"Promex" – din nou la rascruce de vinturi

miercuri, 21 martie 2001, 00:00
6 MIN
 "Promex" – din nou la rascruce de vinturi

Dupa alte incercari nereusite, se pare ca "Promex" va rata, astazi, si cea de-a treia sansa de privatizare, doar o minune putind sa mai schimbe situatia. Practic, azi e ultima zi de depunere a ofertelor si doar doi investitori au cumparat caietul de sarcini – tandemul UEI/"Phoenix" si o firma englezeasca. "Phoenix" si "UzinExportimport" Bucuresti au anuntat, luni, ca nu se vor mai inscrie la negociere si acuza conditiile de privatizare ca fiind concepute de asa natura, incit sa alunge din start investitorii. Mai mult, Constantin Cibu, directorul general al firmei "Phoenix", a precizat ca a fost informat de catre firma din Anglia ca nici aceasta nu va mai participa la privatizare.
Tandemul "Phoenix"/UEI si-a exprimat intentia de cumparare a pachetului de 95,5% din actiunile "Promex" inca din 1997, cind uzina braileana a fost inclusa in lista lui Ciorbea, alaturi de alte 17 societati intrate in lichidare administrativa. De altfel, aceasta intentie a fost si motivul pentru care FPS nu numai ca a incetat contractul de lichidare cu "Ernst & Young", dar a dispus si scoaterea din lichidare a "Promex".
In tot acest timp, UEI si "Phoenix" au fost singurii investitori interesati de preluarea "Promex". FPS a mai incercat de doua ori sa-si vinda actiunile detinute la "Promex", ambele esuate. Prima data, FPS a considerat ca oferta UEI/"Phoenix" este prea mica, iar a doua oara – in primavara anului trecut – si-a retras oferta pe ultima suta de metri. "De fapt, am fost nedreptatiti, mai ales la cea de-a doua scoatere la vinzare a actiunilor «Promex», fiind exclusi mai mult pe criterii politice. Acum, pentru a treia oara, am cumparat din nou caietul de sarcini – cu toate ca, in mai 2000, FPS ne-a asigurat ca, din moment ce ei si-au retras oferta, e normal ca noi sa beneficiem de caietul de sarcini al acestei noi tentative de privatizare in mod gratuit. Actuala Autoritate pentru Privatizare (APAPS – n.n.) nu a mai tinut cont de asta si am platit inca 80 de milioane pentru caietul de sarcini. Dupa studierea acestuia, am ajuns la unele concluzii. Astfel, daca fostul FPS nu a luat suficiente masuri asiguratorii si unii asa-zisi investitori strategici si-au batut joc, de fapt, de societatile cumparate, actualul APAPS a sarit in extrema cealalta, impunind potentialilor cumparatori extraordinar de multe conditii, exagerat de dure, care indeparteaza, de fapt, orice investitor interesat. APAPS se comporta ca si cum ar exista o multime de investitori la coada la actiunile «Promex», dispusi sa investeasca sume uriase, ceea ce nu e deloc real. Actualele conditii de participare la negociere au devenit si mai restrictive pentru investitorii romani. Astfel, daca inainte se cerea doar un certificat fiscal de la Directia Finantelor, prin care trebuia dovedit ca nu ai datorii catre aceasta, acum se cere cite un certificat de la toate institutiile catre care se platesc contributii – CAS, sanatate etc., plus o dovada cum ca nu ai beneficiat de reesalonari sau anulari de plati catre buget. Curios este ca foarte putin este APAPS interesat de domeniul de activitate al cumparatorului, care trateaza subiectul doar din punct de vedere informativ", spune Constantin Cibu.
"«Promex» nu va mai fi o prioritate pentru noi"
In plus, conditiile de plata sint de-a dreptul descurajante. Astfel, cumparatorul ar trebui sa achite un avans de 35% din pretul convenit pentru pachetul de actiuni, la care se mai adauga un aport in bani, la capitalul social, de 2 milioane dolari in primele 90 de zile de la semnarea contractului de vinzare-cumparare cu APAPS. Apoi, cumparatorul trebuie sa se angajeze ca va efectua – in 3 ani – investitii in "Promex" cel putin egale cu valoarea capitalului social al uzinei – adica peste 150 miliarde lei. In plus, in toti acesti ani, actiunile constituie garantie a APAPS, cumparatorul neputind instraina nici macar vreun bun din "Promex". "Adica, daca am doua utilaje vechi si cumpar unul nou ca sa le inlocuiesc, pe cele doua nu le pot vinde. E de inteles de ce nu ne mai intereseaza aceasta oferta a APAPS. Neparticiparea la aceasta negociere a niciunui investitor va fi o mare surpriza pentru APAPS, tinind cont si de declaratiile Guvernului privind «o privatizare rapida, transparenta si corecta»", considera sursa citata.
Directorul general al firmei "Phoenix" apreciaza ca "Promex" tot nu va ajunge "sa dea vreun leu statului, ci dimpotriva", societatea avind nevoie de investitii majore, de reparatii capitale etc. – toate acestea implicind costuri colosale din partea actionarului majoritar.
Constantin Cibu a precizat ca nu renunta de tot la ideea de a cumpara pachetul majoritar de actiuni al "Promex", daca APAPS il va scoate din nou la privatizare, dar ca, oricum, aceasta nu mai reprezinta o prioritate. "Ne vom orienta catre alte intreprinderi cu profil similar. In plus, pornim o dezvoltare proprie, in acest sens cumparind, deja, un teren in suprafata de 6300 metri patrati, unde vom construi o noua hala de productie", a mai aratat directorul general Cibu.
"«Promex» se poate revigora si prin forte proprii"
Directorul general al SC "Promex" SA, Vasile Pricop, considera ca toate conditiile impuse de APAPS cumparatorilor sint serioase, in conformitate cu programul Guvernului referitor la privatizare. "Sint normale pentru o asemenea intreprindere, avind si experienta neplacuta a ceea ce s-a intimplat pina acum in cazul unor privatizari. Bine-ar fi fost sa se gaseasca un investitor care sa raspunda la toate cerintele impuse de APAPS. Acum, ca nu o sa fie privatizata societatea nici de data asta, nu e nici o problema. «Promex» se poate revigora si prin forte proprii si poate ca ne va ajuta si APAPS."
Ajutorul ar trebui sa rezide in acordarea unor sume pentru repunerea in functiune a unor capacitati de productie, in special la capitolul masini de inalta performanta, prea putin folosite in prezent. Actualmente, doar 25% din capacitatea acestor masini e acoperita integral cu contracte, din care cauza orice nou contract ce poate aparea presupune repunerea in functie a unor noi masini – acum fie defecte, fie incomplete.
"Am discutat aceasta problema cu domnul ministru Musetescu, dar deocamdata este asteptata aprobarea bugetului de stat pe 2001. Ar putea exista, insa, posibilitatea ca, din banii rezultati din privatizarea unor societati, sa se aloce fonduri – prin acordarea unor credite – catre societatile ce urmeaza a fi privatizate", a mentionat sursa citata.
O alta forma de ajutor la care spera "Promex" din partea APAPS este sprijinul pentru recuperarea creantelor din Ucraina, care se ridica la circa 8,5 milioane dolari, plus inca 3 milioane dolari, contravaloarea pieselor pe stoc pentru combinatele din tara vecina, toate provenind din perioada 1992-1994.
In fapt, "Promex" a incheiat anul 2000 cu profit, dar pe hirtie, chiar daca societatea are datorii mai mici ca valoare decit nivelul creantelor. Problema o constituie tocmai aceste creante din Ucraina, care s-au dovedit, in toti acesti ani, extrem de greu de recuperat.
"Sint sanse de recuperare daca exista intelegere si se aplica procedeele si mecanismele adoptate in procesele de valorificare de creante. Eventual, o vinzare sau o cesionare de creanta. Avem deja oferte din partea unor firme romanesti care au asemenea obiect de activitate si pe care le analizam acum, impreuna cu APAPS, urmind sa gasim calea legala de recuperare a acestor creante", a precizat directorul general al "Promex" SA. Vom reveni. (Mircea DOAGA)

Comentarii