15.000 litri de apa pe cap de brailean

luni, 26 ianuarie 1998, 00:00
3 MIN
 15.000 litri de apa pe cap de brailean

Consumul de apa in municipiu continua sa atinga cote astronomice, mai ales la abonatii casnici. Numai populatia care locuieste la bloc consuma lunar milioane de metri cubi de apa, cea mai mare parte fiind de fapt irosita si lasata sa curga pe apa simbetei.
Conform statisticilor oficiale ale "Aptercol", pentru luna decembrie, consumul mediu de apa pe cap de locatar a fost de 14,99 metri cubi. Aceasta inseamna ca, in luna decembrie, fiecare locatar a consumat, in medie, 15.000 litri de apa – calda si rece. Cifra pare aproape incredibila, dar e cit se poate de reala si de necontestat. Acest consum este cel inregistrat efectiv in blocuri, consumul de apa fiind in totalitate contorizat in ceea ce priveste asociatiile de locatari.
Astfel, consumul inregistrat la Braila inseamna un total – pentru blocuri – de peste doua milioane metri cubi pe luna, adica mai mult de doua miliarde de litri de apa. Comparativ, intr-o tara vest-europeana acest consum se inregistreaza intr-un oras cu o populatie de peste trei ori mai mare decit cea a municipiului nostru.
Statistica arata ca doar 85 de blocuri din 847 cite exista in Braila au consumat sub 10 metri cubi de apa de persoana, in luna decembrie, ceea ce inseamna in jur de 10%. La cele mai multe blocuri s-au consumat intre 10 si 20 metri cubi de persoana – 682.
La alte 73 de blocuri consumul mediu a fost cuprins intre 20 si 30 metri cubi. Locatarii a 6 blocuri au consumat peste 30 metri cubi – 30.000 litri – de persoana: blocul A2 – Punctul termic "Independentei", blocurile 26, H1 si H2 – Obor si blocurile 22, 23 – P.T. 4 Calarasi.
Consumul este practic cel inregistrat de la intrarea in bloc, toate blocurile din municipiu fiind contorizate pe consumul de apa.
"Da, e aproape incredibil, dar e realitatea crunta. E absurd sa creada cineva ca sint cifrele umflate sau ca aparatele de inregistrat nu sint bune.
E imposibil ca un contor sa inregistreze mai mult decit masoara efectiv. Acesta este adevaratul consum in bloc. E imposibil ca un om sa consume efectiv atita apa. Dar e clar ca ea se risipeste aiurea. Sint pierderi in instalatiile individuale sau in coloanele din bloc. De astea nu raspundem noi, ci locatarii, respectiv asociatia", declara Romeo Findrihan, director general al RA "Aptercol".
La rindul sau, acesta se arata indignat de cit de mare este consumul de apa. El a adaugat ca, si in cazul defectarii contoarelor, cea pagubita este regia si nu asociatia.
"Dupa cum v-am mai spus, s-au facut si un fel de experimente. Mai multe asociatii au oprit apa, din bloc, pe timpul noptii, iar consumul a scazut cu circa 5 metri cubi pe luna. E clar ca noaptea, in 8 ore, nu consuma nimeni 5 metri cubi. Prin urmare, aceasta apa reprezinta pierdere, din defectiuni permanente ale instalatiilor", spune Findrihan.
Astfel, rezulta ca in 24 de ore la blocurile cu consumuri mari se pierd circa 15 metri cubi pe luna de persoana. In mod normal, consumul unei persoane ar trebui sa fie de 5, maxim 8 metri cubi pe luna.
"Sint pierderi la multe familii din blocuri, pe care le platesc ceilalti. Asta e. Ca sa plateasca numai ce consuma fiecare, familiile care doresc isi pot contoriza apartamentul. Asta nu intra in sarcina regiei, ci a proprietarului apartamentului. Contorizarea e recomandata de regie si sustinuta. Avem un magazin de apometre si executam montarea acestora – contra cost, desigur. Cine se gindeste putin la acest lucru realizeaza ca e foarte bine sa-si contorizeze locuinta", considera directorul general al RA "Aptercol".
In apartamente contorizate, apare automat si grija asupra economisirii apei. Intr-un astfel de apartament, consumul lunar este de circa 3 metri cubi de persoana, adica in jur de 5.000 lei. In prezent, in medie, pentru apa, fiecare locatar plateste 20.000 – 25.000 lei.
Contorizarea ar costa cam 1,5 milioane lei, dar investitia s-ar amortiza intr-un an de zile. (Mircea DOAGA)

Comentarii