Cu acuze de ambele parti, „Lotul UMF” a fost trimis ieri in judecata

miercuri, 21 decembrie 2011, 22:30
5 MIN
 Cu acuze de ambele parti, „Lotul UMF” a fost trimis ieri in judecata

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Iasi au trimis ieri-dimineata „Dosarul UMF" la instanta. Anchetatorii i-au trimis in judecata pe acuzatii de comiterea unor infractiuni, printre care se afla si rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) "Gr.T. Popa" din Iasi, prof.dr. Vasile Astarastoae. Cel mai probabil, procesul va avea primul termen de judecata la inceputul anului viitor, la Curtea de Apel. Contactat telefonic, rectorul UMF a declarat ca se astepta sa fie trimis in judecata in preajma alegerilor de la Colegiul Medicilor.

"Ma asteptam ca procurorii de la DNA sa faca acest lucru, avind in vedere faptul ca miine sint alegeri la Colegiul Medicilor. Stiam ca vor «iesi pe piata» cu chestiunea aceasta, pentru ca am fost atacat pina acum pe toate fronturile, la fel ca in comunicatul recent al Agentiei Nationale de Integritate, si sper ca va avea acelasi efect. In orice caz, este exact solutia pe care eu le-am cerut-o in repetate rinduri procurorilor, si anume ca dosarul sa fie trimis la instanta de judecata. Ma bucur de acest fapt, pentru ca, astfel, dosarul va deveni public si se va constata nevinovatia mea in fata acestor acuzatii", a precizat ieri Astarastoae.

"Dosarul a lincezit un an de zile"

Adrian Ciureanu, directorul Centrului de Comunicatii din cadrul UMF Iasi, a afirmat ca se asteapta sa fie achitat la finele acestui proces. "Stiu ca a fost trimis dosarul in instanta. Noi nu am fost anuntati despre acest lucru, am aflat intimplator. Ma astept sa fiu achitat, pentru ca sint absolut nevinovat. In fapt, prin acest dosar, s-a dorit denigrarea domnului Vasile Astarastoae. Dosarul a lincezit un an de zile, pentru ca anchetatorii sa trimita tocmai acum, in preajma alegerilor, cauza la instanta de judecata. Ca sa fie foarte clar: este vorba despre denigrarea lui Vasile Astarastoae si, implicit, a celorlalti ale caror nume apar in dosar", a declarat Adrian Ciureanu.

Pe de alta parte, prorectorul UMF, prof.dr. Dragos Pieptu, si el acuzat, sustine ca decizia procurorilor anticoruptie ii era necunoscuta. "Eu nu stiam nimic, acum aflu de la dumneavoastra. Nu am ce sa comentez", a spus ieri Pieptu. Pe linga dosarul destul de voluminos, procurorii DNA au trimis la Curtea de Apel Iasi si mai multe componente de calculator, care constituie probe in acest dosar.

De unde a pornit scandalul

Pe linga cei trei reprezentanti ai UMF, au mai fost trimisi in judecata si ceilalti acuzati din acest dosar. Potrivit anchetatorilor, inculpatii se fac vinovati de constituirea unui grup infractional organizat, pentru a frauda fonduri europene. In cadrul "Dosarului UMF", procurorii acuza si trei firme de implicare in fraudarea fondurilor europene. Astfel, pe linga Vasile si Daniela Astarastoae, Dragos Pieptu, Daniela Drugus, Adrian Ciureanu, Gabriel Pughin, Raluca Vatuiu, Dan-Alexandru Verner, Danut Musat, Laurion Gabriel Tanasescu, sint implicate si societatile Congrex.Net SRL Iasi, Maguay Impex SRL Bucuresti si Euro Management Grup SRL Bucuresti.

"In baza unei intelegeri prealabile si avind concursul fraudulos al numitilor Gabriel Tanasescu, reprezentant al SC Euro Management SRL Bucuresti, implicat in elaborarea in conditii netransparente a documentatiei de atribuire si devenit ulterior consultant si auditor IT in cadrul proiectului e-learning, si Gabriel Pughin, implicat in elaborarea in conditii netransparente a documentatiei de atribuire, administrator al SC Maguay Impex SRL Bucuresti, firma ce a devenit ulterior furnizoare in cadrul proiectului e-learning, numitii Vasile Astarastoae, Daniela Drugus si Adrian Ciureanu, cu rea-credinta si incalcarea dispozitiilor normative din domeniul achizitiilor publice, au decis atribuirea ilegala a contractului de lucrari in favoarea firmei Maguay Impex SRL, modalitate in care, pe de o parte, s-a cauzat un prejudiciu de 6.126.481 de lei repercutat in patrimoniul UMF Iasi si, respectiv, in cel al Ministerului Economiei si Finantelor, iar, pe de alta parte, s-a cauzat un avantaj patrimonial in acelasi cuantum in favoarea SC Maguay Impex SRL Bucuresti", au precizat reprezentantii DNA Iasi.

Referitor la acuzatiile aduse de rectorul UMF, acestia au adaugat ca nu doresc sa comenteze in vreun fel. "Nu pot comenta pe marginea afirmatiilor facute de inculpatii dintr-un dosar sau altul", a spus ieri procurorul Luminita Merisescu, purtatorul de cuvint al DNA Iasi.

––

Acuzare versus aparare, in cinci puncte

Acuzatiile oficiale aduse au fost de constituire de grup infractional organizat, abuz in serviciu contra intereselor publice, luare si dare de mita, fals si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si conflict de interese. Astfel, anchetatorii ii acuza pe inculpati de urmatoarele fapte:

1. Trucarea licitatiei pentru platforma de e-learning

Anchetatorii sustin ca reprezentantii UMF au facut tot posibilul ca societatea Maguay Impex SRL Bucuresti sa cistige licitatia pentru implementarea "Proiectului platforma de e-learning", prin modificarea criteriilor de calificare.

Toti acuzatii din cadrul UMF au declarat ca nu au trucat licitatia si ca toate criteriile utilizate au mai fost folosite in peste 20 de licitatii similare organizate in Romania, fiind respectate toate normele legale.

2. Oferirea drept mita a unui laptop

Procurorii anticoruptie au mentionat ca Maguay i-ar fi dat drept mita un laptop Danielei Drugus.

Acuzatii au replicat prin faptul ca laptopul nu a ajuns la Daniela Drugus, iar, in acest sens, chiar procurorii se contrazic, mentionind ca unele componente (hard-disk-urile) au fost gasite, in urma perchezitiilor, la o firma din Iasi.

3. Mita in bani primita de UMF

Anchetatorii au aratat ca UMF ar fi primit mita 54.000 de lei din partea Maguay Impex, pentru zilele universitatii.

Reprezentantii UMF au precizat ca sponsorizarea primita de la Maguay pentru zilele universitatii nu are cum sa fie considerata "mita". "UMF are incheiate peste 70 de contracte de sponsorizare in ultimii trei ani, pentru burse si ajutoare sociale. Acest lucru se poate verifica usor. Ca sa considera o sponsorizare drept dare-luare de mita mi se pare cel putin absurd", spune Vasile Astarastoae.

4. Angajarea fiicei rectorului UMF la un proiect al IML

Daniela Astarastoae ar fi incasat aproape 7.000 de lei in total din fondul alocal proiectului.

De mentionat ca aici nu este vorba de platforma E-learning, ci de un cu totul alt proiect de la Institutul de Medicina Legala. Referitor la acest aspect, rectorul Astarastoae, care este si sef al IML Iasi, a mentionat ca implicarea fiicei sale in acel proiect a fost facuta pe baza pregatirii profesionale a acesteia, nicidecum ca un "nepotism".

5. Fals in acte

Adrian Ciureanu si Corvin Pughin au fost acuzati ca au intocmit in fals acte care atesta nereal ca laptopul de 10.248 de lei ar fi ajuns la UMF pentru testare si ar fi fost returnat catre Maguay, desi, in mod real, ar fi reprezentat un cadou pentru Daniela Drugus.

Adrian Ciureanu a precizat ca aceasta acuzatie este "total nefondata".

Comentarii