Patronul firmei "Trans Danuta" sfideaza in continuare istoria locului si legea

marți, 07 octombrie 1997, 23:00
5 MIN
 Patronul firmei "Trans Danuta" sfideaza in continuare istoria locului si legea

Intr-unul numar recent al cotidianului nostru aratam cum o firma particulara din Botosani a inceput demolarea unei cladiri din patrimoniul national. Citiva angajati ai firmei Trans Danuta srl au inceput demolarea unei cladiri de pe strada Razboieni nr. 11 din municipiu, cladire aflat pe lista de patrimoniu sub denumirea de "casa Cerchez". Aceasta cladire are o valoare istorica de necontestat, fiind trecuta pe lista monumentelor istorice din Romania la numarul 07 B 080. Demolarea imobilului este considerata de cei in drept o sfidare a legii. Patronul firmei demolatoare este Mircea Danuta, lider local al PSDR, consilier local, iar proprietarul prin cumparare al imobilului este fiul acestuia, Viorel Danuta.
Reamintim ca imobilul a fost cumparat in 1996 de Trans Expres srl Botosani, al carei patron este Viorel Danuta. Arhitectul Mihai Mihailescu, muzeograf la Muzeul Judetean Botosani, afirma ca mai sint doar 4-5 cladiri de acest gen in Botosani, care pastreaza stilul popular armenesc.
Sesizata de actiunea angajatilor Trans Danuta, Inspectia in constructii, lucrari publice, urbanism si amenajarea teritoriului Botosani (ICLPUAT) a dispus vineri, 3 octombrie, stoparea lucrarilor de demolare. Inspectorul sef al ICLPUAT l-a intrebat pe viceprimarul Romulus Eram daca Primaria a eliberat autorizatie de demolare, iar viceprimarul a infirmat acest lucru. Eugen Enasescu a adaugat ca situatia creata se putea evita daca erau consultate organele abilitate. O prima ilegalitate s-a comis la cumparare prin faptul ca nu s-a cerut avizul Comisiei Monumentelor Istorice privind identitatea acestui imobil.
Pe 6 octombrie, angajatii firmei Trans Danuta srl au continuat demolarea cladirii, desi ICLPUAT a dispus sistarea lucrarilor de demolare. Muncitorii au declarat reporterilor nostri ca ei au primit sarcina de la patronul societatii, Mircea Danuta, sa continue demolarea. "Nu ne intereseaza ca lucram la demolarea unui monument istoric. Daca patronul ne-a spus sa o dam jos, asta facem pentru ca el ne plateste", a afirmat unul din demolatori. Desi se puteau face lucrari de consolidare dupa ce acoperisul a fost doborit si astfel se putea salva situatia, proprietarii casei au decis sa o demoleze.
Secretarul general al Prefecturii, Mihai Elvadeanu, ne-a declarat ca la numarul 11 pe strada Razboieni se intimpla un lucru foarte grav: "Nimeni nu este mai presus de lege. Pe linga partea financiara a problemei, mai exista si partea morala, care consta in sfidarea legii si a cetatenilor. Cea mai buna solutie ar fi sa refaca constructia cu forte proprii, astfel reusind, poate, sa repare gestul initial. Pina si ca om de afaceri ar avea de cistigat. Personal ii recomand proprietarului sa reconstruiasca ce a demolat, si dupa aceea daca va deschide un restaurant ?La casa Cerchez?, e posibil sa aiba succes printre botosaneni. Pe de alta parte, daca va continua demolarea, ar trebui sa stie ca exista o raspundere penala, in afara amenzii de 22 milioane."
De aceasta parere este si presedintele Consiliului Judetean Botosani, Ioan Aniculaese. El a declarat reporterilor nostri ca nu conteaza cine a ordonat demolarea, ci faptul in sine. "Nu este normal sa demolam cladirile din patrimoniul national. Probabil consilierul Danuta nu stia nimic despre valoarea istorica a imobilului", a afirmat Ioan Aniculaese.
Marius Rogojinschi, consilier sef al Inspectoratului pentru Cultura Botosani, spunea ca demolarea monumentelor istorice este o blasfemie. Ieri, Marius Rogojinschi era consternat ca angajatii Trans Danuta au reluat demolarea casei: "Sfidind orice limita a bunului simt au reluat demolarea imobilului, desi ICLPUAT a dispus sistarea lucrarilor. Aceasta chestiune devine penala si probabil ca proprietarii vor fi nevoiti sa raspunda in fata legii".
Vicepresedintele Consilului Judetean, Constantin Manolache, crede ca amenda de 22 milioane intrase in calculul proprietarului. "Categoric este un abuz. Scuza ca nu a stiut ca imobilul are o valoare istorica, este de-a dreptul puerila. Ar trebui sa tinem cu dintii de toate monumentele si edificiile istorice din judetul nostru, nu sa le demolam", a afirmat Constantin Manolache.
Pentru demolarea fara autorizatie a cladirii, Viorel Danuta va primi o amenda de 22 milioane lei, iar pentru continuarea lucrarilor de demolare dupa interventia inspectorilor ICLPUAT, instanta judecatoreasca va hotari ce pedeapsa i se cuvine. Mircea Danuta, consilier local dupa cum stim, spune ca nu are nici un amestec. Dar pentru a ne lamuri mai bine ce inseamna lege pentru cel pe care unii dintre noi l-au ales, haideti sa-i vedem opinia:
In urma articolului intitulat ""TRANS-DANUTA" da cu tirnacopul in istoria orasului" va inaintez, spre publicare, urmatorul drept la replica:
Imobilul din municipiul Botosani, str. Razboieni nr. 11, cunoscut sub numele de "casa Cerchez" a fost cumparat de catre Societatea Comerciala "TRANS-EXPRES" SRL – asociat unic Viorel Danuta, in baza contractului de vinzare-cumparare autentificat la Notariatul public "Martha Darjan Sandulache" sub nr. 556/29.01.1997, vinzatorul fiind Matei Radu Cerchez.
Prin actul autentificat sub nr. 836/2.08.1996 la Notariatul public "Farnas Eva" din Simleul Silvaniei, proprietarul si totodata vinzatorul Matei Radu Cerchez, pe propria sa raspundere, declara urmatoarele: "Mai declar ca acest imobil nu a fost trecut in patrimoniul statului, nu a fost in evidenta Comisiei monumentelor istorice, sau alte Comisii de patrimoniu, subsemnatului nefacindu-i-se niciodata si de nimeni vreo notificare in acest sens".
Demolarea imobilului a inceput in ziua de 27 septembrie a.c. de catre muncitorii "TRANS-EXPRES" SRL si nicidecum de catre lucratorii firmei "TRANS-DANUTA" SRL, cum s-a insinuat in articolul publicat. In asemenea conditii, articolului in cauza nu numai ca i s-a dat un titlu tendentios, insultator, insinuator la adresa firmei "TRANS-DANUTA" SRL, dar intregul sau cuprinde si afirmatii denigratoare si calomnioase, atit la adresa mea ca om de afaceri, cit si ca politician.
Cu stima,
Mircea Danuta

Din lipsa de spatiu nu am putut publica integral dreptul la replica. Dar problema in cazul de fata este ca un consilier local spune ca nu are nici o legatura cu firma unui membru al familiei sale care demoleaza un monument istoric, sustine ca muncitorii sint de la alta firma cind chiar respectivii au recunoscut ca lucreaza la Trans Danuta si asta pentru ca fostul proprietar a declarat dupa respectivul imobil nu are nici o valoare. Fostul proprietar ar fi putut declara ca respectivul imobil este un Airbus sau un submarin, dar si atunci actualul proprietar trebuia sa se intereseze. (Radu BURLACU)

Comentarii