Primii botosaneni debransati individual

marți, 25 septembrie 2001, 23:00
3 MIN
 Primii botosaneni debransati individual

Botosanenii buni platnici la intretinere nu vor mai avea acelasi tratament ca datornicii. Pentru prima data dupa 1990, in Botosani au aparut cazuri de debransare individuala de la serviciile publice. La cererea Asociatiei de locatari 70, sase apartamente au fost debransate separat de la retelele de alimentare cu gaz metan, apa calda si caldura. Intreruperea a fost facuta de furnizorii de gaz metan si energie termica, Distrigaz Nord si Termica, in baza unor ordonante presedintiale, care pe linga debransarea individuala mai obliga familiile respective sa isi achite si datoriile catre asociatie.
Asociatia de locatari 70 din cartierul Imparat Traian a reusit sa obtina, in instanta, dreptul de a sista individual serviciile de furnizare a apei calde menajere, a incalzirii si a gazului catre o parte dintre datornici. Dupa ce a angajat un jurist, asociatia a actionat in instanta 24 de familii care nu isi mai achitasera intretinerea de aproape trei ani si ale caror datorii se apropiau de termenul de prescriere. "Toate familiile pe care le-am actionat in instanta nu au platit de citiva ani. Trebuia sa recuperam intr-un fel banii pentru serviciile de care acestea au beneficiat. Pentru ca unii nu plateau suferea intreaga scara sau asociatie. Pina la a debransa individual cele sase apartamente aveau de suferit si altii, vecinii de pe scara. Erau pensionari care plateau datoriiile imediat ce luau banii, iar aceste familii nu. Consideram ca aceasta este rea-credinta", a declarat Ana Bozian, administratorul Asociatiei 70. Cele sase apartamente debransate individual aveau datorii de peste 10 milioane de lei fiecare.
Juristul Marian Jurgiu sustine ca nu mai putin 16 asociatii de locatari au apelat la serviciile sale pentru a-si recupara banii de la datornici. El a inaintat instantei 1.141 de dosare in care cere debransarea individuala a datornicilor. In 99 dintre cazuri a fost deja emisa ordonanta presedintiala si urmeaza ca in cel mai scut timp sa fie investita cu titlu executoriu. "Am recomandat asociatiilor de locatari sa actioneze pentru recuperarea cu prioritate a datoriilor de la familiile cu cele mai multe luni restante, indeosebi cele ale caror perioada de neplata se apropie de termenul de prescriere de trei ani. Am optat pentru aceasta forma de executare silita a ordonantei presedintiale pentru a se evita o alta forma de executare. Eu nu merg pe principiul executarii silite prin scoaterea la vinzare a apartamentului. Ordonanta presidentiala prevede ca debitorul trebuie sa isi achite intr-un termen de citeva luni si contravaloarea serviciilor de care a beneficiat. In cazul in care nu isi achita aceasta datorie vom fi nevoiti sa apelam la vinzari imobiliare", a spus Marian Jurgiu. Potrivit acestuia, mai putin de jumatate din familiile actionate in instanta pentru neplata intretinerii reprezinta cazuri sociale disperate, fara surse de venit. "Dupa ce primesc citatia, oamenii cu o situatie precara scot din buzunar o suta de mii sau doua, cit au, si platesc la asociatie, dar cei mai multi care au posibilitati de plata sfideaza instanta gindind ca nu are ce sa le faca", afirma Marian Jurgiu. Intreruperea individuala a rau-platnicilor este nu numai cea mai buna solutie de recuperare a datoriilor, ci si cea mai eficienta forma de protectie a locatarilor cu datoriile la zi. Sumele pe care asociatiile le au de recuperat de la cele 1.141 de familii de locatari depasesc zece miliarde de lei. (Cristian LUPASCU)

Comentarii