Patronii "Recopan", urmariti penal

marți, 13 noiembrie 2001, 00:00
4 MIN
 Patronii "Recopan", urmariti penal

Duminica, pe 11 noiembrie, la aproximativ trei saptamini de la declansarea scandalului toxiinfectiei alimentare cu salmonella, care a bagat in spital aproape 500 de botosaneni, Inspectoratul Judetean de Politie a dispus inceperea urmaririi penale impotriva patronilor de la societatea "Recopan". Initial, cercetarile Politiei impotriva celor de la "Recopan" incepusera sub aspectul savirsirii infractiunii de comercializare de produse falsificate, alterate ori interzise consumului dar, dupa primele verificari, s-a dispus reincadrarea juridica. Astfel, incepind de ieri, cei doi patroni, Aurel Suster si sotia acestuia, Valina Suster sint cercetati sub aspectul savirsirii infractiunii de zadarnicire a combaterii bolilor, fapta prevazuta si sanctionata prin art. 308 CP. "Cei in cauza, in calitate de director, respectiv administrator ai societatii "Recopan" nu au luat toate masurile de prevenire a toxiinfectiei alimentare cu salmonella, prin nerespectarea regulilor igienico-sanitare prevazute in actele normative aflate in vigoare", a declarat ieri mr. Tiberiu Furdui, ofiter in cadrul Biroului de presa al IJP Botosani.
Reincadrarea juridica a principalelor acuzatii s-a datorat ultimelor rezulate obtinute pe parcursul cercetarilor. Astfel, potrivit datelor furnizate de politisti, o parte din angajatii societatii "Recopan", printre care inclusiv patronii, nu aveau carnete de sanatate sau aceste documente nu erau completate la zi, situatie care a condus in final, potrivit primelor expertize, la contaminarea produselor cu salmonella. In plus, odata cu declansarea anchetei penale impotriva acestora, politistii au extins cercetarile si asupra modului in care angajatii institutiilor descentralizate ale statului, abilitati in domeniul autorizarii si controlului activitatii de producere si comercializare a produselor de patiserie, si-au indeplinit atributiunile de serviciu. Pe aceasta linie, exista deja suspiciuni ca, in cazul in care se vor constat si aici lipsuri sau neajunsuri, functionarii respectivi, care aveau printre atributii si controlarea societatii "Recopan", vor fi cercetati sub aspectul savirsirii infractiunii de neglijenta in serviciu.
Ieri, era asteptata la Botosani si o echipa de specialisti din cadrul Inspectoratului General al Politiei, care sa coordoneze derularea anchetei. Ioan Amariei, procurorul general al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Suceava, a organizat o conferinta de presa pe aceasta tema. "Incadrarea corecta din punct de vedere juridic se va face la finalizarea anchetei. Este posibil sa se constate si alte fapte penale. Pot exista si neglijente in serviciu sau chiar falsuri pentru acoperirea unor nereguli, dar nu sintem in masura, acum, sa facem astfel de acuzatii", a precizat procurorul general Ioan Amarie. El a spus ca toate cele 500 de persoane din Botosani, care au ajuns la spital in urma toxiinfectiei alimentare, vor fi audiate, existind posibilitatea ca acestea sa se constituie ca parti civile in proces. Pina ieri, cei care se ocupa de caz reusisera sa audieze deja 110 persoane. Totusi, in privinta acestora, punctul final va fi anuntat abia dupa ce medicii legisti se vor pronunta asupra numarului de zile de ingrijiri medicale. Asa cum precizam, cercetarile penale s-au extins si asupra impotriva unor persoane de la Directia Generala pentru Agricultura si Alimentatie Botosani, care au eliberat licenta de fabricatie desi "Recopan" nu ar fi indeplinit conditiile legale. Se fac, de asemenea, cercetari penale impotriva unor inspectori care au controlat institutiile din Botosani, inclusiv "Recopan", incheind procese verbale din care rezulta ca totul era in regula.
Masurile pentru finalizarea cazului depind, in mare masura, de data la care Institutul de Sanatate Publica din Iasi va inainta rezultatele anchetei epidemiologice. Probele recoltate de la angajatii societatii Recopan au iesit destul de bine. La o prima analiza, medicii epidemiologi au concluzionat ca sursa de imbolnavire a celor care au mincat produsele societatii ar putea fi reprezentata de 7 angajati ai firmei care, in urma unor analize preliminare, au fost depistati ca fiind purtatori de Salmonella. Nu a fost descoperita nici o urma de contaminare a materiilor prime folosite la producerea preparatelor de patiserie desi, dupa ultimele estimari, se pare totusi ca aceasta ar putea fi sursa de infectie. Medicii au recoltat probe de singe in scopul determinarii de anticorpi, formati in urma contactarii salmonellei. "In urma analizei singelui, facuta la laboratorul Institutului de Sanatate Publica din Iasi s-au descoperit titruri mici de anticorpi in singele unor salariati ai Recopan, invinuiti de raspindirea bolii. Am descoperit valori ale anticorpilor de 1/50 pina la 1/250, valori mici daca ne gindim ca in situatiile in care ei ar fi fost purtatori sanatosi ar fi trebuit sa aiba valori ale anticorpilor de macar 1/1000. Oricum, vom repeta probele pentru a stabili cu exactitate daca ei sint sursa. Daca si la a doua analiza probele vor avea valori mici, inseamna ca se exclude vina angajatilor", a declarat dr.Floare Stana, directoarea Inspectiei sanitare de Stat. Daca se va stabili ca nu angajatii sint responsabili, atunci medicii vor cauta in continuare sursa de infectiei, cel mai probabil in materiile prime folosite la fabricarea produselor. Ioan Amarie a dosarul "Recopan" ar putea fi finalizat pina la finele acestei luni. (Sebastian GHEORGHIU, Lucian SIMINIUC)

Comentarii