Pe Simionovici il doare arestul

joi, 11 octombrie 2001, 23:00
3 MIN
 Pe Simionovici il doare arestul

Alexandru Simionovici, fostul prefect al judetului, arestat preventiv din 7 septembrie in dosarul "Afacerii buletinelor de vot", a solicitat Parchetului de pe linga Curtea de Apel Suceava expertizarea medico-legala, pe motiv ca nu suporta regimul de detentie din cauza afectiunilor medicale de care sufera. Cererea fostului prefect a fost inaintata procurorilor imediat dupa ce instanta Curtii de Apel a respins recursul sau impotriva deciziei Tribunalului Botosani, prin care mandatul de arestare preventiva fusese prelungit cu inca 30 de zile. La cererea sa, au fost anexate mai multe documente medicale, prin care se atesta ca ar suferi de citiva ani de hipertensiune si ca ar fi avut pina acum trei accidente cerebral-vasculare, starea sanatatii lui agravindu-se odata cu incarcerarea. Conform procedurilor, procurorii urmeaza sa analizeze cererea sa si, in functie de concluzii, sa dispuna expertizarea medico-legala de o comisie abilitata. Pina ieri, procurorii inca nu se pronuntasera asupra acestui aspect, dar, dupa epuizarea tuturor cailor de atac prin care s-a incercat anularea masurii de arest preventiv, aceasta era singura portita prin care avocatii sai putea solicita continuarea cercetarilor cu Alexandru Simionovici in stare de libertate. "Masura arestarii preventive se ia doar in cazuri deosebite, fiecare zi de detentie urmind a fi justificata prin actiuni concrete", a declarat ieri Cornel Ursache, decanul Baroului de avocati Botosani, unul dintre cei care il reprezinta pe fostul prefect.
Avocatii lui Simionovici au inaintat deja procurorilor si doua memorii, prin care solicitau finalizarea cercetarilor, a expertizei financiar contabile si a expertizei medico-legale intr-un timp rezonabil. In ceea ce priveste expertiza financiar-contabila, a fost avansat deja un termen pentru data de 15 octombrie, intrucit procurorii doresc sa finalizeze rechizitoriul de trimitere in judecata pina la finele acestei luni, cind spera ca dosarul sa fie inaintat spre solutionare instantei Tribunalului Botosani. Cercetat de procurorii sectiei anticoruptie a Parchetului de pe linga Curtea de Apel Suceava pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si luare de mita, fostul prefect este acuzat ca ar fi avizat plata nelegala a unei sume de aproximativ 1,7 miliarde lei, in perioada alegerilor din 2000, catre doua tipografii din municipiu, suma din care aproximativ 700 de milioane de lei i-ar fi primit inapoi. Pentru clarificarea acestor aspecte, mai multi membri ai comisiei tehnice pentru organizarea alegerilor au fost audiati de catre procurori.
Unul dintre cei invitati la Parchet a fost si Dumitru Cretu, un alt fost director din cadrul Prefecturii, a carui semnatura aparea pe dispozitiile de plata. Pina la aceasta data, procurorii nu au avut nici un motiv sa-l puna si el sub acuzatie, intrucit nu au fost descoperite probe care sa demonstreze ca ar fi implicat in asa zisa afacere a buletinelor de vot. Unul dintre elementele care a cintarit extrem de mult in ancheta a fost si faptul ca, in calitatea sa de atunci, daca ar fi refuzat sa semneze dispozitiile de plata, Dumitru Cretu risca sa blocheze desfasurarea alegerilor de la Botosani. Partea de vina a fiecaruia va fi stabilita numai dupa finalizarea cercetarilor, cind procurorii vor intocmi rechizitoriul si dupa ce instanta de judecata se va pronunta asupra tuturor acuzatiilor. (Sebastian GHEORGHIU)

Comentarii