Si in acest sezon rece se anunta o criza a agentului termic

duminică, 30 septembrie 2001, 23:00
6 MIN
 Si in acest sezon rece se anunta o criza a agentului termic

Ceea ce, in urma cu 2-3 luni, parea doar o poveste de speriat copiii risca sa devina, acum, un cosmar pentru toti cei care locuiesc la bloc: in acest sezon rece – care a inceput sa ne dea tircoale – orasul nu va avea caldura. Semnalele de alarma trase asta-vara de conducerile tuturor societatilor si regiilor implicate in producerea si furnizarea agentului termic nu au fost luate in serios de populatie, la vremea respectiva. Acum, situatia e de-a dreptul periculoasa: din cauza neachitarii serviciilor de catre populatie, atit magistrala de termoficare, cit si centralele termice ale "Aptercol" risca sa inghete chiar odata cu venirea frigului.
Practic, Termocentrala de la Chiscani nu are combustibil decit pentru doua zile de iarna, iar CET SA si "Aptercol" sint la un pas de a fi lasate, din nou, fara gaz metan, din cauza datoriilor pe care le au catre "Distrigaz".
In plus, "Termoelectrica" e hotarita sa nu produca agent termic pina nu-si incaseaza cele 20 de miliarde lei pe care le are de primit pentru energia termica livrata in sezonul rece trecut, iar CET, daca printr-o minune, va continua sa primeasca gaz, nu va putea face fata singura alimentarii magistralei.
Tehnic, toata lumea e pregatita
Ironia situatiei este ca toti cei implicati in asigurarea caldurii din apartamente, pentru la iarna, sint foarte bine pregatiti din punct de vedere tehnic. Material, insa, toate societatile si regiile in cauza sint la pamint.
"Tehnic, sintem pregatiti sa pornim caldura. Reviziile s-au facut, iar toate probele la instalatiile noastre s-au incheiat inca de acum 3 saptamini. Putem furniza agent termic fara probleme, 24 de ore din 24. In prezent, se efectueaza si probele la rece pentru instalatiile blocurilor, urmind, mai tirziu, sa le facem si pe cele la cald.
Totul e bine, mai putin la capitolul incasari. Fara bani, toate pregatirile au fost facute degeaba. Populatia inca nu a inteles sa-si plateasca intretinerea si restantele, ceea ce e foarte grav", ne-a declarat Mihail Chirita, directorul general al RA "Aptercol".
Conform spuselor acestuia, incasarile se ridica, in medie, intr-o luna, la doar 35-40% din totalul contravalorii serviciilor prestate. "In prima jumatate a unei luni, se incaseaza cam 30 % din cit ar fi normal. In a doua jumatate, dupa ce se mai primesc pensiile, soldele pentru cei din MApN sau salariile, incasarile cresc la 40-45 %, dar numai atit. Oricum, un nivel insuficient pentru a rezolva problema", a aratat sursa citata.
Probleme sint si pe partea de centrale termice proprii RA "Aptercol". Desi, din cele 29 de centrale, doar 3 nu functioneaza, trebuie precizat ca, de fapt, "Distrigaz" alimenteaza doar 8 din numarul total. Restul centralelor au fost transformate in puncte termice. Practic, centralele apropiate de magistrala de termoficare au fost racordate la aceasta, acolo unde, tehnic, a fost posibil, si puse sa pompeze agentul termic catre blocuri. Acest lucru e posibil, insa, doar pentru furnizarea apei calde, nu si a caldurii. La iarna, sistemul nu va mai putea fi folosit, chiar daca magistrala de termoficare va functiona normal, rezolvarea fiind tot achitarea restantelor pe care "Aptercol" le are catre "Distrigaz", adica peste 20 miliarde de lei.
"Tehnic, sintem pregatiti pentru sezonul rece. Financiar, insa, inca asteptam o crestere a ritmului incasarilor. Noi tot speram ca se va inregistra o revigorare a platilor in rindul populatiei, mai ales ca, afara, a inceput deja sa se raceasca si nimeni nu doreste ca, in acest sezon rece, sa nu aiba caldura. Din cauza neincasarilor, noi riscam sa raminem iar fara gaz. Acum, primim pentru ca am mai achitat ceva catre «Distrigaz», cu bani incasati in principal de la alti clienti, nu de la «Aptercol». Dar e o treaba doar de moment. Daca ritmul incasarilor nu creste, magistrala se poate opri", ne-a declarat si Vasile Muntenita, directorul general al CET SA, singurul producator si furnizor, in prezent, de agent termic pe magistrala de termoficare.
Combustibil pentru doua zile
Excelent se prezinta si Termocentrala de la Chiscani, din cadrul "Termoelectrica" SA, dar numai la acelasi capitol, tehnic. "Am terminat reparatiile, am facut probele, din punctul nostru de vedere stam foarte bine pentru aceasta iarna. Daca ma intrebati de combustibil, pot sa va spun ca avem un stoc de pacura de 3.000 tone", ne-a precizat, la rindul sau, Viorel Cotiga, director general al "Termoelectrica" Braila. Desi pare o cantitate apreciabila, trebuie spus ca Termocentrala consuma intr-o zi, pentru producerea agentului termic, intre 500 tone si 1.500 tone. Cu alte cuvinte, "marele" stoc ajunge pentru functionarea centralei, timp de doua zile mai friguroase.
"Mai ramine, desigur, si varianta alimentarii cu gaz, dar iarna e foarte bine pazit, mai ales daca nu-l platesti. Si cu ce sa-l platesti, daca noi mai avem de incasat, inca de iarna trecuta, cam 20 miliarde de lei de la «Aptercol», pentru energia termica furnizata prin magistrala de termoficare. De fapt, regia a ajuns cu platile abia la factura din luna ianuarie a.c. In septembrie, am primit vreo 600 milioane de lei de la «Aptercol», din 7 miliarde, cit era normal. In ritmul acesta, ne apuca iarna viitoare", a aratat directorul Cotiga.
Si mai trist este faptul ca "Termoelectrica" e hotarita sa nu porneasca in acest an productia de agent termic, pina nu incaseaza contravaloarea energiei termice livrate in sezonul rece trecut.
"Acesta-i ordinul in vigoare, iar eu il respect. Indiferent de cit de frig va fi afara, nu putem incepe productia fara aprobare de la conducerea centrala a societatii. Pentru ca populatia sa aiba, totusi, caldura in aceasta iarna, e nevoie de o minune", spune directorul Termocentralei.
Ar mai exista un stoc de pacura, de 40.000 tone, dar este al rezervei de stat, "Termoelectrica" Braila neputindu-se atinge de el decit cu ordinul special al primului ministru sau daca plateste aceasta cantitate.
Frate, frate, dar agentul termic e pe bani
In contextul in care Termocentrala nu va alimenta magistrala de termoficare, CET va ramine singurul producator si furnizor de agent termic – desigur, in conditiile in care, printr-o alta minune, va primi gaz toata iarna. Daca lucrurile vor sta asa, se pune problema daca SC CET SA va putea face fata de unul singur. "N-au cum, decit daca va fi o iarna foarte blinda. Anul trecut, desi a fost o iarna destul de usoara, s-a demonstrat ca a trebuit sa intre si «Termoelectrica» in sistem, inainte de Craciun, pentru ca SC «CET» nu mai facea fata de unul singur", a adaugat Viorel Cotiga.
Directorul general al CET, Vasile Muntenita, a recunoscut ca societatea pe care o conduce nu va putea asigura singura necesarul de energie termica. "Nu e de dorit sa ajungem in situatia de a spera doar la o iarna blinda. Nu e suficient. Ideal ar fi sa nu raminem singuri, ci sa intre si «Termoelectrica»."
Directorul Muntenita considera ca lucrurile s-ar misca mai bine daca va aparea mai repede Hotarirea de Guvern prin care CET si magistrala de termoficare sa treaca in proprietatea administratiei locale: "Va exista, atunci, un regim tehnic si economic mai bun, in contextul in care productia, transportul si furnizarea vor fi activitati incluse intr-o singura societate."
Pe de alta parte, exista pericolul ca populatia sa considere ca, daca intreg sistemul intra in subordinea Primariei, atunci se va asigura agent termic chiar si fara a se mai plati restantele. "Nu ne lasa pe noi primarul", considera unii braileni.
"Daca se va pune problema asa, nu vor fi sorti de reusita vreodata. Frate, frate, dar agentul termic e pe bani. «Distrigaz» tot la Bucuresti ramine, nu la Primarie. Daca nu vom incasa, nici noi nu vom furniza caldura la iarna. Populatia trebuie sa inteleaga asta", a aratat directorul Muntenita.
De aceeasi parere este si directorul general al "Termoelectrica" – Braila. "Primaria poate sa ia magistrala, poate sa ia si Termocentrala, dar ce ne facem cu combustibilul? Bine ar fi daca Primaria ar produce combustibil. Toata lumea poate sa zica «Hai porneste, ca e frig afara», dar nimeni nu se intreaba si cu ce", a mai spus Viorel Cotiga.
Populatia datoreaza regiei de apa-canal-termoficare peste 100 miliarde de lei, fara a mai pune in calcul facturile pe luna septembrie, care vor incepe a fi eliberate in aceasta saptamina. (Mircea DOAGA)

Comentarii