Disponibilizati "laminati" la buzunar

marți, 03 aprilie 2001, 23:00
5 MIN
 Disponibilizati "laminati" la buzunar

La 426 de fosti salariati ai SC "Laminorul" SA Braila – disponibilizati in decembrie 1998 – societatea nu le-a mai acordat o parte din drepturile banesti cuvenite acestora conform Contractului Colectiv de Munca. Circa 120 dintre acestia au actionat in judecata societatea si au cistigat, dar conducerea "Laminorul" ii poarta inca, pe multi dintre ei, pe drumuri de luni de zile, pe motiv ca nu are de unde sa le dea bani. Ex-angajatii societatii sint decisi sa treaca la executarea silita a SC "Laminorul". In joc e vorba de citeva sute bune de milioane de lei, pe care societatea s-a tot ferit sa-i acorde.
Conform Contractului Colectiv de Munca (CCM), daca societatea disponibiliza personal din motive neimputabile salariatilor, acestia trebuia sa primeasca 20% din salariul de baza avut la data desfacerii contractului colectiv de munca pentru fiecare an lucrat in societate. Societatea a "uitat" insa de aceasta prevedere, facindu-se ca ploua mai bine de un an de zile.
Disponibilizatii au aflat totusi de aceasta si o parte dintre ei au actionat societatea in instanta, cistigind procesul. In decembrie 2000, alte citeva zeci de ex-salariati au procedat la fel, cistigindu-si de asemenea drepturile in instanta. Cu toate astea, ei sint purtati pe drumuri, conducerea societatii abordind raspunsuri de genul cind vom avea bani si nu ne-or trebui, va cautam noi. Satui de atita dus cu vorba, cei in cauza sint hotariti sa ceara punerea sechestrului pe o parte din bunurile societatii, in vederea executarii silite, pentru a-si obtine astfel banii – sute de milioane in total.
Unul dintre fostii salariati ne-a prezentat pe larg aceasta situatie. In decembrie 1998, in urma unui program de restructurare aprobat de FPS – pe atunci actionar majoritar – au fost disponibilizati 426 de salariati, conform art. 130 litera a) din Codul Muncii.
Acestia au primit compensatii din partea statului – conform OUG 9/1997, in vigoare la acea data – si au fost trimisi acasa, fara sa li se sufle vreo vorba despre articolul 28 din CCM, care prevedea ca tuturor disponibilizatilor societatea trebuie sa le plateasca cite o cincime din salariul de baza pentru fiecare an lucrat in societate, in multe cazuri fiind vorba de zeci de ani de vechime in "Laminorul". Ulterior, insa, s-a incheiat si un act aditional la CCM, care scutea societatea de aceasta obligatie, dar care a fost declarat nul de Judecatoria Braila prin sentinta civila din 22 octombrie 1999.
Unde-s banii, ce-ati facut cu ei?
Secretomania conducerii n-a tinut prea mult, astfel ca in vara anului trecut 60 dintre disponibilizati au actionat in instanta "Laminorul", iar in decembrie alti circa 60 au procedat la fel, cistigind, la rindul lor, in februarie a.c., procesul. Astfel, SC "Laminorul" a fost obligata sa plateasca acestora drepturile banesti cuvenite, plus cheltuielile de judecata. Primii 60 de fosti salariati si-au primit banii, dupa mai multe tratative, insa restul sint dusi cu zaharelul in continuare.
"Prin prezentarea la juristul societatii, M. Balan, au inceput necazurile, aminarile de genul «mai treceti, mai dati un telefon», «nu va putem rezolva problema, pentru ca societatea nu are bani». Dl. Balan a mai spus ca vom fi esalonati cite 4-5 pe luna, pentru a primi banii in rate lunare de cite un milion. Avind in vedere ca sintem destul de multi, cu acest mod de restituire s-ar putea sa ne apuce anul urmator. Acesti bani care ni se cuveneau in decembrie 1998 au stat la societate – care, prin ascunderea adevarului, s-a folosit de ei si ne-a prejudiciat, tinind cont de devalorizarea intervenita in doi ani si cit o mai urma pina la recuperarea lor… In alta ordine de idei, societatea se preleveaza si de plata cheltuielilor de judecata, pasind aceasta Sindicatului societatii. Mentionez ca pentru solutionarea litigiului de munca, noi ne-am judecat cu «Laminorul» SA, nu cu sindicatul.
Ma intreb cum s-a putut tine ascuns atita vreme acest act aditional, de catre cine, cum de nu a fost adus la cunostinta salariatilor atunci cind a fost semnat Contractul Colectiv de Munca si cine l-a semnat in locul angajatilor? Cine se face vinovat de acest prejudiciu adus celor disponibilizati, cind in continuare se profita de drepturile banesti cuvenite? Cine si cum a folosit acesti bani, in ce scopuri, cind in prezent salariatii actuali isi primesc salariile cu intirzieri de pina la zece zile? Noi nu am solicitat reactualizarea sumelor, dar macar sa ni se restituie sumele cuvenite integral, nu prin alta pacaleala lunara. Si vrem sa ni se spuna o data concreta a restituirii. In caz contrar, sintem hotariti sa mai facem un efort financiar colectiv si, in baza hotaririi judecatoresti, sa trecem la executarea silita", arata semnatarul scrisorii.
Suma pe care ar trebui sa o primeasca salariatii disponibilizati s-ar situa in jurul a 250.000 de lei, in medie, pentru fiecare an lucrat in "Laminorul". Trebuie tinut cont si de faptul ca unii dintre ex-salariati abia acum se afla in plin proces cu societatea, iar multi nici nu au declansat inca actiunea in instanta.
"O sa le dam bani cind o sa avem"
Contactat telefonic, directorul general al "Laminorul" SA, Virgil Sinca, ne-a expediat rapid: "Au luat salarii compensatorii, acum vor si acesti bani. O sa le dam banii cind o sa si avem", a raspuns, sec, acesta, fara sa mai ofere si alte amanunte.
De altfel, acest stil de raspuns ne-a fost dat de directorul Sinca si atunci cind a fost rugat sa ne ofere rezultatele exercitiului financiar-contabil pe anul 2000, aprobat saptamina trecuta de Adunarea Generala a Actionarilor societatii. Mentionam ca datele despre bilant sint publice, "Laminorul" fiind o societate pe actiuni de tip "deschisa". "Luati-le din Monitorul Oficial, partea a IV-a, cind se vor publica, daca va intereseaza aceste date", ne-a raspuns acesta.
Blocada informationala impusa de conducerea "Laminorul" pare sa se fi aplicat mai ales dupa privatizarea societatii, pachetul majoritar de actiuni al societatii fiind preluat in decembrie 1999 de firma "Tubman International" din Gibraltar. In ultima perioada nu se prea cunoaste mai nimic despre stadiul investitiilor de la "Laminorul" – pe care trebuia sa le execute actionarul majoritar, conform contractului de vinzare-cumparare incheiat cu FPS – si despre situatia actuala a societatii, care nu pare a fi prea roza.
"Daca administratia ne-ar fi spus inca de la bun inceput ca avem de primit acesti bani, am fi inteles sa asteptam si am fi convenit de comun acord o solutionare amiabila a problemei. Dar societatea a cautat de la bun inceput sa ne ascunda adevarul, iar asta nu o mai putem intelege. Curios este ca nici sindicatul nu a suflat o vorba in momentul disponibilizarii noastre despre acest drept al nostru", a mai aratat autorul sesizarii. Din pacate, liderii de sindicat din "Laminorul" nu au putut fi gasiti. (Mircea DOAGA)

Comentarii