Asociatia de Proprietari 210 a "mostenit" o restanta de 14 milioane

luni, 26 februarie 2001, 00:00
4 MIN
 Asociatia de Proprietari 210 a "mostenit" o restanta de 14 milioane

Asociatia de Proprietari 210 din Viziru III – bloc E2 – a fost tepuita cu 14 milioane lei de un fost proprietar, care intre timp si-a vindut apartamentul, disparind in ceata si "uitind" sa-si mai achite restantele la intretinere. Astfel de cazuri se intimpla destul de des in Braila, cei care procedeaza asa punindu-i intr-o situatie delicata pe noii proprietari.
Conform legii, proprietarii unui imobil nu-l pot vinde decit in momentul in care acesta este grevat de orice datorii – catre asociatie, catre "Electrica" etc. In mod normal, cumparatorul nu trebuie sa accepte preluarea imobilului cu datorii decit daca valoarea acestora se scade din pretul convenit. In acest caz, cel care cumpara va plati pe imobilul in cauza pretul cerut de vinzator, mai putin valoarea datoriilor, pe care se obliga sa le achite noul proprietar. Toate acestea se stabilesc, de altfel, in momentul in care se incheie actele la notar. De regula, astfel de tranzactii imobiliare sint intermediate de agentiile specializate, cumparatorul netrebuind sa-si bata capul in ceea ce priveste situatia imobilului pe care urmeaza sa-l cumpere. In cazul apartamentului 314 din blocul E2 s-a intimplat, insa, altfel.
Proprietari ai acestui apartament erau, pina in noiembrie 2000, trei persoane: Marieta Negrea, Ionel Negrea si Mariana Negrea. In apartamentul respectiv a locuit, de fapt, doar Marieta Negrea – dupa cum ne-a precizat conducerea asociatiei 210 – fara a avea, insa, mutatia operata in cartea de identitate. De-a lungul vremii, Marieta a acumulat datorii uriase la intretinere, care se cifrau, la nivelul lunii noiembrie, la 14.041.741 lei.
"De nenumarate ori am somat-o sa-si achite restantele. Am fost la ea acasa, am rugat-o, am atentionat-o, dar de fiecare data am fost dusi cu vorba. In noiembrie 2000 ne-am trezit ca Negrea Marieta nu mai e proprietara apartamentului 314, deoarece il vinduse, noul proprietar fiind Didina Cioroiu. Pe Negrea, ia-o de unde nu-i! Desi am tot incercat sa dam de ea, ne-a fost imposibil", ne-a declarat Silvia Otti, administratorul AP 210.
Manevra
De fapt, Marieta Negrea a scos la vinzare apartamentul 314 prin intermediul unei agentii imobiliare din oras. Aceasta a gasit un client dornic sa cumpere apartamentul in persoana Didinei Cioroiu. Problema era ca, de fapt, cumparatorul nu avea banii "cash" sa achite apartamentul si a apelat la un credit acordat de Cooperativa de Credit "Familia". Situatia a fost destul de incilcita deoarece Cooperativa de credit nu putea acorda creditul Didinei Ciororiu, ci direct vinzatorului, conform procedurilor interne. Practic, "Familia" vira banii intr-un cont al vinzatorului apartamentului. Cind s-a pus problema existentei unor datorii ale vinzatorului, aceasta a recunoscut ca ar avea ceva datorii, dar nimeni nu s-a interesat exact cit. Marieta Negrea a fost de acord, in principiu, sa-si achite datoriile, dar a solicitat cumparatorului un avans, pentru a o putea face. Cumparatorul, insa, nu avea bani lichizi, ajungindu-se astfel la o situatie oarecum paradoxala. Vinzatorul solicita un avans pentru a-si achita datoriile, dar cumparatorul nu-l putea acorda din simplul motiv ca banca populara vira banii direct in contul vinzatorului, Didina Cioroiu garantind imprumutul exact cu apartamentul pe care urma sa-l cumpere.
Situatia a tot taraganat, pina s-a ajuns la notar. Iesirea din impas a aparut abia aici: cei trei proprietari, vinzatori ai apartamentului – Marieta, Ionel si Mariana Negrea – si-au luat angajamentul in scris – autentificat de notar – ca-si vor achita debitele: "Declaratie. Subsemnatii Negrea Ionel, Negrea Mariana si Negrea Marieta, declaram pe propria raspundere, cunoscind dispozitiile articolului 292 Cod Penal, ne obligam sa achitam debitele restante stabilite pina la data de 15.12.2000, reprezentind cheltuieli de intretinere, de energie electrica, debite inregistrate pentru apartamentul 314 din mun. Braila, ans. Viziru 3, Aleea Cocorilor, nr. 8, bl. E2, sc. 5, et. 8, jud. Braila. Dam prezenta declaratie pentru a servi la Asociatia de Locatari si RENEL."
Afacerea a fost perfectata, Didina Ciororiu a devenit noul proprietar al apartamentului, Cooperativa "Familia" a dat drumul banilor iar Negrea si-a vazut de treaba. Atit de bine incit de atunci n-a mai calcat pe la asociatie, cele 14 milioane a "uitat" sa le mai plateasca iar asociatia nici nu a mai gasit-o, fiind nevoita sa faca o plingere penala impotriva fostilor proprietari.
Singura cu adevarat "sifonata" din aceasta tranzactie a iesit asociatia, dar si cei trei Negrea care se fac pasibili de savirsirea infractiunii de fals in declaratii, pentru care risca pina la 2 ani de inchisoare. Lupta va continua, acum, prin instante.
"Din pacate, de multe ori, in momentul in care se face o tranzactie imobiliara, cumparatorul nici nu stie, de fapt, ce cumpara. In loc sa se intereseze pe la asociatii de situatia datoriilor, ei cumpara cu ochii inchisi ceea ce le ofera vinzatorii. Cumparatorul ar trebui sa fie cel mai interesat de acest aspect. Noi ne-am trezit dintr-odata ca la apartamentul 314 exista un nou proprietar, ceea ce este anormal. In mod legal, vinzatorul trebuie sa prezinte cumparatorului o adeverinta de la asociatie, de la Renel etc. din care sa rezulte ca nu exista restante. Multi, insa, nu fac asta iar de multe ori pagubitii sint chiar cumparatorii", spune administratorul Silvia Otti. In cazul Didinei Ciororiu, ea e salvata de acea declaratie notariala a fostilor proprietari.
In mod normal, trebuie avuta mare grija in momentul cumpararii unui imobil. Daca vinzatorul nu-si achita restantele, atunci cumparatorul ar trebui sa scada, din pretul pe care trebuie sa-l achite, valoarea restantelor. "Nu va lasati pacaliti de vinzatori, care va asigura ca, dupa ce le platiti apartamentul, isi vor achita ei datoriile. Pentru ca multi nu o mai fac. Daca are datorii de 10 milioane la intretinere si va cere 50 de milioane pe apartament, platiti doar 40 de milioane si luati-va angajamentul in fata notarului ca veti plati dumneavoastra restanta. E cea mai buna metoda de a nu va lasa pacaliti." (Mircea DOAGA, Tudorita TARNITA)

Comentarii