Botosaneni care consuma apa cit spalatoriile auto

joi, 25 mai 2000, 23:00
3 MIN
 Botosaneni care consuma apa cit spalatoriile auto

Aflind ca unul dintre candidatii la functia de primar al orasului tocmai si-a asumat responsabilitatea de a prelua toate datoriile obstesti ale cetatenilor la bugetul primariei, cei din conducerea regiei autonome APA Botosani ce s-au gindit? Ia sa marim noi un pic taxele si, implicit, cantitatea de apa pe cap de locuitor ca doar are cine sa le plateasca de acum incolo. Asa se face ca pentru luna precedenta mai multi cetateni ai municipiului au avut parte de surprize nu tocmai placute odata cu primirea facturilor de la regia amintita. Exemplul oferit de Costel Luca, de pe strada Cuza Voda este cit se poate de edificator: conform facturii 4888774, datata 4.05.2000, susnumitul a fost obligat sa plateasca la RAJ APA numai pentru luna aprilie suma de 732.418 lei, el avind un apartament de doua camere si patru persoane in intretinere. Si daca moneda nationala nu va impresioneaza, sa mai spunem ca ea reflecta contravaloarea a nu mai putin de 214 m.c. de apa, plus TVA. Pe vremea cit intreaga cantitate de apa consumata se platea in sistem pausal, consumul mediu pe familie era de doar 8 m.c. Cum de s-a ajuns la un asemenea consum ne vom lamuri ceva mai tirziu. Pentru comparatie, demn de mentionat este faptul ca o spalatorie auto consuma lunar abia o treime din cantitatea susmentionata, iar bazinul mare al strandului din parcul "Mihai Eminescu se umple cu numai 180 de metri cubi, adica mult mai putin decit i s-a calculat consumatorului nostru pentru o luna de zile. Explicatia ar fi ca pe scara lui Costel Luca toti au apometre, el raminind singurul care sa plateasca diferenta de consum. Dar, sa fim seriosi, acesta-i un subiect minor in comparatie cu cel oferit de Cornel Irimia, un consumator de apa botosanean, care a primit o factura la plata de peste 700 de metri cubi.
Florin Nicolau, sef serviciu in cadrul RAJ Apa, a mentionat ca facturile mari le primesc persoanele care nu au montate apometre, care platesc pe linga apa consumata si pierderile din subsolurile blocurilor. In cazul in care consumul este exagerat de mare si exista pierderi de apa in subsol locatarii blocurilor din Botosani pot sesiza in scris regia de apa si daca se constata ca pierderile sint reale acestea sint impartite la toti locatarii de pe scara inclusiv celor care au montate apometre.
RAJ Apa a format o comisie speciala care se va ocupa din aceasta luna cu verificarea subsolurilor blocurilor. Totodata, reprezentantii comisiei vor intra in apartamente pentru a verifica daca pe scarile de bloc nu exista persoane care fura apa. "Au existat cazuri in care persoanele care si-au montat apometre au intepat instalatia si si-au montat un robinet inaintea apometrului reducind consumul de apa considerabil. O alta modalitate de a fura este cu ajutorul unei pompe pentru umflat cauciucuri care este introdusa la una din iesirile din apometre cu care unele persoane dau contorul inapoi" a spus Nicolau. Proprietarii blocurilor de locuinte au obligatia sa intretina si sa repare instalatiile din subsoluri si apartamente in cazul in care acestea sint deteriorate. (F.F, D.V)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii