Copilasii de la Socola

Subtitlu

duminică, 26 august 2012, 11:55
6 MIN
 Copilasii de la Socola

De la inceputul anului, 354 de minori au trecut pragul sectiei pentru copii. "Este, intr-adevar, greu ca parinte sa realizezi ca micutul tau are nevoie de tratament si internare la un spital psihiatric", spun medicii. Cum iti poti da seama ca un copil de doi-trei ani are tulburari comportamentale? Psihiatrii avertizeaza ca orice intarziere in prezentarea la medic cu un copil cu probleme poate avea consecinte nefaste pentru acesta pe viitor. 

In Spitalul de Psihiatrie Socola, nu mai putin de 14 copilasi lupta in acest moment cu bolile psihice. Au fost diagnosticati cu schizofrenie, tulburari de comportament, anxietate, deficienta mintala, tulburari depresive, oligofrenie sau autism. Unii au devenit pacienti la doar trei ani, iar papusile si masinutele au fost inlocuite cu un pumn de pastile. Parintii constientizeaza destul de tarziu ca micutii lor dragi au afectiuni psihice. "Exista insa semne care ar trebui sa le dea de gandit familiilor. Copiii refuza sa vorbeasca, nu au abilitati dezvoltate, plang permanent fara motiv, dau din picioare si sunt prea agresivi pentru varsta lor", spune un medic. De la inceputul anului, 354 de minori au trecut pragul Sectiei de Neuropsihiatrie Infantila, iar anul trecut 839 de copiii au fost diagnosticati cu boli psihice. "La sapte ani isi musca de nas colegii", spune o femeie din Iasi, care a avut curajul sa-si lase fata pe mana psihiatrilor.

"Parintii nu constientizeaza ca micutii au boli psihice"


Desi au varste fragede si abia au invatat sa mearga si sa vorbeasca, unii copii isi petrec majoritatea timpului in Spitalul de Psihiatrie Socola. Au fost diagnosticati cu schizofrenie, tulburari de comportament, anxietate, deficienta mintala, tulburari depresive, oligofrenie sau autism. In Sectia de Neuropsihiatrie Infantila din cadrul Spitalului Socola se afla acum 14 copii care, in loc sa se joace cu jucariile, inghit zilnic cate un pumn de pastile. Unii abia au implinit varsta de trei anisori, iar cei mai mari isi vor sarbatori majoratul peste putin timp. De la inceputul anului, 354 de minori au avut nevoie de internare, iar in 2011, 839 de copii au trecut pragul unitatii medicale, pentru diagnosticare. "Sectia are 20 de paturi. Zece persoane sunt acum spitalizate la zi, iar 14 se afla la pat. Parintii isi aduc copiii regulat, iar acestia petrec aici aproximativ 17 zile, perioada medie de spitalizare", a declarat dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru si purtator de cuvant al Spitalului de Psihiatrie. Tratamentul difera in functie de afectiunile pe care le are fiecare pacient. In ambulatoriul spitalului au ajuns insa si copii mult mai mici, care abia au implinit un an sau doi. Potrivit medicilor psihiatri, majoritatea parintilor ai caror copii sunt bolnavi refuza sau intarzie sa ii aduca, deoarece nu constientizeaza ca de la o varsta atat de frageda ei pot avea boli psihice. "Este, intr-adevar, destul de greu ca parinte sa realizezi ca micutul tau are nevoie de tratament si internare la un spital psihiatric. Exista insa semne care ar trebui sa le dea de gandit familiilor. De cele mai multe ori, copiii sunt iritabili, irascibili, se comporta ciudat, devenind chiar foarte agresivi pentru varsta lor. Cum iti poti da seama ca un copil de doar trei ani are tulburari comportamentale? Tipa din senin, fara motive, chiar daca este ingrijit, satul si spalat. Minorii cu boli psihice dau foarte mult din picioare, refuza sa vorbeasca desi se afla la varsta la care ar trebui sa pronunte cateva cuvinte si nu au abilitati dezvoltate", a adaugat dr. Ovidiu Alexinschi.

Schizofrenia se manifesta dupa adolescenta

Copiii care se afla internati la Spitalul Socola traiesc linistiti si de putine ori cadrele medicale se confrunta cu cate o criza. "Au mai aparut conflicte intre ei, din diverse motive, dar nu s-a ajuns niciodata la violenta. De schizofrenie sufera in general minorii care au varsta peste 14 ani. Schizofrenia apare de obicei dupa adolescenta. Pana la pubertate, se poate numi debut de schizofrenie si se manifesta prin tulburari psihotice, de comportament. In cazul unora mai mari, bolile psihice s-au accentuat din cauza consumului de etnobotanice sau substante interzise. Chiar si alcoolul poate fi o cauza", a declarat medicul. Acesta a tinut sa precizeze ca, in cazul minorilor care au consumat droguri, tratamentul terapeutic este asemanator cu cel al pacientilor din cadrul Sectiei de Drogodependenta. Potrivit unui medic din cadrul spitalului, aici au ajuns si tineri de doar 14 ani care au luat contact cu ierburile interzise. Nu toti minorii de la Spitalul de Psihiatrie au familie. Multi sunt adusi de la centrele maternale, de la orfelinat, atunci cand angajatii de acolo observa anumite probleme in comportamentul copiilor. "Deoarece minorii sunt asigurati automat, tratamentul nu se plateste, fiind gratuit. Parintii vor plati medicatia doar in cazul in care copilul lor sufera de alte afectiuni decat cele psihice, precum bolile cronice", a adaugat purtatorul de cuvant. Unii pacienti par a fi niste persoane sanatoase. In cazul celor care au tulburari de comportament, boala nu este vizibila. In schimb, in cazul celorlalti, o singura privire aruncata asupra lor este suficienta. "Copiii care sufera de schizofrenie, autism sau oligofrenie au o privire specifica persoanelor cu boli psihice. Ochii mari par iesiti din orbite, gesturile lor, privirea, pana si zambetul dezvaluie afectiunea de care sufera", spune un medic psihiatru.

"Isi musca de nas colegii"

In Sectia de Neuropsihiatrie Infantila, copiii sunt tinuti permanent sub supraveghere, dar nu izolati. "Pacientii care nu sunt foarte grav bolnavi pot iesi in curte sa se plimbe. De asemenea, exista si un spatiu de joaca in gradina unde ei se pot simti bine. Oamenii trebuie sa inteleaga ca venirea la spital va imbunatati starea copiilor. Bolile psihice nu se vindeca in totalitate, in schimb se trateaza cu ameliorari bune, iar sub medicatie nu vor fi cu nimic mai diferiti de restul copiilor sanatosi. Tulburarile de comportament se trateaza cu rezultate foarte bune. Dupa 18 ani, cele de comportament devin tulburari de personalitate, care sunt mult mai grave. De aceea este necesar ca oamenii sa apeleze la ajutorul psihiatrilor pentru a le asigura un viitor bun copiilor lor", a declarat dr. Ovidiu Alexinschi. Ieseanca Loredana F. a inteles tarziu ca ajutorul medicilor este indispensabil in cazul bolilor psihice. Aceasta si-a internat pentru prima data fetita la Spitalul Socola cand avea 13 ani. "De cand implinise cinci ani incepuse sa se comporte diferit. Era mereu nervoasa, plangea fara motiv, iar uneori devenea chiar violenta cu prietenii de joaca. Copiii fugeau de ea cand o vedeau, iar parintii lor veneau la mine si imi spuneau sa nu o mai aduc in parc. Ma durea ingrozitor, dar am crezut ca totul tine de varsta. La sapte ani, ii musca pe colegii sai de clasa de nas, iar unui baiat era sa i-l smulga cu totul. Chiar si cu mine se comporta urat si imi vorbea indecent", spune ieseanca. A adus-o prima data pe Liliana la spital acum doi ani, cand a si aflat ca are tulburari comportamentale. De atunci vine la fiecare doua luni pentru a-si interna fetita. "Acum este linistita, invata foarte bine la scoala si abia asteapta sa intre la liceu. Cu toate acestea, are momente in care face crize si spune ca s-a saturat de viata. A inteles tarziu care este boala de care sufera, iar uneori refuza sa ia medicatia si trebuie sa-i bag fortat pe gat pastilele", povesteste Loredana. Aceasta sustine ca se va invinovati toata viata pentru ca nu a internat-o atunci cand a facut prima criza. "Poate ar fi fost altfel daca lua medicamente de la cinci ani. M-am temut sa vin aici si am dat vina pe copilarie", spune femeia.

"La trei ani nu pronuntase inca niciun cuvant"

O alta ieseanca are un baiat de sase ani care sufera de autism. "A invatat cu greu sa deseneze. La inceput am refuzat sa cred ca este bolnav, dar la trei ani nu pronuntase inca niciun cuvant. M-am ingrijorat si am hotarat sa-l ajut sa se faca bine. Acum merge la un centru specializat, unde sta alaturi de alti copii cu aceeasi boala. Este mult mai bine. Chiar daca traieste in propria sa lume, eu simt ca ma aude si ma intelege. Comunicam prin priviri si zambete si simt ca stie ca sunt mama lui", povesteste Cosmina. Minorii care sufera de boli psihice au tratamentul asigurat prin programele nationale de sanatate chiar si dupa ce parasesc spitalul. Mamele care au avut curajul sa-si consulte copiii la Spitalul Socola sunt multumite de evolutia celor mici si sustin ca fara ajutorul medicilor psihiatri nu ar fi avut niciodata copii normali. "E greu sa recunosti ca un copil e bolnav. Dar trebuie sa trecem peste prejudecati si sa ne gandim doar la sanatatea copiilor nostri. Doar asa putem evita o tragedie pe viitor", a adaugat Cosmina. O constatare trista, care insa ar trebui sa dea de gandit multor parinti care observa comportamente mai ciudate la micutii lor, dar au ezitari in a veni la medic.

Comentarii