Patru infractori pe zi

luni, 29 ianuarie 2001, 00:00
3 MIN
 Patru infractori pe zi

Cresterea fenomenului infractional a inceput sa se manifeste inca de acum zece ani. Ramasi fara locuri de munca si fara alte surse de venit, unii au incercat sa-si asigure existenta calcind de multe ori pe linga lege. Cele 12 razii, 890 de actiuni si verificari, 1.257 de descinderi, 427 de avertizari ale politistilor nu au reusit sa puna capat violentelor, anul trecut fiind inregistrate 34.241 de contraventii, cu aproape 5.000 de cazuri mai multe decit in 1999. Asta inseamna ca cel putin unul din patru botosaneni, statistic vorbind, a ajuns cel putin odata in postura de contravenient. Anul trecut, politistii au inregistrat in medie in fiecare zi aproape zece contraventii. La acestea s-au adaugat si 2.455 de infractiuni.
Interventiile politistilor au condus anul trecut la confiscarea a 110 dolari SUA, 20 de marci germane, 170 de grame de aur, peste 14 milioane de lei din depistarea unor operatiuni ilicite, confiscarea unor bunuri si marfuri in valoare de peste 500 de milioane de lei, retinerea in vederea suspendarii a peste 1.000 de permise de conducatori auto si retinerea a aproape 700 de certificate de inmatriculare. Cert este ca, in comparatie cu ultimii patru ani, in 2000 politistii au avut de solutionat cele mai multe dosare judiciare, numarul acestor cauze ajungind sa depaseasca cifra de 1.000 fata de numai 872 cit fusesera inregistrate in 1997. Interventia sustinuta a politistilor a atras si o scadere a infractiunilor economice, ofiterii si subofiterii avind de solutionat 594 de dosare, cu aproape 150 de fapte mai putine ca in 1999, si la regimul circulatiei unde, de asemenea, a fost inregistrata o scadere considerabila.
Tot in 2000, politistii s-au confruntat cu 1.409 fapte penale cu autori necunoscuti din care 1.222 au fost solutionate dar, prin preluarea cazurilor inregistrate din anii anteriori, bilantul este negativ, 1.022 de dosare raminind nesolutionate, adica tot atitia potentiali infractori ramasi in libertate. Prin actiunile intreprinse anul trecut, politistii botosaneni au reusit sa depisteze 52 de urmariti general, au prins alti 11 infractori care se sustrageau de la executarea pedepselor. Anul 2000, pe linga cifrele mentionate in bilant, a insemnat in fapt scaderea considerabila a omorurilor, loviturilor cauzatoare de moarte si vatamarilor corporale grave, dar in acelasi timp au crescut ultrajele, tilhariile si vatamarile corporale. Practic, anul trecut 26 de botosaneni au fost victimele unor tilharii, hotii deposedind victimele de bani, bunuri sau chiar de haine in timp ce doi politisti au fost agresati de infractori in exercitiul functiunii.
Iar daca furturile din locuinte au scazut comparativ cu anul 1999, politistii s-au confruntat cu o crestere a numarului de furturi auto, cele 286 de cazuri semnalate insemnind o crestere cu aproape 50% comparativ cu cifrele inregistrate anul trecut, aceasta fiind si cea mai mare crestere din ultimii sase ani. Politistii pun acest fenomen pe seama cresterii numarului de autovehicule din parcul auto si de imposibilitatea detinatorilor de a-si parca autovehiculele in garaje. In domeniul criminalitatii economico-financiare, politistii s-au confruntat cu 594 de cazuri, cele mai multe, 220, insemnind falsuri. Nu au lipsit nici gestiunile fruduloase, delapidarile si infractiunile de coruptie unde insa cifrele sint mai mici decit numarul infractiunilor de aceeasi natura in 1999.
"Plusurile" la acest capitol au insemnat abuzurile in serviciu, anul trecut fiind consemnate 39 de asemenea fapte, cu 8 mai multe decit in anul anterior, neglijenta in serviciu si 7.170 de activitati economice ilicite, cu peste 2.500 de cazuri mai multe decit in 1999. Cert este ca, pe linga toate infractiunile si contraventiile botosanenilor, politistii au trebuit sa-si faca ordine si in propria lor curte, 28 de cadre, dintre care 5 ofiteri si 23 de subofiteri, fiind sanctionati pentru incalcarea normelor specifice si regulamentelor militare, cei cinci ofiteri si 21 de subofiteri fiind consemnati fiecare cite cinci zile, 3 subofiteri au fost aminati in grad iar unul dintre ei a ajuns in fata Consiliului de Judecata sfirsind prin a fi destituit. Cert este ca in cazul celor 31 de sanctiuni aplicate, 30 se datoreaza neindeplinirii sarcinilor de serviciu si nu pentru comiterea unor infractiuni. Totalizate, toate aceste cifre demonstreaza ca Botosaniul ajunge, de la o zi la alta, unul dintre cele mai nesigure locuri din tara. (S.G.)

Comentarii