Caldura de milioane

joi, 27 septembrie 2001, 23:00
3 MIN
 Caldura de milioane

Incalzirea locuintei va fi, la iarna, o problema serioasa pentru toti botosanenii, indiferent daca locuiesc la bloc sau la casa, indiferent daca se incalzesc de la calorifere alimentate de la un sistem centralizat sau de la soba cu lemne. Calculele arata ca orice forma de incalzire a locuintei vor adopta, botosanenii vor scoate din buzunar, in timpul iernii, milioane bune de lei.
Pentru cei care locuiesc la bloc si care primesc caldura de la Termica lucrurile sint clare. Ei vor plati pentru energia termica consumata un pret fix, stabilit de Guvern. Pretul unei gigacalorii este de 550.000 de lei. Plata se va face in functie de marimea locuintei. In cazul unei garsoniere, consumul lunar de energie termica este de 1,5 gigacalorii, ceea ce inseamna ca costurile intr-o luna de irana vor fi in medie de 700-800.000 lei. Pentru un apartament mediu, care consuma circa doua gigacalorii lunar, costurile incalzirii se vor ridica la 1,1 milioane lei, in timp ce la un apartament cu trei camere, incalzirea ajunge la 1,5- 1,6 milioane lei.
Nici pentru cei care locuiesc la casa, cheltuielile cu incalzirea nu vor fi mai mici. Pretul lemnelor de foc de pe piata botosaneana este foarte mare. Comerciantii de lemne de foc cer pentru un metru cub de leme (aproximativ o tona) 900.000 lei. Pentru incalzirea unei case cu doua – trei camere este nevoie intr-o iarna de aproximativ trei metri cubi de lemne, ceea ce inseamna ca fiecare familie trebuie sa plateasca cel putin 2,7 milioane de lei pentru aprovizionarea cu combustibil solid. Pretul practicat de comerciantii de lemne de foc este cel putin doua ori mai mare decit cel al Directiei Silvice, care valorifica metrul cub de lemne cu preturi cuprinse intre 200.000 lei (pentru crengi) si 500.000 lei (pentru lemn de esenta tare). Directorul Directiei Silvice Botosani, Gheorghe Rusu, sustine ca pentru trimestru al IV-lea al acestui an au fost scoase la vinzare 25.000 de metri cubi de lemn de foc. "Lemnul pe care il scoatem la vinzare incepind cu luna octombrie se vinde cu prioritate populatiei, scolilor, primariilor si dispensarelor. Noi nu vindem societatilor comerciale", sustine Gheorghe Rusu. Potrivit acestuia, pretul lemnelor este doar cu zece procente mai mare fata de luna februarie a acestui an.
Cea mai ieftina sursa de incalzire o reprezinta, in acest moment, centralele termice de apartament sau de scara care functioneaza pe gaz. In conditiile unei functionari continue, o centrala termica de apartament consuma lunar de cel 300 – 350.000 lei, adica doar o treime din costul incalzirii furnizate in sistem centralizat.
Familiilor cu venituri reduse beneficiaza de o forma de sprijin, insa doar celor care au caldura de la societatile de termoficare. Aceste ajutoare se acorda, ca si in anii precedenti, in raport cu veniturile nete per membru de familie, plafonul maxim pentru care se acorda asa-zisele cupoane fiind dede 1,8 milioane/membru de familie. De la 1 ianuarie, cind va intra in vigoare Legea venitului minim garantat, familile cu venituri foarte mici care isi incalzesc locuintele cu lemne, gaz, carbuni sau combustibili petrolieri vor primi un ajutor lunar de 250.000 lei. (Cristian LUPASCU)

Comentarii