Teste de sinceritate la cupoanele de caldura

sâmbătă, 04 noiembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Teste de sinceritate la cupoanele de caldura

Un pui de gaina ar putea da peste cap socotelile unui botosanean care locuieste la bloc si care se pregateste sa solicite ajutor financiar pentru plata incalzirii in iarna urmatoare. Potrivit Ordonantei aprobata de Guvern saptamina trecuta, pot beneficia de ajutoare banesti pentru acoperirirea cheltuielilor de intretinere in aceasta iarna doar familiile ale caror venituri lunare nu depasesc cu nici un leu 1.340.000 de lei. Adica orice venit peste plafonul maxim stabilit de executivul central inlatura posibilitatea obtinerii acelor asa-zise cupoane pentru caldura acordate de primariile locale. Veniturile reale ale unei familii trebuie mentionate in cererea adresata Primariei, solicitantul asumindu-si intreaga responsabilitate pentru datele declarate.
In cererea-tip trebuie facuta mentiunea ca familia respectiva nu obtine in afara salariilor venituri suplimentare realizate din agricultura, din cresterea si valorificarea animalelor, a pasarilor sau a albinelor, din depozite bancare sau din dividende. Actul normativ aprobat de Guvern saptamina trecuta da posibilitatea unei familii, cu un copil, al carei venit lunar este de aproape 4,12 milioane de lei, adica exact 1.340.000 de lei pe membru de familie, sa obtina de la stat un cupon de caldura de 130.000 de lei. Insa, daca familia respectiva declara in cerere ca in anul respectiv a crescut si valorificat o gaina, familia respectiva pierde orice drept de ajutor pentru plata intretinerii. Asta deoarece se considera ca gaina declarata a fost valorificata la un pret nu mai mic de 10.000 de lei, ceea ce inseamna ca familia respectiva a obtinut lunar un venit mediu pe membru de familie mai mare de 1.340.000, chiar daca depasirea a fost de 833 de lei. In situatii similare s-ar putea afla si familiile ale caror venituri medii se afla la limita celorlalte doua praguri de acordare a cupoanelor, adica la venituri de pina la 600.000 sau 750.000 inclusiv, cind ajutorul acordat de stat este mai consistent, de 450.000 si, respectiv, 260.000 de lei.
Chiar daca o familie botosaneana care locuieste la bloc nu obtine intr-o luna nici un fel de venit, ea ar putea pierde dreptul la cupoane pentru caldura daca detine la tara o curte cu 1600 de gaini sau cu 800 de curci, deoarece se presupune ca o gaina aduce un venit anual de 10.000 de lei, iar o curca aduce intr-un an 20.000 de lei venit. De asemenea, nu obtin ajutor pentru caldura persoanele care cresc intr-un an cel putin 48 de vaci, 24 de cai sau 160 de porci, deoarece statul ia in calcul faptul ca o familie cistiga anual de pe urma unei vaci cel putin 300.000 de lei, de pe urma unui cal 600.000, iar a unui porc 100.000.
Sint considerati aducatori de venit si magarii, catirii, precum si albinele, iepurii de casa, nurcile. Guvernul lasa la latitudinea consiliilor locale si a primariilor sa stabileasca care sint celelalte animale care aduc venituri unei familii. Administratiile locale mai pot stabili daca fructele si legumele pot fi considerate ca aducatoare de venit. Alte categorii de venituri care trebuie declarate in cerere sint dobinzile obtinute de pe urma economiilor depuse la banci, benii rezultati din inchirierea sau din arendarea unor terenuri sau a unor locuinte, precum si banii obtinuti din valorificarea unor bunuri realizate in gospodarie. Se mai iau in calcul alocatiile de stat pentru copii, bursa sociala pentru elevi si studenti, bursa de studii pentru studenti, alocatia de intretinere pentru copii dati in plasament familial, salariul pentru ingrijirea, supravegherea si acordarea de ajutor permanet persoanelor cu handicap sau a poensionarilor incadrati in primul grad de invaliditate. Nu sint luate in calcul venitului mediu pe familie, persoanele aflate in inrgijirea statului, adica detinutii, persoanele aflate intr-o institutuie de asistenta sociala si militarii in termen. Cei care acorda cupoanele pentru caldura, adica primariile, sint constiente ca cererile nu vor fi completate la rubricile cu privire la veniturile suplimentare, cu toate ca solicitantii detin pamint sau animale la tara. Ei spun ca singurele venituri care pot fi dovedite sint banii incasati pe un stat de plata. (Cristian LUPASCU)

Comentarii