITM nu dispune de specialisti in normarea muncii.
Indor Dorohoi a intra, in aceasta saptamina, si in atentia Corpului de control al prefectului Costica Macaleti. O comisie formata din seful corpului de control, din reprezentanti ai Garzii Financiare, ai Directiei de Finante si ai Vamii vor verifica modul in care a fost facuta privatizarea unitatii, felul in care a fost respectat contractul de vinzare cumparare, precum si unele aspecte privind evaziunea fiscala. (Cristian LUPASCU)

Comentarii