Scandalul demolarii continua

joi, 16 octombrie 1997, 23:00
2 MIN
 Scandalul demolarii continua

Cotidianul nostru a publicat citeva materiale despre demolarea unei case aflate pe lista monumentelor istorice. Este vorba despre casa Cerchez, aflata in strada Razboieni nr.11, casa ce a fost ridicata in urma cu mai bine de 200 de ani. Imobilul a fost demolat in intregime, desi la un moment dat Inspectia in Constructii, Lucrari Publice, Urbanism si Amenajarea Teritoriului a hotarit sistarea lucrarilor. Mai amintim cititorilor ca demolarea a fost efectuata fara autorizatie din partea Primariei municipiului Botosani si ca proprietarul casei Cerchez este Viorel Danuta (administratorul firmei Trans Expres srl), fiul consilierului local Mircea Danuta.
In aceasta saptamina, lucrarile din strada Razboieni nr. 11 au reinceput. Angajati ai societatii comerciale Trans Expres si ai societatii Firmvent Suceveanu srl au nivelat cu un buldozer terenul din preajma casei, apoi au sapat un sant care delimiteaza suprafata de pamint aferenta imobilului. Muncitorii spun ca patronul intentioneaza sa construiasca un gard. Marius Rogojinschi, consilier sef la Inspectoratul pentru Cultura Botosani, ne-a declarat ca gardul este construit ilegal: "Orice constructie, amenajare sau modificare pe o raza de 100 de metri fata de limitele exterioare ale unui monument sau imobil aflat in patrimoniul national se poate face numai cu aprobarea Comisiei nationale a monumentelor si siturilor istorice. Pentru ca peste drum de casa Cerchez se afla Biserica Armeneasca, care este tot un monument istoric, proprietarul nu are voie sa construiasca nici macar un gard acolo fara aprobarea specialistilor. Singurul lucru care poate fi construit este casa Cerchez".
Cristina Varzaru, consilier la Directia monumentelor istorice din cadrul Ministerului Culturii, ne-a declarat ca la sfirsitul acestei luni se va intruni Comisia nationala a monumentelor si siturilor istorice si va analiza cazul. "Din pacate, in tara sint tot mai multe astfel de cazuri, pe care incercam sa le stopam. Pina in prezent am cerut tuturor celor care au adus modificari sau au darimat monumente istorice sa refaca imobilul sau monumentul dupa caracteristicile initiale. Cred ca si in cazul casei Cerchez vom proceda la fel. Mai multa bataie de cap vom avea daca va trebui sa determinam persoana sau firma care a afectat imobilul sa repare ce a stricat, insa avem si astfel de soluti. Casa Cerchez este (n.r. era, pentru ca a fost demolata) un imobil deosebit, iar specialistii romani au efectuat mai multe studii. Arhitectura este relativ usor de refacut, in schimb decoratiunile interioare din lemn nu stiu cum vor putea fi inlocuite", a spus consilierul Cristina Varzaru. Directia monumentelor istorice din cadrul Ministerului Culturii a primit marti, 14 octombrie o adresa din partea Inspectoratului Judetean de Politie Botosani, prin care se solicita o confirmare a faptului ca imobilul din strada Razboieni nr. 11 este pe lista monumentelor istorice. Asadar, anchetarea acestui caz a inceput. Marius Rogojinschi a mai precizat ca la sfirsitul acestei saptamini, va participa la Rimnicu Vilcea la o intilnire cu Ioan Onisei, ministru secretar de stat la Ministerul Culturii, unde va discuta si despre posibilitatile de reabilitare a casei Cerchez. (Radu BURLACU)

Comentarii