Cel mai dur protest din ultimii 10 ani

Subtitlu

miercuri, 12 mai 2010, 23:25
5 MIN
 Cel mai dur protest din ultimii 10 ani

Pensionarii care au protestat ieri in fata Prefecturii au adus aminte de manifestarile violente de la Tepro. Pensionarii s-au impins cu fortele de ordine si au smuls gardurile de fier puse de jandarmi la intrarea in Casa Patrata. Prefectul Dragomir Tomaseschi le-a vorbit de doua ori celor circa 400 de batrini adunati in fata Prefecturii. Dupa primul discurs, prefectul Dragomir Tomaseschi a fost tras de haine si fugarit in Prefectura sub escorta jandarmilor.

In total, pensionarii din Iasi au stat ieri circa doua ore in fata Casei Patrate si le-au cerut autoritatilor sa dea "jos labele de pe pensii". Protestul a inceput cu fluieraturi si huiduieli. Cei considerati de pensionari vinovati pentru anuntata reducere cu 15% a pensiilor, Guvernul, premierul Emil Boc si presedintele Basescu au fost invitati sa plece plece din tara. "Hotii", "Mafiotii", "Jos labele de pe pensii", "Jos Guvernul" si "Afara, afara cu hotii din tara", sint huiduielile cu care pensionarii l-au asteptat pe prefect la intrarea dinspre Palatul Culturii.

Dupa circa jumatate de ora de protest, Tomaseschi a iesit sa stea de vorba cu pensionarii, insa acestia i-au acoperit discursul cu hiuduieli. Nereusind sa se faca ascultat, prefectul a vrut sa se intoarca in Prefectura.

Urmarit de grupul de pensionari, prefectul si jandarmii care au facut un cordon in jurul lui au fost practic impinsi pina la intrarea in cladire in hiuduielile pensionarilor. Cei citiva jandarmi detasati pentru pastrarea ordinii au apucat sa monteze gardurile de fier la intrarea in Prefectura. Practic, de la ora 10.30, intrarea in Prefectura a fost blocata.

"Sa inceapa cu mama lui Geoana"

"Am muncit o viata si acum ne spun ca nu sint bani. Sa ia de la falsii revolutionari. Sa inceapa cu mama lui Geoana", a spus Mitica Pirlea, unul dintre protestatari. Pina aproape de ora 12, pensionarii au cerut stoparea "genocidului". "Le dorim sa ajunga sa traiasca din pensii ca ale noastre. Stiu ca sintem multi pensionari, dar nu pot pur si simplu sa ne lichideze. Vor plati in fata lui Dumnezeu", a spus Fanica Brasoveanu, o pensionara din Iasi.

Asteptarea rezultatelor discutiilor dintre liderii Asociatiei Judetene a Pensionarilor si prefect le-a dat timp batrinilor pentru huiduieli, acestea ajungind sa degenereze in busculade cu jandarmii care tineau gardurile. Unii pensionari au cerut reeditarea unor scene revolutionare. "Eu cred ca ar trebui sa iasa la balcon, pentru ca altfel nu pe putem intelege", a spus Vasile Turcanu, un pensionar de 77 de ani.

Iesit din Prefectura pentru a discuta a doua oara cu protestatarii, Tomaseschi a fost aparat de jandarmi in timp ce pensionarii au smuls gardurile puse de fortele de ordine, in incercarea de a forta intrarea in Prefectura. "Oameni buni, va rog sa fiti disciplinati. Calmati-va! Inca nu s-a hotarit nimic, nu s-a adoptat nici o lege. Si parintii mei sint pensionari, va inteleg problemele", a spus Tomaseschi, dupa care s-a intors in Prefectura, nereusind sa se faca ascultat.

Ulterior, pensionarii au plecat, dar protestul a fost continuat dupa ora 13 de peste 500 de studenti. Acestia si-au manifestat nemultumirile legate de noua lege a educatiei si nu le-au dat motiv scutierilor care stateau la parterul Prefecturii sa intervina.

––-

"Funeriu sa traiasca dintr-o bursa studenteasca!"

Una din pancartele cu care au venit la Prefectura studentii, si care contine o greseala flagranta

Peste 500 de studenti de la Universitatea Tehnica si de la Agronomie au cerut ieri  la unison demisia ministrului educatiei, Petru Funeriu, si a intregului Guvern. "Funeriu sa traiasca dintr-o bursa studenteasca!", "Funeriu, nu uita, educatia nu-i a ta!", "Funeriu, legea ta pe drumuri ne va lasa!", "Singura solutie, inc-o Revolutie!" sau "Noi muncim ca sa platim taxa de camin!"; acestea sint doar citeva dintre sloganurile scandate de tinerii care au protestat ieri dupa amiaza in fata Institutiei Prefectului impotriva modului in care Ministerul Educatiei a inlaturat solicitarile lor.

Principalele nemultumiri ale studentilor sint legate de diminuarea valorii burselor, de reducerea locurilor in tabere si de eliminarea reprezentarii lor in Senatul universitatilor. "Noi nu am venit aici sa negociem cu Prefectul, de aceea nu am trimis nici o delegatie inauntru. Protestam aici pentru ca Prefectura este reprezentantul Guvernului in teritoriu. In luna martie noi am negociat cu domnul ministru introducerea unor amendamente la proiectul de Lege a Educatiei, ca apoi sa constatam cu stupoare ca legea a ajuns neschimbata in Parlament. De luni, de cind au inceput protestele in toata tara, inclusiv la sediul Ministerului, in Bucuresti, nu am primit nici o reactie din partea domnului ministru", spune Florentin Nacu, vicepresedintele Uniunii Nationale a Studentilor din Romania (UNSR).

Principalele trei revendicari ale studentilor din toata tara vizeaza acordarea de burse cel putin la nivelul celor din anul 2009, daca nu indexate in functie de rata inflatiei, acordarea de locuri in tabere si pastrarea unui procent de 25% al reprezentantilor in Senatul universitatilor.

"Prin acest protest incercam sa oprim reducerea drepturilor studentilor. Chiar daca sintem constienti ca este criza, si cei de la guvernare ar trebui sa fie constienti ca si noi avem drepturi", a spus Vasile Constantinescu, reprezentantul studentilor de la Facultatea de Constructii.

La Iasi aceasta este singura actiune de protest care va fi organizata. In schimb la Bucuresti vor avea loc pichetari zilnice ale Guvernului.

––-

Profesorii: greva generala din 31 mai

Pentru a-si exprima nemultumirea fata de faptul ca vor pierde un sfert din salariu, sindicalistii ieseni le recomanda cadrelor didactice sa nu mai treaca notele in catalog, sa nu mai corecteze lucrarile elevilor de la testarea nationala de la matematica si sa intre in greva generala pe termen nelimitat incepind cu 31 mai, ziua in care incepe oralul la limba straina.

"Din cauza ca masa critica a fost creata, prin faptul ca a fost aprobata ieri in Guvern Ordonanta de Urgenta privind scaderea cu 25% a salariilor bugetarilor, cerem imperativ ca de astazi profesorii sa nu mai treaca notele in catalog, sa nu mai participe la nici o evaluare si nici sa nu corecteze lucrarile de la testarea nationala, iar pe 31 mai sa intram in greva generala pe termen nelimitat. Chiar daca nu ne place ca se intimpla asta, trebuie sa spunem foarte clar nu, fiindca asa nu se mai poate!", a punctat Violeta Amariei, liderul Sindicatului "Gh. Asachi" si vicepresedinte al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI).

Liderul zonal al Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamintul Preuniversitar (USLIP), Laviniu Lacusta, a atras atentia asupra faptului ca nu va fi boicotat doar bacalaureatul. "Noi nu am adus in discutie sa nu fie corectate lucrarile de la matematica ale elevilor de clasa a VIII-a. Dar, odata cu declansarea grevei generale, nu vor fi afectati doar elevii care trebuie sa sustina bacalaureatul, ci toti elevii, fiindca nu vor fi incheiate situatiile scolare. Nu pot sa prefigurez reactiile parintilor, dar ei trebuie sa inteleaga ca nu noi am cauzat problemele, ci Ministerul si Guvernul. Greva generala in contextul de acum nu e un moft", a precizat Laviniu Lacusta.

Pina pe 22 mai, data limita pina la care parlamentarii pot dezbate Legea Educatiei Nationale, reprezentanti ai celor patru federatii sindicale din invatamint vor picheta sediul Parlamentului, iar pe 19 mai vor organiza un miting de amploare, la care vor participa toate confederatiile sindicale din tara.

Comentarii