Din nou la urne

sâmbătă, 09 decembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Din nou la urne

Botosanenii sint asteptati miine din nou la urne pentru a-si alege presedintele. In cel de-al doilea tur de scrutin ei vor avea de ales intre cei care in urma cu doua saptamini au obtinut cele mai bune rezultate: Ion Iliescu, reprezentantul Polului Democratiei Sociale din Romania, si Corneliu Vadim Tudor, liderul Partidului Romania Mare. La urne sint asteptati circa 370.000 de botosaneni cu drept de vot, care in ziua alegerilor au implinita virsta de 18 ani. La fel ca in primul tur al alegerilor de pe 26 noiembrie, in judetul Botosani vor fi amenajate duminica 300 de sectii de votare, in toate cele 72 de unitati teritorial-administrative ale judetului, precum si in unitatile miliatre, spitale si penitenciar. Botosanenii vor respecta procedura de vot ca in urma cu doua saptamini. Ei vor vota intre orele 7.00 si 21.00 la sectia de votare la care sint arondati in functie de domiciliu.
Accesul in cabina de vot se va face pe baza buletinului de identitate sau pe baza cartilor de alegator insotite de cartile de identitate. Actele de identitate vor fi prezentate membrilor birourilor electorale ale sectiilor de votare, care, dupa verificarea inscrierii pe listele electorale permanente a persoanei, vor inmina alegatorului, pe baza semnaturii pe lista, buletinul de vot si stampila cu mentiunea "votat". Buletinul de vot va avea patru pagini, numele candidatilor fiind inscrise pe pagina a doua, pagina trei va ramine alba, iar ultima pagina va avea doar stampila de control. Dupa primirea buletinelor de vot si a stampilei, alegatorii vor intra separat in cabine inchise, aplicind stampila cu mentiunea "votat" in interiorul patrulaterului care cuprinde numele si prenumele candidatului pe care doresc sa il voteze. Imediat dupa ce au votat, alegatorii vor indoi buletinele, astfel ca pagina alba care contine stampila de control sa ramina in afara, si se vor introduce in urna. Stampila incredintata pentru votare se restituie presedintelui biroului electoral al sectiei de votare, iar acesta o va aplica pe cartea de alegator in locul corespunzatorul numarului de scrutin sau pe buletinul de identitate.
In cazul in care in ziua votului alegatorul se afla intr-o alta localitate decit cea de domiciliu, el poate vota la orice sectie de votare, urmind a fi inscris pe o lista electorala speciala. La Botosani au fost tiparite si distribuite pentru alegerile de duminica 405.000 de buletine de vot, luindu-se in calcul si eventualii alegatori din afara judetului care vor vota la Botosani. Buletinele au fost deja distribuite. La primul tur al alegerilor presedintiale din urma cu doua saptamini, din totalul de 364.487 de alegatori s-au prezentat la urne doar 238.324 de alegatori, ceea ce inseamna o prezenta la vot de doar 65,39 procente. Pe 26 noiembrie, mai mult de jumatate dintre botosanenii care au mers la vot, mai precis 52,79%, au optat pentru Ion Iliescu, in timp ce 28,02 au mers pe mina lui Corneliu Vadim Tudor.
Birourile electorale ale sectiilor de votare vor avea aceeasi componenta ca si la alegerile din urma cu doua saptamini. Reprezentantii partidelor sau formatiunilor politice din componenta birourilor electorale ale sectiilor de votare au fost desemnati, prin tragere la sorti, din rindul partidelor sau formatiunilor politice care au fost depus liste complete de candidati la alegerile parlamentare. Cele doua formatiuni politice care au candidati in turul al doilea de scrutin, Polul Democratiei Sociale din Romania si Partidul Romania Mare, dar care nu erau reprezentate in birourile electorale ale sectiilor de votare, pot solicita acreditarea pe linga birourile electorale ale sectiilor de votare a unui reprezentant. (Cristian LUPASCU)

Comentarii