Cupoanele brailenilor sint pe sfirsite

vineri, 04 august 2000, 23:00
3 MIN
 Cupoanele brailenilor sint pe sfirsite

Desi statistica oficiala arata ca agricultorii braileni au folosit pina acum doar jumatate din cupoanele primite de la stat, realitatea din teren pare sa fie cu totul alta. "Marea majoritate a cupoanelor a fost deja epuizata", ne-a declarat Gheorghe Voicu, directorul Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara. "Am terminat toate cupoanele destinate culturilor agricole. Mai avem doar vreo 21 de bucati, primite de membrii asociatiei noastre pentru intretinerea vacilor pe care le au in gospodarie. Ni le-au dat tot pentru pamint, ca sa ne putem descurca", i-a confirmat spusele Florian Balcan, contabilul sef al Societatii Agricole "Infratirea" din Tudor Vladimirescu. Conform directorului DGAIA, foarte multe cupoane se afla la societatile prestatoare de servicii mecanizate sau distribuitoare de materii prime agricole, care inca nu le-au dus la banci pentru decontare.
In cifre, situatia arata astfel: in judetul nostru au fost distribuite 1.175.913 cupoane. Pina pe 1 august, la Banca Comerciala Romana, Banca Agricola si Banca Romana pentru Dezvoltare, au ajuns 533.370 exemplare, din care au fost deja decontate 470.905, in valoare totala de 47,082 miliarde lei.
Cit priveste eficienta cupoanelor, parerile sint inca impartite, cum au fost si acum trei ani, cind s-a instituit acest sistem de finantare a agriculturii. "Daca nu aveam ajutorul asta, nu ne puteam infiinta culturile asta-primavara. Chiar si asa, am fost nevoiti sa procuram seminte si motorina si sa inchiriem utilaje pe datorie, pe care sa o platim dupa recoltare", ne-a mai spus contabilul Balcan de la "Infratirea", societate agricola ce administreaza un teren de 240 ha, ce apartine unui numar de 168 de asociati. Toti acestia asteapta toamna cu ingrijorare. Cupoane nu mai sint, iar porumbul insamintat pe 125 ha a fost uscat de seceta si nu promite mare lucru. Doar floarea-soarelui, de pe 70 ha, da ceva sperante. In rest, baza se anunta a fi tot metoda lucrarilor facute cu plata la recolta.
Neajunsurile cuponiadei
Pe linga faptul ca acopera doar in mica masura necesarul cheltuielilor, cuponiada are si alte defecte, este de parere directorul Voicu de la DGAIA. Cel mai evident ar fi acela ca nu intotdeauna cupoanele ajung la cei care le merita si care au nevoie de ele pentru munca pamintului. Ni s-a dat ca exemplu faptul ca nu mai putin de 35.588 de exemplare, destinate agricultorilor braileni, au fost distruse fiindca beneficiarii lor nu le-au ridicat de la Posta pina la termenul limita. Mai e vorba si de acei "beneficiari" care, in loc sa le foloseasca pentru lucrarile agricole, le-au vindut direct traficantilor. S-a format o adevarata retea de tip mafiot care se ocupa de comercializarea cupoanelor, avind cistiguri de miliarde de lei. Bine organizati, traficantii cumpara cupoanele cu 70.000 lei pentru a le deconta cu 100.000 lei. Conducerea DGAIA nu are cunostinta de vreun caz concret in care organele competente sa fi sanctionat pe cineva care se ocupa cu astfel de "afaceri". Probleme ar putea avea insa cei care isi vind cupoanele. "Pentru beneficiarii care nu le folosesc conform destinatiei lor legale, adica in agricultura, legea prevede sanctiuni foarte severe, chiar penale. Pina in noiembrie va aparea o hotarire de Guvern care sa specifice exact cum vor verifica Directiile Agricole in ce fel au fost folosite cupoanele primite", ne-a declarat directorul Voicu, continuind: "Cuponiada nu e o actiune de profunzime, asta e evident. Activitatea de finantare a agriculturii ar trebui facuta prin sisteme de creditare specifice, simplu de accesat de catre cei ce demonstreaza ca vor sa faca treaba."
Cit priveste agricultorii care inca mai detin cupoane, acestia au ce face cu ele. "Sfatul nostru, ca specialisti, este ca sa se inceapa inca de pe acum procurarea semintelor de griu si a ingrasamintelor cu fosfor. In vara asta s-a vazut ca agricultorii care au respectat, in toamna, tehnologia infiintarii culturii de griu au obtinut recolte frumoase, cu toata seceta. Ceilalti n-au scos mai nimic", a spus Viorel Popescu, directorul adjunct al DGAIA, in cadrul unei conferinte de presa.
Anul acesta, cupoanele agricole, in valoare de 100.000 lei bucata, s-au distribuit dupa o noua conceptie. Astfel, pentru infiintarea culturilor agricole obisnuite s-au dat 5 cupoane la hectar, pentru sfecla de zahar sau legume s-au dat cite 10 la hectar, iar pentru posesorii de livezi ori vii nobile cite 12 la hectar. De asemenea, crescatorii de vaci si/sau bivolite au primit 4 exemplare pentru fiecare animal detinut in gospodarie. Cupoanele au fost destinate celor care lucreaza efectiv pamintul, fiind distribuite in baza unei declaratii pe proprie raspundere a acestora. (Florentin COMAN)

Comentarii