Festivalul nevazatorilor de la Botosani a fost un succes deplin

luni, 08 noiembrie 1999, 00:00
3 MIN
 Festivalul nevazatorilor de la Botosani a fost un succes deplin

Saptamina trecuta Botosaniul a fost gazda "Festivalului Artistilor Amatori Nevazatori" din Romania, una dintre cele mai importante manifestari culturale destinate persoanelor cu handicap. Organizat de Asociatia ETHA si filiala Botosani a Asociatiei Nevazatorilor, festivalul a adunat pe scena Teatrului "Mihai Eminescu" din Botosani in zilele de 3, 4 si 5 noiembrie aproape 100 de artisti amatori cu handicap vizual de pe intreg cuprinsul tarii. Calitatea deosebita a actului interpretativ a facut ca juriul sa se decida destul de greu in privinta premiantilor, chiar presedintele juriului, cunoscutul cantautor George Nicolescu recunoscind: "Este deosebit faptul ca la Botosani o asociatie, cum este ETHA, reuseste, in conditiile dificile pe care le stim, sa organizeze un asemenea festival. Cu ocazia unor astfel de manifestari culturale pot fi lansate spre performanta artistica adevarate valori pe care handicapul fizic nu le poate impiedica sa se manifeste ca atare".
George Nicolescu a impus juriului ca premiile sa nu fie acordate pe categorii artistice, ci in functie de valoarea interpretativa a fiecarui participant sau formatie. In urma acestui sever criteriu premiile au fost obtinute de: Ioana Marian de la Liceul Special Cluj Napoca, solista de muzica usoara – Premiul I; Adina Vatamaniuc, recitatoare de la Suceava si Formatia de teatru a Liceului Special din Cluj Napoca – Premiul II; Formatia de muzica usoara "Star" din Cluj Napoca, papusarii Scolii Speciale din Tg. Frumos si Bogdan Adrian Curta, din Cluj – Pemiul III. Ultimul concurent a primit si un premiu special pentru compozitie, melodiile formatiei "Star" fiind compuse de el.
Calitatea deosebita a actului artistic sustinut de nevazatori pe scena Teatrului "Mihai Eminescu" din Botosani a fost sustinuta si de prof. Virgil Vintu, membru al juriului:"Festivalul a insemnat, pe linga scoaterea din inertie si din izolare, specifica acestei categorii sociale, si valorificarea unor calitati artistice nebanuite poate nici chiar de participantii insisi, dar cu siguranta necunoscute de cei din jurul lor. Aceste calitati demonstrate, mai ales in domeniul muzical, ne fac sa credem ca, in conditiile sprijiririi acestor artisti, chiar daca sint nevazatori, ei pot deveni in viitor adevarate valori ale artei interpretative romanesti. George Nicolescu fiind un exemplu in acest sens."
Juriul a mai acordat si un premiu special pentru recitare lui Alexandru Irimia, in virsta de numai 5 ani, care de altfel a deschis si inchis festivalul organizat la Botosani.
Manifestarile culturale ale artistilor nevazatori organizate in aceste zile la Botosani s-au mai bucurat si de prezenta altor persolalitati ale culturii locale si nationale care au sustinut in fata publicului conferinte deosebit de apreciate si urmarite cu interes precum prof. univ. dr. Emil Iordache, conf. univ. Liviu Apetroaie, prof. Gheorghe Median si prof. Ionel Bejenariu, ultimii doi de la Muzeul Judetean Botosani, prof. Marin Eana, vicepresedintele Asociatiei nevazatorilor din Romania, Carmen Vasilica, redactor la revista "Litera noastra".
In afara cncursului, participantii la festival au fost invitati sa viziteze Muzeul Judetean Botosani, Memorialul "Mihai Eminescu" de la Ipotesti si sa asiste la conferinte cu o tematica de interes pentru ei si pentru oricine precum "100 de ani de la expeditia lui Emil Racovita in Antarctica", "190 de ani de la nasterea inventatorului alfabetului pentru nevazatori, Louis Braille" sau "Vodca, femeile si duelul in literatura rusa". Concursul s-a incheiat cu un recital de exceptie sustinut de George Nicolescu. (Florentin FLORESCU)

Comentarii