Lichidatorul "Promex", la judecata de apoi

marți, 06 februarie 2001, 00:00
4 MIN
 Lichidatorul "Promex", la judecata de apoi

Adunarea generala a Actionarilor SC "Promex" SA Braila urmeaza sa decida deschiderea unei actiuni in instanta impotriva fostului lichidator al uzinei, firma engleza "Ernst & Young". In acest sens exista un mandat special al FPS – actualmente Autoritatea pentru Privatizare -, acordat reprezentantului acestuia in AGA. Firma lichidatoare va fi actionata in justitie pentru recuperarea de catre "Promex" a citorva sute de milioane de lei, reprezentind cheltuieli nejustificate din banii societatii brailene in perioada in care "Ernst & Young" a activat in cadrul uzinei de utilaj greu.
"Ernst & Young" a fost desemnata lichidator al "Promex" dupa declansarea lichidarii administrative a uzinei, in august 1997. Firma engleza si-a intrat in atributii in luna mai 1998, activind timp de 7 luni, contractul de lichidare incetind in noiembrie acelasi an, dupa depunerea, la FPS Central, a unei scrisori de intentie pentru cumpararea pachetului de 95,5% din actiunile "Promex" de catre "Phoenix" si "Uzinexportimport".
In cele sapte luni, lichidatorul a dat dovada de un adevarat calm englezesc, din moment ce nu s-a prea agitat sa lichideze, practic, ceva semnificativ la "Promex" – in afara citorva apartamente, utilaje, bunuri si cantina pe care la fel de bine le-ar fi putut vinde si societatea braileana.
Stresul acumulat de specialistii englezi trebuia inlaturat intr-un fel, asa ca, in cea mai mare parte a timpului, compatriotii lui "007" si cu "fratii" lor romani angajati de "Ernst & Young" trebuiau sa se destinda in vreun fel.
Ei au avut pretentia sa fie dotati cu celulare – platite de uzina, ca si factura lunara de zeci de milioane pe care tot "Promex" o platea la telefoanele – fixe sau mobile – ale bautorilor de ceai.
Le-a trebuit si o masina, si nu oricare, ci "Kia – Clarus", adica o masina care, cit de cit se apropia de standardul britanic.
Asta n-ar fi nimic. Activitatea intensa de peste saptamina trebuia recompensata cumva. Cum? Simplu! Plecari la mare, distractii de week-end, diferite necesitati personale – inclusiv tampoane igienice etc.
Si, ca sa puna capac la toate, aflam la vremea respectiva de la directorul general al "Promex", Costel Spiridon, ca "Ernst & Young" nici macar nu era specializata in lichidari, ci doar in vinzari de utilaje. Pentru procedura de lichidare efectiva, "Ernst & Young" a subcontractat o alta firma, tot engleza: "Henry Butcher".
Semne de intrebare cu privire la activitatea insularilor la "Promex" au existat destule in urma cu vreo doi ani. Cert e ca "Ernst & Young" a cheltuit mai mult din banii "Promex" decit a realizat din activitatea de lichidare a uzinei. Cu alte cuvinte, activitatea s-a bazat mai mult pe lichidarea banilor uzinei brailene.
Sute de milioane – cheltuieli nejustificate
La vremea aceea, toata lumea a facut cercetari – Politia, Finantele Publice, FPS-ul – dar nu s-a mai auzit nimic despre rezultatele acestor controale. FPS, insa, cu putin timp inainte de a-si da sfirsitul – si a se reincarna in Autoritatea pentru Privatizare – il mandateaza, pe 29 noiembrie 2000, pe reprezentantul sau in AGA la "Promex" sa dispuna deschiderea actiunii in instanta impotriva fostului lichidator.
Asta pentru ca exista cheltuieli nejustificate de catre lichidator sau care oricum nu pot fi luate in considerare ca fiind cheltuieli de lichidare.
Dupa cum ne-a declarat, ieri, Costel Spiridon, suma s-ar ridica la circa 700 milioane lei cheltuieli nejustificate.
Administratorul "Promex", la solicitarea actionarului majoritar, a convocat, pentru data de 21 februarie, doua Adunari Generale a Actionarilor – una extraordinara si una ordinara. Cea extraordinara cuprinde, pe ordinea de zi, modificarea actului constitutiv al societatii in ceea ce priveste administrarea acesteia. Astfel, "Promex" va fi condusa de Consiliu de Administratie, format din trei administratori, urmind ca orice formulare referitoare la manager sa fie adaptata noii forme de administrare.
In cadrul sedintei ordinare, pe ordinea de zi figureaza, pe linga "diverse", "analiza preliminara a rezultatelor economico-financiare la 31.12.2000", alegerea celor 3 administratori si "punerea in aplicare a Mandatului special nr. 1/13310 (29.11.2000 acordat de FPS reprezentantului in AGA (Costica Sirbu, fost director general al Directiei Finantelor Publice – n.n.) privind dispunerea deschiderii actiunii in instanta impotriva fostului lichidator".
Fostul director al FPS, Adrian Mavrochefalos, ne-a precizat ca, din cite stia la vremea respectiva, ar fi vorba despre "cheltuieli inregistrate de lichidator pe care Directia Lichidari din cadrul FPS Central nu le-a luat in considerare".
Pe de alta parte, Corneliu Burada, unul dintre cenzorii "Promex", ne-a declarat ca deocamdata nu poate sa se pronunte cu privire la aceasta actiune in instanta pina cind nu va avea loc Adunarea Generala din 21 februarie. Vom reveni. (Mircea DOAGA)

Comentarii