Urmasii incasilor au concertat pe strazile Brailei

luni, 04 iunie 2001, 23:00
3 MIN
 Urmasii incasilor au concertat pe strazile Brailei

Brailenii care s-au aflat ieri in trecere pe strada Eminescu, in jurul prinzului, au putut fi martorii unui spectacol mai putin obisnuit. O formatie boliviana si-a montat aici o scena ad-hoc, in dorinta de a oferi brailenilor un concert de muzica traditionala sud-americana. Formatia "K’allarry Bolivia" se afla in Romania de patru luni si intentioneaza sa faca un turneu in majoritatea oraselor tarii. Pe linga traditionalele cintece provenite din Bolivia, Ecuador si Peru, "K’allarry Bolivia" a mai oferit brailenilor ce au asistat la concert si posibilitatea de a cumpara mici suveniruri. Astfel, pe masutele asezate in fata scenei improvizate, cei cinci membri ai formatiei ofereau curiosilor casete si CD-uri cu muzica sud-americana, bratari, coliere sau palarii, toate constituind piese din vestimentatia populara a urmasilor culturii Inca.
In doar citeva minute, pitorestii trubaduri au reusit sa adune in jurul lor o multime de curiosi, dar atmosfera creata de acestia a fost de scurta durata. Mai exact, muzica traditionala din lumea noua a fost intrerupta datorita traditionalei "ospitalitati" romanesti. Citiva reprezentanti ai politiei au oprit reprezentantia bolivienilor, invitindu-i la sediul Politiei, pentru a verifica actele acestora. Dupa aceasta verificare, artistii sud-americani au incercat sa continuie insolitul concert, insa oamenii legii au intervenit din nou. Un plutonier major care a "omis" sa se prezinte, a decretat scurt: "Va stringeti instrumentele si plecati!" Plutonierul major a prezentat si motivatia pentru care a luat aceasta decizie: "Sintem satui de tigania noastra, nu mai avem nevoie si de astia. Eu am vazut multe tari, dar in nici una nu se cinta asa, pe strada."
"K’allarry Bolivia" au mai concertat in Romania anul trecut, cind au inclus in turneul lor mai multe orase din Transilvania si Moldova, insa, asa cum ne-a declarat Sergio, unul din membrii trupei, astfel de probleme nu au intilnit nicaieri. Cu toate acestea, bolivienii continua sa creada ca aici, in Romania, se simt aproape de casa. Astfel, fara resentimente fata de felul in care au fost tratati ieri, Sergio ne-a explicat: "Am avut turnee in multe tari europene, in Germania, Austria, Elvetia, Ungaria, dar niciunde nu am intilnit oameni asa de primitori ca cei din Romania. Sint multe diferente intre Romania si tarile din vest, iar aici noi am gasit acel suflet latin, ce ne face sa ne simtim mai aproape de casa."
Cei cinci membri ai formatiei cinta impreuna de opt ani, cintecele lor fiind culese din traditia boliviana, ecuadoriana si peruviana. Ei au adus cu ei aceste cintece in instrumentele lor, dupa cum ne-a explicat Sergio, instrumente cu nume exotice, precum kena, samporia sau charango. Atmosfera sud-americana e intarita si de obiectele pe care ei le vindeau, simple dar cochete piese din vestimentatia populara a bolivienilor. Descendenti directi ai incasilor, cei cinci vorbesc doua dialecte ale limbii incase, Kechua si Aimara, insa afinitatea lor pentru Romania i-a facut sa cunoasca suficient de bine limba romana. Ei spera ca vor mai putea veni in Braila, pentru a oferi insa un concert care sa cuprinda mai multe cintece sud-americane. (A. D.)

Comentarii