O oroare pentru eroii neamului

sâmbătă, 07 noiembrie 1998, 00:00
6 MIN
 O oroare pentru eroii neamului

Monumentul aparut in urma cu citeva zile in fata sediului DMPS, continua sa contrarieze concetatenii nostri. Vizibil dezorientati, botosanenii se invirt in jurul "stilpului cu mot", intrebindu-se ce vrea sa insemne acel lucru. Pentru a-i linisti pe curiosi, trebuie sa mentionam ca aceasta lucrare de arta nu este nici emblema vreunui parc de distractii, nici reclama vreunei firme de transport care faciliteaza calatorii interstelare. Este vorba doar de un monument dedicat eroilor cazuti pe cimpul de lupta in timpul celui de-al doilea razboi mondial.
Initiativa, laudabila dealtfel prin semnificatia gestului, dar criticabila din punct de vedere estetic, apartine Asociatiei veteranilor de razboi din Botosani. Pentru materializarea acestei idei initiatorii proiectului au luat legatura cu un sculptor de renume, Gabriela Manole Adoc, stabilita in Bucuresti, dar cetatean de onoare al orasului Botosani. La insistentele veteranilor, aceasta a realizat o macheta la scara redusa a monumentului, care ulterior a fost aprobata de catre Comisia locala de sistematizare. Imediat dupa aprobarea proiectului, s-a trecut la inceperea lucrarilor de constructie. Apelind la bunavointa unor societati comerciale, veteranii si-au vazut visul prinzind contur. Dupa turnarea fundatiei de catre SC Doc-Dova, lucrare care a costat in jur de 7 milioane, au venit cei de la FRE Botosani care au montat un stilp de beton, folosit de obicei la reteaua de inalta tensiune. Referindu-se la acest aspect, Doina Vornicu, director marketing a precizat ca gestul facut de ei nu este nici donatie nici sponsorizare. "Noi pur si simplu i-am ajutat. Nu e facut nimic cu acte, ci este doar o contributie a societatii nostre la ridicarea monumentului". La fel de transanta, Doina Vornicu a precizat: "Nu vreau sa se creada ca nu am multa educatie artistica, dar fie ca-mi place, fie ca nu, eu tot nu stiu ce reprezinta chestia aia".
Intre timp, cei de la SC Electrocontact au construit "faclia" care a fost montata in virful stilpului. Maistrul Ioan Caldare, cel care a coordonat realizarea "motului", spune ca aceasta a necesitat trei luni de munca. "Noi am facut ceea ce ni s-a comandat. La un moment dat am facut o modificare a constructiei, pentru ca aceasta sa aduca oarecum a faclie. Asa cum a fost ea conceputa, vrea sa sugereze o flacara in bataia vintului, in cazul in care acesta bate dinspre sud. Toata chestia asta are o inaltime de 3,60 m si cintareste peste 2 tone. Partea proasta este ca materialul folosit este tabla de alama iar asta dupa un timp, capata patina sau mai bine zis cocleste". Cu toate ca nu este specialist in opere de arta, maistrul Caldare este oarecum sceptic in ceea ce priveste monumentul, intrucit acesta a fost proiectat gresit inca de la inceput. Astfel, conform machetei, treptele de acces vor fi construite in spatele monumentului, cu toate ca in fata acestuia, in proiect figureaza si o torta aprinsa care ar trebui sa functioneze pe baza de gaz metan si sa arda continuu. Mai mult decit atit, maistrul Caldare spune ca desi ei au conferit "motului" o structura interioara de rezistenta, avind in vedere inaltimea la care acesta a fost ridicat, nu este exclus ca in cazul unor vinturi mai puternice acesta sa cada. "In afara de asta nu mi se pare corect modul in care am fost platiti. Pentru toata treaba asta eu si inca un coleg de-al meu am luat doar cite un milion si jumatate de lei. Din cite stiu eu, in toate cazurile, manopera reprezinta cam jumatate din valoarea lucrarii. Cei de la Asociatia veteranilor nu au platit decit jumatate din cit a costat materialul, adica vreo 25 de milioane, in timp ce acesta costa in jur de 47 de milioane".
Alexandru Sandu, directorul Muzeului Botosani este la fel de contrariat de viitorul monument. "Drept sa va spun, minunea asta cu forma spatiala e ceva figurativ, dar nu e criticabila. In orice caz, daca este vorba despre un monument dedicat eroilor neamului e putin cam deplasata deoarece nu prea are nici o legatura cu ceea ce vrea sa sugereze".
De cealalta parte a baricadei, subprefectul Lucian Feodorov este foarte incintat de realizarea veteranilor de razboi. El spune ca la finalizarea lucrarilor monumentul va fi mai mult decit impunator. Asta cu atit mai mult cu cit cei din cadrul Comisiei locale de sistematizare si-au dat acordul. Ing. Mihai Sutacu insa, seful Sectorului de distributie a gazelor Botosani nu pare atit de incintat de idee. "In urma cu ceva timp am avut o discutie de principiu cu cei de la Asociatia veteranilor, dar ceea ce vor ei nu prea se poate deocamdata. Cum sa acordam noi o sponsorizare cind nu avem bani. In afara de asta, nimeni nu a spus cine va plati lucrarile si gazul metan consumat. In orice caz, mie nu-mi place ceea ce s-a construit acolo". Si chiar de s-ar gasi un platitor, completam noi, e de luat in calcule si predispozitia celor de la Romgaz de a-si soma datornicii, amenintindu-i cu sistarea furnizarii de gaz in caz ca nu-si achita facturile. Ori o asfel de somatie lipita pe monumentul eroilor chiar nu ar cadra cu bunele intentii ale Asociatiei veteranilor de Razboi.
Marius Rogojinschi, consilier teritorial sef al Inspectoratului pentru Cultura Botosani a fost luat prin susprindere de aparitia "monumentala" a capodoperei arhitectonice din centrul orasului:"Eu, cum nu sint obisnuit sa umblu cu capul in nori nici n-am observat cind aparut chestia. Am zis ca-i un stilp de-al Eltrans. Cind mi-am ridicat privirea si am vazut ce-i acolo mi-am adus aminte ca pe vremea cind eram si eu consilier local a existat o propunere a colonelului Chitac pentru un monument al eroilor. Asta o fi". Nici Constantin Zarnescu, consilier local, n-a aflat de "monument" pina nu i l-am aratat noi. "Daca o astfel de propunere a trecut prin Consiliul local, probabil a trecut cind nu eram eu prezent la sedinta", consilierul aratindu-se cit se poate de dezamagit de ceea ce au putut concepe botosanenii pentru cinsirea eroilor.
Extrem de nemultumit de modul in care cotidianul nostru a prezentat "opera de arta" dedicata eroilor neamului, col.(r) Mihai Chitac, presedintele Asociatiei judetene a Veteranilor de Razboi, a refuzat sa mai de-a vreo relatie reporterilor nostri. El a spus doar ca monumentul va costa mai multe sute de milioane de lei si ca "nu e doar o chestie oribila din tabla asa cum au vazut-o unii".
Dincolo de aspectul cit se poate de "indecis" al monumentului, acesta mai beneficiaza si de o seama de disfunctionalitati sau scapari ale creatorilor ce vor iesi la iveala abia cind acesta va fi "dat in folosinta". In primul rind faclia sau drapelul simbolizate – aici parerile creatorilor se bat cap in cap – filfiie contra vintului, stiindu-se ca in cea mai mare parte a anului la noi vintul bate dinspre nord, adica exact contrar directiei "de zbor" a simbolului de pe stilp. In al doilea rind, conform machetei, exista niste trepte pe care vor urca cei ce urmeaza sa depuna coroane de flori. Deci e luata in calcule si o astfel de posibilitate, fiindca o aberatie nedusa pina la capat e ca si cum n-ar fi. Numai ca nu s-a mai pus la socoteala faptu; ca pe acoloeste o strada, astfel ca treptele ar trebui sa urce direct de pe linia de tramvai. Ar mai fi desigur si altele, dar ne oprim aici.
Concetatenii nostri, chestionati de reporterii Monitorului cu privire la simbolul falnicului monument, au dovedit mai multa imaginatie decit realizatorii lui. Unii au afirmat ca-i un cuib de cocostirci, altii ca-i roza vinturilor sau niste sicrie puse unul peste altul. N-au lipsit nici cei care au sustinut ca-i un pepene taiat felii sau macheta unei navete spatiale. Nici unul insa n-a putut face legatura cu eroii neamului, in cinstea carora a fost ridicat. Asta este inca o dovada de ce semintia noastra continua sa ramina de neinteles. (Iulian GRADINARU, Florentin FLORESCU)

Comentarii