Zbiri in uniforma militara

marți, 18 aprilie 2000, 23:00
4 MIN
 Zbiri in uniforma militara

Un militar in termen, soldat la o subunitate apartinind de UM 1030 Braila, s-a hotarit sa rupa legea nescrisa a tacerii dupa ce a rabdat citeva luni bune batai si umilinte de nedescris din partea unor cadre.
Miron Petru Spulber, originar din Galati, a avut curajul sa dezvaluie modul in care citiva subofiteri si ofiteri inteleg sa se impuna in fata recrutilor: lovituri de bat, picior si pat de arma aplicate pe spinarile soldatilor, la cea mai mica abatere.
Cazul militarilor de cariera deveniti adevarati zbiri a fost cercetat de o comisie a UM 1030 care a hotarit: un capitan sa fie trimis in fata Consiliului de Judecata si doi plutonieri sa fie sanctionati disciplinar, cele trei cadre urmind sa fie schimbate din functie.
Pedepsele capraresti aplicate militarilor in termen continua sa ramina metode "eficiente" de bagat mintile-n capul recrutilor mai slabi cu duhul. Dupa 11 ani de la caderea regimului comunist, anumite cadre din MApN, care nu s-au dezbarat inca de metodele de instructie bolsevice, se comporta ca niste veritabile bestii cu bietii soldati veniti sa-si satisfaca stagiul militar. Ghidindu-se dupa dictonul "bataia este rupta din rai", o serie de ofiteri si subofiteri terorizeaza soldatii si-i bat de-i zvinta, transformindu-le viata in iad.
Ca tortionarii n-au disparut inca din armata romana o dovedeste cazul descoperit recent la o subunitate apartinind de UM 1030 Braila. Acolo, citeva cadre si-au facut un obicei din sfidarea regulamentelor, ridicind la rang de virtute decaderea morala si incalcarea onoarei si demnitatii militare.
Soldati batuti cu pumnul, batul, piciorul si patul armei
Singurul care a avut curajul sa se revolte si sa sparga tacerea a fost soldatul Miron Petru Spulber, un galatean trimis sa-si satisfaca stagiul militar la UM 1030. Dupa o serie de batai incasate de la citeva cadre, soldatul Spulber, aflat la un pas de a-si lua cimpii, a cerut ajutorul presei. El a facut o serie de dezvaluiri care ar trebui sa dea de gindit sefilor din MApN, care se straduie sa convinga occidentul ca meritam sa intram in NATO.
"Muncim ca sclavii, chiar si atunci cind avem program de somn. Intr-o zi, m-am dus la magazie sa cer o pereche de pantaloni, motiv pentru care am fost batut de un cadru militar, care mi-a aplicat multe lovituri in cap. Cadrele nu te bat mereu, ci atunci cind au toane si, de multe ori, esti lovit degeaba. Dintre subofiteri, cei mai rai sint plutonierii Bertesteanu si Dragomir. Acest plt. Bertesteanu te bate cu batul la palma ca la gradinita. Este solid, cred ca a facut sport, si te bate rau cu pumnii in cap, in spate, unde nimereste. (…) Un soldat a fost gasit cu tigari la el si un plutonier l-a batut cu pumnii si picioarele. Pe alt soldat, l-au batut cu patul armei acesti plutonieri. Si ofiterii dau in soldati. Chiar in prezenta comandantului au luat bataie soldatii (…) Ca sa pleci in permisie, trebuie sa dai bani cadrelor ca sa scapi de infernul ala. (…) Camarazii mei se tem sa raporteze aceste fapte, le e frica sa spuna. Si mie mi-a fost frica, dar nu am mai putut rabda. Ultima bataie pe care am luat-o m-a adus la disperare!", declara Spulber.
Soldatul spune ca in urma cu ceva vreme a fost batut bestial cu batul. A cerut permisie, invocind motive de ordin familial, si a contactat ziaristii. "Cind am venit acasa, imi era foarte rau. Eram deja invinetit pe miini si pe corp. Am vomitat toata noaptea. (…) Asa ceva nu mi s-a intimplat la UM 1478, unde se facea armata adevarata, nu ca la UM 1030", afirma Spulber.
In legatura cu aceste aspecte, mama militarului in termen a declarat, cu citeva zile in urma: "Cind a plecat la oaste, i-am spus fiului meu ca in armata trebuie sa fie respectuos, supus, cuminte, sa munceasca, sa sufere, pentru ca in viata mai si suferi. Dar nici asa, bataie si teroare. Fiul meu n-a dormit nopti in sir. Acum este foarte nervos, timorat. Este un baiat timid, dar nu prost. Acum se simte terorizat. Mi se rupe inima. Sa ajunga la virsta lui pe mina psihiatrilor, de asta i-a cerut tara sa faca armata?"
Constienta ca ceea ce i s-a intimplat fiului sau nu poate fi extrapolat la intreg corpul ofiteresc al armatei romane, mama lui Miron Spulber a tinut sa sublinieze: "Vreau sa se rezolve acele probleme de la unitatea UM 1030. Nu vreau sa arat cu degetul intreaga armata. Ar fi pacat, pentru citiva oameni care se poarta astfel, sa-i hulim pe toti ofiterii si subofiterii."
Un capitan si doi plutonieri pedepsiti "exemplar"
Sesizata de acest caz care a facuit vilva, comanda Corpului 8 Armata a dispus o ancheta la UM 1030, de care apartine subunitatea cu pricina.
"Referitor la aspectele prezentate (…), potrivit carora cadre ale unei subunitati din garnizoana Braila au manifestat un comportament in afara prevederilor regulamentare in relatiile cu militarii in termen din subordine, facem urmatoarele precizari: (1).- Cazul a fost cercetat de o comisie a UM 1030 Braila, careia i se subordoneaza respectiva subunitate. S-a constatat folosirea unui regim preferential in acordarea permisiilor si aplicarea, in cazul unor abateri, a unor pedepse neregulamentare. (2).- Pentru neregulile manifestate in exercitarea actului de comanda, comisia a propus, si comandantul UM 1030 a aprobat, trimiterea in consiliul de judecata a capitanului Calin Nicolae, sanctionarea disciplinara a plutonierilor Dragomir Calin si Bertesteanu Gheorghe, precum si schimbarea din functie a celor trei cadre", se mentioneaza in comunicatul ce ne-a fost remis ieri la redactie de catre Biroul de Presa al MApN.
Cert este un singur lucru: daca vreun soldat de rind ar fi indraznit sa ridice mina asupra unui ofiter, ar fi fost urgent introdus in arest si dat pe mina Parchetului Militar, fapt care ar fi atras dupa sine consecinte grave pentru "racanul" cu pricina, mergindu-se probabil pina la azvirlirea acestuia intr-un Batalion Disciplinar sau chiar in puscarie. (Nicu MATEI)

Comentarii