Misterele coruptiei

marți, 23 octombrie 2001, 23:00
4 MIN
 Misterele coruptiei

In saracia crunta mult invocata in toate statisticile ce vizeaza nivelul de trai, Botosaniul reprezinta o curiozitate pentru mai multe institutii care ajung in contact cu informatiile vehiculate in acest colt de tara. Prima neconcordanta intre cele declarate oficial de botosaneni si starea de fapt din judet a aparut atunci cind s-a facut un bilant al masinilor inmatriculate in judet. Masini ultra luxoase pentru care s-au platit bani grei, sute de autoturisme aduse din strainatate pe dolari sau marci germane contraziceau ideea ca botosanenii ar fi printre cei mai saraci dintre romani.
Ultima statistica efectuata la nivelul judetului, bilantul pe primele trei trimestre ale anului in curs realizat de Politie, evidentia o alta discrepanta majora si anume ca in cele peste 270 de zile care au trecut de la inceputul anului, politistii au instrumentat peste 300 de fapte de coruptie, cele mai multe dintre ele de dare sau luare de mita. In spatele acestor cifre se ascunde o realitate crunta si anume faptul ca pentru orice serviciu al unui functionar public, botosanenii au oferit sau li s-a cerut bani sau produse. Ceea ce surprinde este numarul destul de mare de corupatori sau corupti pentru ca, daca s-ar face o simpla raportare, ar reiesi ca la doua zile din acest an politistii au descoperit trei acte de coruptie. Pe linga toate acestea, cele 300 de cazuri au insemnat cel putin 600 de botosaneni implicati in acte de coruptie, unul care solicita, si altul care a acceptat mita. Ori, ceea ce vine in contractie cu realitatea este faptul ca functionarii publici invoca de fiecare data salariile mici dar beneficiaza de alte "sume compensatorii", iar pe de alta parte, in timp ce se pling de saracie, unii botosaneni au facut un obicei in a da bani in stinga si in dreapta pentru a-si rezolva micile probleme. "Multi dintre botosaneni mai traiesc inca cu impresia ca daca nu dau nu li se rezolva problema, ori aceasta situatie nu mai este de mult o realitate. Sint mai insistenti cei care dau pentru ca, de multe ori, verificind informatiile pe care le-am primit, ne-am intilnit si cu situatii in care cei care au scos bani din buzunar nu au recunoscut faptul ca li s-a pretins acest lucru si a trebuit sa luam cazurile ca atare", a declarat intr-o conferinta de presa, col. Costica Holca, seful Inspectoratului Judetean de Politie.
Iar ceea ce surprinde cel mai mult este faptul ca, in timp ce se plaseaza in topul celor mai sarace judete din tara, Botosaniul figureaza pe locul I la nivel national la luari de mita. Si, asa cum spunea chiar seful IJP, acestea sint doar cele descoperite, pentru ca multi prefera sa tina sub tacere implicarea lor in actele de coruptie. Comparind situatia cu statisticile din anii trecuti, cind se inregistrau numai cite 50 sau 100 de acte de coruptie, se poate avansa ideea ca flagelul s-a extins in acest an si asupra mai multor institutii. Cazurile prezentate in ziar de la inceputul anului, cel al primarul de Broscauti care a si fost suspendat din functie pentru ca ar fi pretins sume de bani de la sinistratii care au primit bani de la Guvern, si cazul fostului prefect Alexandru Simionovici, cercetat penal si el pentru luare de mita, confirma intr-un fel ca la Botosani coruptia a ajuns la cele mai inalte nivele si ca de fapt exista deja o mafie locala.
Si aceasta ultima afirmatie este confirmata de politisti pentru ca, numai pina in luna septembrie, au fost descoperite 115 cazuri de trafic de influenta, cazuri in care unii si-au depasit cu mult atributiile de serviciu. Politistii nu au efectuat nici un top al celor mai corupte domenii pentru ca, spun ei, in toate aceste cazuri nu au fost implicate institutiile ci angajatii lor. Dar, daca s-ar aduna toate sumele de bani care au fost vehiculate in aceste "afaceri" facute in spatele usilor si dincolo de lege, ar rezulta o suma frumusica care se cifreaza la aproximativ 10% din bugetul pe un an la nivelul Primariei Botosani. "Tind sa cred insa ca Botosaniul nu reprezinta polul coruptiei din Romania. Situatia inregistrata in prezent se datoreaza in mare parte activitatii specifice de investigare pe care o fac cadrele din Politie, in anumite medii si anumite locuri", a concluzionat col. Costica Holca.
Desi am primit citeva informatii generale si desi seful politiei nu crede ca Botosaniul este polul coruptiei, trebuie sa va spunem ca 10% din bugetul primariei Botosani inseamna 50 de miliarde de lei. Deci pentru fiecare din cele 300 de cazuri de coruptie rezulta ca s-au dat spaga in medie aproape 170 de milioane de lei. Cum politistii nu ne-au dat si o lista a celor 300 de cazuri si nici macar domeniile atinse de coruptie, nu putem crede ca este vorba despre o atentie data medicilor, sau veterinarului ori angajatului de la RAJ Apa ca sa sufle in apometru. Date fiind acestea, nu exista decit doua explicatii: ori coruptia este o mare problema, ori politistii nu prea stiu ce vorbesc. (Sebastian GHEORGHIU)

Comentarii