Atacatorul "X" este la Braila

joi, 15 februarie 2001, 00:00
6 MIN
 Atacatorul "X" este la Braila

Galateanul identificat si arestat preventiv de Inspectoratele de Politie din Braila si Galati, acuzat de comiterea a cel putin 12 atacuri asupra unor femei din cele doua orase, in decurs de 40 de zile, Lica Pletosu, 33 de ani, a fost adus, ieri dimineata, la ora 9.00, in "beciul" IPJ Braila. Stirea ne-a fost furnizata chiar de mama lui, Maricica Pletosu, si confirmata de inspectorul sef al Politiei Judetului, colonel Ion Motoc. "Atacatorul in serie" a recunoscut, in opinia politistilor galateni, sase dintre tilhariile comise pe raza orasului nostru. S-a gasit mare parte dintre bijuteriile furate de la victime si, chiar daca arestatul a refuzat sa-si angajeze un avocat, anchetatorii i-au numit un aparator din oficiu.
Ieri, Lica Pletosu a intrat la cercetari, politistii si procurorii braileni audiindu-l pentru probarea faptelor comise in urbea noastra: atacarea a opt femei, din care sapte tilharite de bijuterii si posete. Doua dintre victimele contactate de noi sustineau ca n-au fost chemate la Politie pentru a-l identifica pe vinatorul de femei in persoana lui Lica Pletosu.
Asa cum relatam si in editia noastra de ieri, Lica Pletosu este un personaj cel putin ciudat, pentru care viata a curs, pina la un moment dat, cu o normalitate greu de pus fata in fata cu sadicele atacuri consumate in 40 de zile pe teritoriul oraselor Braila si Galati. Bolnav in ultimul hal, dupa cum spunea Maricica Pletosu, Lica a trecut, pina la data de 22 decembrie 2000, prin Penitenciarul Galati, pentru viol, si printr-o puscarie de maxima siguranta din Mitrovita-Iugoslavia, pentru un jaf armat – spun politistii, pentru un furt – spune mama sa. Adevarul, aflat undeva la mijloc, l-ar putea spune doar Lica Pletosu. Cum pina acum personajul a fost tinut bine de politisti, acesta n-a avut prilejul sa-si detalieze faptele si-n fata jurnalistilor. Cert este ca "atacatorul «X»" ramine cel mai misterios caz din analele anchetatorilor braileni, chiar daca acesta si-a insusit sase dintre atacurile de la noi, iar o parte dintre obiectele jafurilor, bijuterii din aur si argint, au fost recuperate din citeva case de amanet din Galati. Se pare ca, la noi, Lica Pletosu va fi tinut putina vreme. El este audiat doar de politisti, nu si de procurori, in conditiile in care invinuitul a avut o atitudine "sincera" si exista probe "tari", dupa cum ni s-a spus, pentru inculparea lui.
"Florile trebuie udate cit nu-i soare"
In incercarea noastra de a afla adevarul despre atacatorul "X", dar si despre cel arestat ca fiind "atacatorul «X»", Lica Pletosu, va vom prezenta amanunte din viata galateanului de 33 de ani, barbatul care are deja un deceniu de pirnaie la activ, dar si un dosar "de baiat cuminte si bolnav", care ii acopera trecutul. Stim de la mama lui ca este foarte bolnav fizic: are tuberculoza pulmonara si ulcer perforat. Daca individul are ceva si psihic, dupa cum s-au pronuntat in citeva rinduri si ofiteri din comanda IPJ, nu se stie inca. Pe linga faptul ca refuza sa discute cu presa, Lica refuza, spunea, ieri, col. Motoc, sa fie consiliat de un psiholog: "Refuza tot", afirma seful IPJ Braila.
Ceea ce urmeaza se vrea un profil substituent celui pe care l-ar putea intocmi un psiholog sau psihiatru. Lica Pletosu a crescut in armonie, intr-o familie de oameni modesti din Galati. Desi parintii lui au lucrat in medii relativ sarace – Maricica Pletosu s-a pensionat de la "Textila", iar Nicolae Pletosu (tatal) este macaragiu – cei doi copii ai familiei, Lica si Gabriel, nu au suferit niciodata, nici din cauze materiale, nici din alte motive. Mama spune ca fiii ei n-au luat niciodata bataie, cum iau alti copii, au fost foarte apropiati de ea, au avut pe umarul cui plinge, au fost iubiti si rasfatati, ea ingrjindu-se sa le ofere o educatie cit si sa le inspire credinta in Dumnezeu. Citiva ani, pina la virsta scolara, Lica a crescut mai mult pe la bunici, o familie asezata de moldoveni, cu frica Celui de sus. In copilarie, Lica a fost tipul copilului retras. Nu exagerat de izolat, dar care isi selecta prietenii si chiar isi consulta mama inainte de a da credit vreunui coleg. Din acest motiv, Maricica Pletosu nu-si poate explica iesirile de mai tirziu ale fiului sau. Undeva, cindva, copilul s-a rupt de mama. Aceasta nici nu stie cind a gresit, cum a gresit.
Adolescentul Lica Pletosu n-a dat semne ca sufera din vreun motiv, n-a fost complexat, n-a dus dorul afectiunii mamei si a tatalui, chiar daca acesta din urma a fost ceva mai dur cu el, dar nu-l pedepsea fizic. Din Gabriel, fratele sau, Lica si-a facut un prieten de nadejde. Ieseau impreuna, se distrau ca toti tinerii, "nu sareau calul". Dupa armata, intr-o unitate de Pompieri, din Caracal, Lica s-a schimbat foarte mult. Ceea ce l-a determinat sa devina mai dur, mai "barbat", cum se spune, ii scapa atit mamei lui cit si lui Gabriel.
"Ceva s-a intimplat, atunci, cu el. A participat si la Revolutie, era foarte mindru de faptele lui, de certificatul de revolutionar. Dar, dupa prima arestare, certificatul i-a fost retras. Chiar daca atunci cind a fost luat la puscarie mi-am revenit cu greu din soc, am incercat sa-l inteleg, sa-l ajut. Eu si sotul meu ne-am vindut lucruri de prin casa, i-am angajat avocat, l-am cautat des la inchisoare, i-am dus de la lenjerie de pat, pina la halci intregi de carne, ca sa nu simta ruperea de familie, sa aiba puterea de a merge mai departe, de a se mobiliza psihic. Ii scriam mereu, il incurajam…", a declarat Maricica Pletosu.
Cum, necum, la putina vreme dupa liberarea din inchisoarea galateana, pornit sa cistige multi bani si sa-si faca un rost, Lica a plecat in Iugoslavia. Putini sint cei care cunosc amanuntele dosarului in baza caruia, in Iugoslavia, Lica a fost arestat. Mama sa afirma ca el a comis doar un furt. Politistii dovedesc cu acte ca el a comis un jaf armat, a furat 30.000 de marci si un kilogram de aur, a ripostat cu gloante cind politistii sirbi l-au incercuit, incatusindu-l pentru sase ani, la Mitrovita. Maricica Pletosu pastreaza si acum scrisorile primite de la fiul ei din Iugoslavia. In acele epistole, Lica povestea felul in care este tratat in puscaria sirbeasca, faptul ca razboaiele si-au pus amprenta si asupra regimului de detentie si, mai ales, cerea parintilor sa-i trimita haine, mincare, dulciuri, tigari – nu pentru el – si sa-l viziteze cit mai des. In Iugoslavia, Lica si-a facut vreo doi prieteni. Unul foarte bun: "BMW". Cu acesta impartea totul si impreuna promiteau acasa ca se vor cuminti. Desi, in scrisori, nu si-a facut niciodata planuri de viitor. "Dragii mei parinti, ce sa va scriu despre mine? Sint bine, sanatos. Am inceput sa ies la munca, sint florar. Prietenul meu, «BMW», este cu mine. Ma bucur ca am fost scos la munca. Mai iau si eu putin aer. Multumesc lui Dumnezeu ca au trecut bombardamentele. Mi se facea inima cit un purice si le spuneam astora ca zboara moartea pe deasupra noastra. (…) Cum imi petrec zilele? Ma trezesc dimineata devreme, fiindca florile trebuie udate, nu, cit nu-i soare", scria, in noiembrie 1999, Lica Pletosu.
"N-am recuperat toate bijuteriile furate"
Ieri, colonelul Ion Motoc stia doar ca o echipa de la Judiciar din IPJ se ocupa de cazul "Pletosu". "Lasati-ne sa ne facem treaba! N-am recuperat toate bijuteriile; individul trebuie sa ne descrie cu lux de amanunte felul in care a lovit. Cineva de la Judiciar se ocupa de el. Nu stiu cit il vom tine pe Lica Pletosu, oricum, pina ne vom termina treaba", a declarat col. Motoc. Sursa citata mai preciza ca cel care conduce ancheta este col. Antonel Colceag si ca Lica Pletosu refuza cu vehementa orice contact cu presa. Mamei lui, Maricica Pletosu, i s-a spus, ieri, de la IPJ Galati, ca va putea sa-si vada fiul abia saptamina viitoare si ca acesta are un avocat din oficiu, chiar daca el a refuzat asistenta unui aparator. "Inca nu mi-e clar daca el a comis toate acele fapte. Noi am cautat sa-l adaptam vietii din libertate. Teama mi-i ca el a recunoscut mai multe decit a facut. Eu cred ca i se baga prea multe pe git. N-avea cum sa le faca el pe toate, nu cunostea Braila, nu iesea chiar asa des din casa, iar cind iesea se intilnea cu fata pe care voia s-o ia de nevasta, Cristina. Nici nu stiu ce sa mai cred", a adaugat Maricica Pletosu.
Reamintim ca in perioada 15 ianuarie – 5 februarie, la Braila s-au inregistrat opt atacuri asemanatoare, cu tilharirea victimelor. Individul (indivizii?) care a comis aceste fapte a fost catalogat ca scelerat, psihopat, bestie, un nebun inteligent si las. Vom reveni.(Nicoleta BUTNARU)

Comentarii