"Aptercol" – conducerea trece, problemele ramin

joi, 23 decembrie 1999, 00:00
6 MIN
 "Aptercol" – conducerea trece, problemele ramin

Marti, la sediul RA "Aptercol", administratorul unic al regiei, Mihai Chirita, a sustinut prima sa conferinta de presa, prilejuita de numirea sa in aceasta noua functie. Tema abordata a fost prezentarea unei parti din strategia viitoare a noii conduceri in ceea ce priveste asigurarea serviciilor catre populatie. Prima conferinta a noului administrator a fost si ultima pentru Romeo Findrihan. Concluzia discutiilor a fost ca, daca asociatiile nu-si vor achita datoriile catre regie, problemele vor ramine, solutia principala constituind-o banii.
Cine este administratorul "Aptercol"
Noul administrator a inceput conferinta prin a-si prezenta C.V.-ul: "Am 51 de ani, sint nascut la Braila, sint casatorit si am un copil. Sint absolvent al Institutului de Constructii Bucuresti – Facultatea «Instalatii pentru Constructii». Dupa absolvire am fost repartizat la Braila, la fosta IACM – actuala SC «Concivia» SA, unde – timp de 5 ani – am lucrat ca inginer stagiar si apoi ca sef de lot. La 1 martie 1978 am fost transferat la fosta IJGCL, la nou-infiintatul santier de constructii, ca inginer-sef de santier si apoi ca sef de santier. Din februarie ’88 si pina in februarie ’90, am fost inginer-sef al IJGCL. Dupa aceea, am fost viceprimar si, spre finele lui ’91, primar al municipiului. Dupa transformarea IJGCL am ocupat functia de director al «Brailoc» si, din martie 1995, odata cu infiintarea «Aptercol», director tehnic al acestei regii. Dupa terminarea facultatii am mai urmat o serie de cursuri, printre care cele ale Academiei Germane de Management, din Hanovra, in 1993. De curind am fost desemnat cistigatorul functiei de administrator unic al regiei."
O situatie deloc de invidiat
Situatia actuala a RA "Aptercol" nu este deloc de invidiat ci, dimpotriva, va da destule batai de cap administratorului: peste 60 miliarde lei creante de la consumatori – din care circa 52 miliarde le reprezinta datoriile populatiei catre regie – si 56 miliarde lei restante catre furnizori.
"Vreau sa fie foarte clar: unitatea este pregatita din punct de vedere tehnic sa furnizeze servicii 24 de ore din 24. Problema din cauza careia nu facem acest lucru acum este cunoscuta: situatia economica si sociala foarte grea din Braila a adus o buna parte a populatiei in situatia de a nu putea achita serviciile prestate. La rindul nostru, noi trebuie sa ne platim furnizorii, care fac asupra noastra presiuni extraordinare. In aceste conditii, unitatea nu poate functiona normal. Cu toate astea, s-a dat dovada de intelegere, din nou, pentru a multumi populatia. Acum, peste 730 de blocuri – din cele 820 – beneficiaza de agent termic. Pentru cea mai mare parte dintre acestea acest lucru a fost posibil in baza angajamentelor pe care si le-au luat asociatiile de a-si achita, esalonat, restantele. Pe restul ii asteptam inca la negocieri. Problema este ca asociatiile care au ramas fara agent termic nici macar nu vin la negocieri. De asemenea, majoritatea nici nu pot primi caldura la instalatiile din blocuri. Multe au venit si tot asa au plecat. Le-am facut devize fara bani, le-am oferit asistenta tehnica, dar tot degeaba. Nepasarea depaseste, insa, orice putere de intelegere", spune Mihai Chirita.
Sursa citata a aratat ca, in ceea ce priveste asigurarea in continuare a agentului termic, totul se rezuma la incasarile de la asociatii. "Programul de furnizare a apei calde si caldurii este conditionat de cantitatea de energie termica pe care o primim. Problema cu «Termoelectrica» si CET se pune in felul urmator: «Ne mai achitati un miliard, va mai ridicam temperatura agentului termic cu 5 grade». Pe centrale termice alimentate de «Distrigaz» situatia este asemanatoare: toate centralele au 1-2 cazane sigilate. Prin urmare, cresterea cantitatii de agent termic depinde doar de plata acestor furnizori si, in paralel, de incasarile de la populatie. Saptamina trecuta, de exemplu, am primit in medie, pe zi, doar 100-150 de milioane, cind incasarile ar trebui sa fie de 700-800 milioane lei pe zi".
Mihai Chirita spera ca incasarile sa creasca macar dupa trecerea sarbatorilor. "Pentru noi ar fi ideal sa furnizam toate serviciile non-stop. Lumea, insa, trebuie sa inteleaga ca toate serviciile trebuie platite". Administratorul "Aptercol" a aratat ca, altfel, este foarte probabil ca, spre sfirsitul lunii ianuarie furnizorii sa limiteze din nou cantitatea de energie termica si, astfel, va creste din nou numarul blocurilor fara apa calda si caldura. "Cine considera ca, dupa ce a primit acum agent termic, regia nu va mai indrazni sa opreasca serviciile, se inseala", a avertizat Mihai Chirita.
Planurile viitoare depind de modificarea legislatiei
Pentru o mai buna functionare a regiei, noul administrator are in vedere o serie de masuri, printre care: organizarea unui compartiment separat pentru relatiile cu asociatiile de proprietari in scopul recuperarii restantelor; o noua organigrama – "care inca nu poate fi facuta publica", reducerea pierderilor si a costurilor, si contracte individuale.
"In final trebuie sa se ajunga la contractele individuale, insa pentru acest lucru trebuie modificata legislatia", a spus Mihai Chirita. "Sint posibilitati de a se reduce pierderile si costurile, dar pentru asta este nevoie si de investitii. Pe de alta parte, nici bugetul nu poate sa dea, dar nici noi nu putem sa nu facem investitii. O sursa este fondul de investitii al regiei, dar pentru asta incasarile trebuie sa mearga. Ca dotare tehnica, sintem undeva in anii ’60. In acest context, creditul BERD este o mana cereasca pentru regie si trebuie sa ne batem pentru atragerea unor alte credite externe. Am facut un experiment pentru a demonstra ce inseamna o dotare cu tehnica noua. In statia hidrofor din Hipodrom s-a facut o investitie de 200 milioane lei si s-a stabilit cu cistigatorul licitatiei, ca plata sa se faca din ceea ce se economiseste prin noua investitie. In doar 9 luni ne-am achitat datoria, iar restul inseamna un ban in plus pentru unitate", a declarat Mihai Chirita.
Un nou director economic si tehnic
Noua echipa de conducere a regiei prinde contur. Astfel, Avram Ionel a fost schimbat din functia de director tehnic, pe acest post fiind numita Ofelia Neacsu – fost contabil-sef. De asemenea, in functia de director tehnic a fost numit Toma Constantin, ex-sef serviciu tehnic-investitii. Dupa cite se pare, functia de director general – care, pina la 31 decembrie, este ocupata de Romeo Findrihan va fi ocupata tot de Mihai Chirita. De altfel, dupa cum se preconizeaza, Findrihan nu va mai ocupa nici o functie de conducere in cadrul regiei, acestuia urmind sa i se propuna pensionarea.
Ultima declaratie a lui Findrihan
Romeo Findrihan a prezentat, la rindul sau, o serie de aspecte cu care s-a confruntat in cei 5 ani de directorat la "Aptercol", subliniind inca o data ca plata serviciilor este cea mai necesara solutie. "Cind am venit aici aveam aceeasi parere ca si cetateanul de pe strada. Insa, tendinta de a arunca vina intotdeauna asupra regiei este periculoasa."
Findrihan este convins ca noua conducere "va duce lucrurile pe o linie dreapta dar nu ajunge prea departe, daca se pun tunurile pe el" predind astfel stafeta noului administrator Mihai Chirita. Cel care a condus regia in ultimii 5 ani a tinut sa multumeasca presei si tuturor celor cu care a colaborat in toata aceasta perioada si a tinut sa-si mai precizeze o data punctul de vedere asupra conditiei functionarii regiei. "Interesul regiei este de a furniza, dar si de a incasa. Daca nu, se recurge la masuri de forta majora. Lucrurile vor mege pe aceeasi linie. Pentru aceasta situatie exista, de fapt, o vina, dar refuz sa cred ca aceasta apartine regiei. Vina apartine sistemului legislativ. Avem o legislatie proasta. Nu a aparut legea serviciilor publice. Nu s-a putut crea, intre beneficiari si furnizori, un sistem bazat pe principiile economiei de piata. Aici nu trebuie sa ai apucaturi populiste sau sa faci politica. N-am facut nici inainte si sint convins ca nici domnul Chirita nu face politica. Asupra mea, in acesti 5 ani, nu s-a facut nici un fel de presiune politica. Am avut insa slabiciunea de a intelege si pozitia primarului si pe cea a Consiliului Local. Acum, insa, populatia a ajuns la restante de peste 50 de miliarde, fata de doar 4 miliarde cit avea la inceputul lui 1995. Am incercat in toti acesti ani sa aduc serviciile publice intr-un regim normal", si-a facut, intr-un fel, mea culpa Romeo Findrihan. Acesta si-a exprimat convingerea ca activitatea regiei nu trebuie si nu poate fi politizata.
In incheiere, (inca) directorul general al "Aptercol" si-a exprimat speranta ca, poate va fi pastrat in cadrul regiei si ca, poate, administratorul Mihai Chirita va mai avea nevoie de el. "Urmeaza sa ne intelegem in ce masura mai colaboram dupa 31 decembrie. Eu am ramas atasat acestei intreprinderi", a mai spus Romeo Findrihan, dind de inteles ca parca n-ar vrea sa plece acum din regie. Cu toate acestea, se pare ca sperantele sale sint desarte, noua administratie nelasind sa se inteleaga ca ar mai avea ceva de oferit lui Findrihan. (Mircea DOAGA)

Comentarii