Atentat la apometre

vineri, 02 martie 2001, 00:00
4 MIN
 Atentat la apometre

Locatarii care si-au contorizat apartamentele pot fi pusi sa plateasca la fel ca si cei necontorizati, mai ales daca numarul acestora din urma il depaseste pe cel al "apometristilor". Decizia poate fi luata prin majoritate simpla in adunarea generala a proprietarilor. In acest mod, cei contorizati sint pusi in situatia de a fi la mina "pausalilor", investitiile lor de milioane in montarea apometrelor nemaiavind, in acest caz, nici o valoare. Acest lucru e posibil din cauza unei aberante prevederi a unei Hotariri de Guvern emisa de Cabinetul Isarescu cu putin timp inainte de schimbarea Puterii.
Hotarirea de Guvern nr. 1275 a fost emisa pe 7 decembrie 2000, fiind unul dintre ultimele acte normative ale fostului Executiv. Prin aceasta se aproba, de fapt, normele metodologice pentru punerea in aplicare a prevederilor Legii Locuintelor nr. 114 din 1996. HG 1275/2000 a fost publicata in "Monitorul Oficial" cu doar 3 zile inainte de Craciun.
Un articol al acestei hotariri – respectiv art. nr. 75 – care a scapat nebagat in seama si de actuala guvernare, prevede, nici mai mult nici mai putin, ca "daca numai o parte din proprietarii din condominiu (imobil, bloc – mai concret – n.n.) detin aparate de inregistrare a consumului de apa rece, apa calda menajera, agent termic de incalzire si/sau gaze naturale pentru toate instalatiile aferente proprietatii individuale, atunci repartizarea cheltuielilor se stabileste prin hotarire a adunarii generale a proprietarilor, in cadrul asociatiei de proprietari, hotarire care trebuie sa cuprinda prevederi cu privire la modul de citire, repartizare/defalcare a consumurilor respective, precum si la modul de incasare si de efectuare a platilor corespunzatoare consumurilor".
Aberanta prevedere face ca, in cazurile in care locatarii cu apartamente necontorizate sint mai multi decit cei cu apartamente contorizate, cei dintii sa decida cam ce "vor muschii lor" cu privire la repartizarea consumurilor de apa – ceva in genul a ceea ce incerca sa impuna "Aptercol" cu vreo 6 luni in urma asociatiilor, tentativa aberanta respinsa cit colo de Consiliul Local Municipal. Deci, daca necontorizatii decid in adunarea generala ca impartirea consumului total al asociatiei sa se faca in avantajul lor – adica la urmatorul mod: din consumul total pe asociatie se scad cantitatile inregistrate in apartamentele contorizate si cite 8,4 mc de apa rece si calda (cit prevede sistemul pausal) pentru fiecare persoana din apartamentele necontorizate, iar diferenta sa se imparta in mod egal la toti locatarii – cei cu apometre ramin cu buza umflata. Cu alte cuvinte, apometrele devin aproape inutile, locatarii care si le-au montat urmind sa achite si ceea ce risipesc cei fara apometre. In acest mod, "apometrizatii" se vor trezi ca au investit degeaba cite doua-trei milioane in contorizarea apartamentelor. Culmea e ca acestia au facut eforturi deosebite, scotind bani grei din buzunar pentru a-si cumpara si monta apometre, tocmai pentru a nu mai plati decit consumul propriu de apa.
"Apometristii" din blocurile in care acestia reprezinta majoritatea sint scutiti de astfel de surprize, pentru ca vor avea cuvintul final in cadrul adunarii generale a asociatiei.
Oricum, in cadrul asociatiilor, locatarii cu apometre platesc cu pina la 20% mai mult fata de cantitatea inregistrata efectiv de contoare, tocmai ca o contributie la pierderile comune din bloc – lucru, de altfel, normal, pentru ca nu ar fi corect ca toate pierderile sa fie suportate doar de catre cei necontorizati.
Idealul – contorizarea generala
Cu siguranta, aceste norme metodologice vor crea un ‘razboi" intre cele doua categorii de locatari. Idealul ar fi ca toate apartamentele dintr-o asociatie sa fie contorizate, iar atunci diferentele dintre consumul inregistrat de contorul din bloc si totalul consumurilor din apartamente se impart in mod democratic tuturor locatarilor.
Desigur, exista destui "apometrizati" care-i trag in piept pe ceilalti locatari, prin diverse metode, dar asta nu inseamna ca toti cei cu apartamentele contorizate procedeaza la fel. E evident ca, atunci cind se declara ca intr-o luna o familie a consumat mai putin de 2 metri cubi de persoana, exista mari suspiciuni cu privire la eventuale fraude. Cum, desigur, este aproape imposibil ca o familie necontorizata sa fi consumat intr-o luna 30 de metri cubi de apa de persoana. Dar e clar ca aceste cazuri nu trebuie generalizate asa cum nu trebuie ca locatarii cu apometre sa fie pusi in situatia total aberanta de a plati la fel de mult ca aceia necontorizati, iar solutia ideala ramine contorizarea generala a tuturor apartamentelor dintr-o asociatie.
Sfatul nostru este ca, in cazul in care aveti apartamentul contorizat si – fara sa existe vreo hotarire a adunarii generale a proprietarilor in acest sens – vi se mai baga pe git, de catre asociatie, o cantitate suplimentara mai mare de 10-20% fata de consumul real inregistrat de aprometrele dumneavoastra, sa refuzati sa platiti surplusul. (Mircea DOAGA)

Comentarii