Legea lucreaza pentru Recopan

marți, 20 noiembrie 2001, 00:00
3 MIN
 Legea lucreaza pentru Recopan

Societatea Recopan, invinuita de imbolnavirea prin toxiinfectie alimentara a peste 500 de persoane, isi poate deschide in orice moment activitatea. Nici un dintre serviciile descentralizate care se ocupa cu autorizarea nu poate retrage definitiv autorizatia de functionare. Desi a incasat in zilele imediat urmatoare episodului de salmonelloza, numai din partea Inspectiei Sanitare de Stat doua amenzi de 5 milioane, pentru neefectuarea triajului epidemiologic asupra angajatilor si respectiv 50 de milioane pentru punere in consum de alimente contaminate, se pare ca paguba Recopanului nu a fost prea mare.
Ei au putut plati in 48 de ore jumatate din minimul amenzilor, respectiv 5,5 milioane pentru cea de 50 de milioane si 2,5 milioane pentru cea de 5 milioane de lei. In acest fel, patronii Recopan au platit practic numai 7,5 milioane de lei amenda. Sumele sint absolut derizorii, avind in vedere pagubele produse prin imbolnavirea populatiei, acest lucru reprezentind parca o "mina de ajutor" data de catre lege celor care ne pun in pericol sanatatea. Cea de-a treia amenda, de 45 de milioane, primita de Recopan in urma cu circa o saptamina, cind sectia de panificatie a fost surprinsa in plina productie pare a a avea aceiasi soarta. Deoarece au primit confirmarea de abia joi si, tinind cont de faptul ca simbata si duminica "nu se pun", sotii Suster au avut ieri ultima ocazie sa plateasca in loc de 45 de milioane doar citeva milioane. Aceasta suma, cumulata cu ceea a platit deja demonstreaza faptul ca "paguba" produsa patronilor a fost cu adevarat infima. In afara de aceste "pagube", legea le permite sa isi deschida sectiile de productie in orice clipa, daca indeplinesc anumite conditii. Astfel, pentru atelierul de panificatie, care are retrasa autorizatia sanitara de functionare, este necesara doar dotarea cu cele necesare, cum ar fi o camera de spalat navetele de piine, vestiare pentru barbati si pentru femei pentru ca sa poata functiona din nou. Laboratorul de patiserie, care este, de asemenea, suspendat temporar, trebuie igienizat, dotat cu vitrine frigorifice si trebuie rezolvata problema personalului (sa aiba carnet de sanatate vizat la zi si sa nu sufere de nici o boala). Cind toate acestea sint rezolvate, administratorii Recopan pot solicita o noua autorizare iar, in functie de ceea ce au remediat, o pot obtine, tot cu ajutorul legii. "Societati Recopan i-a fost retrase toate autorizatiile. Astfel, societatea nu are autorizatie de la Primarie, Inspectoratul de Protectie al Mediului si nu mai are licienta de productie. Cind va obtine toatea aceste autorizatii, pot veni la noi si, comform legii, recoltam probe si verificam daca si-au remediat deficientele. Apoi sintem obligati sa ii autorizam din nou. Nu este deloc corect, insa asa spune legea. Din cite stiu, se discuta despre o ordonanta de urgenta care sa ne permita sa retragem definitiv autorizatia sanitara de functionare oricarei institutii care ne pune in pericol sanatatea", a declarat dr. Floare Stana, directoarea ISS.
Ouale au imbolnavit Botosaniul
Ancheta epidemiologica in cazul imbolnavirilor de Salmoneloza, cauzate de produsele societatii Recopan este aproape gata. Desi in imbolnavirea celor peste 500 de persoane au fost incriminati initial cei 7 angajati ai socitatii, purtatori de Salmonella, ulterior, inspectorii sanitari au descoperit ca Recopanul folosise ca materii prime la fabricarea produselor de patiserie oua sparte, achizitonate de al Asociatia Familiala "Perde Rodica" din Botosani. Banuind ca aceasta ar putea fi adevarata sursa a infectiei cu Salmonella, medicii au recoltat imediat prode din ouale provenite de la furnizor. Ieri, au sosit rezultatele analizelor, care au demonstrat ca, intr-adevar, din loturile de oua de la AF "Perde Rodica" se aflau si oua contaminate cu Salmonella. Astfel, comform rezultatului scris pe buletinul de analiza, "in oua de gaina sparte, murdare, cu urme de scurgere de continut si fara data a fost pusa in evidenta prezenta salmonellei de tip BO". Din alte 5 loturi de oua, care aveau sau nu date nu a fost pusa in evidenta prezenta microorganismului, semn ca erau potrivite consumului. "Aceasta tulpina de Salmonella gasita in ouale sparte este aceeiasi cu cea gasita in coproculturile bolnavilor si cu cea gasita la angajati, semn ca si ei au fost la rindul lor victime. In jurul datei de 25 noiembrie vom incheia ancheta, insa putem spune cu certitudine ca ouale folosite la preparaea respectivelor produse de patiserie au reprezentat sursa infectiei", a declarat dr. Doina Bucsa, sefa Inspectoratului de Sanatate Publica. (Lucian SIMINIUC)

Comentarii