Cu toporul pe bulevard (GALERIE FOTO)

Subtitlu

vineri, 01 februarie 2013, 12:11
3 MIN
 Cu toporul pe bulevard (GALERIE FOTO)

Taierea teilor a starnit din nou reactii vehemente de impotrivire. Fata de vara anului trecut, acum Primaria a venit cu explicatii coerente. Principalul argument: se vor replanta salcami japonezi, a caror coroana mai mica pune in valoare mai bine peisajul frumos de pe bulevard si cladirile din zona, cele mai aspectuoase din oras. Artera, care va deveni pietonala, a intrat intr-un amplu proces de refacere. O alta explicatie a edililor: Din cauza firelor de pe stalpi, teii au fost ciopartiti si nu mai aveau coroana frumoasa

Toti teii care delimitau bulevardul Stefan cel Mare vor fi in cateva zile doborati, transati si transportati pentru a face loc unor specii de arbori mai „aerisite". Echipele de la Servicii Publice au inceput de ieri sa taie copacii din fata Bisericii Trei Ierarhi si sa demonteze si piatra cubica din jurul copacilor. In locul teilor va fi plantata o specie mai orientala, denumita Sephora Japonica, sau salcam japonez. Chiar daca unii dintre ieseni par bulversati de aceasta decizie, Primaria spune ca are argumente cu care orice iesean ar trebui sa fie de acord.

Argumentele Primariei

Decizia Primariei de a defrisa toti teii din centrul orasului a trezit din nou controverse aprinse. Desi sunt si reactii de aprobare, multe dintre reactiile venite din partea cititorilor „Ziarului de Iasi" au fost critice la adresa municipalitatii. Oficialii Primariei au explicat ca taierea teilor din centru va schimba complet, in bine, aspectul bulevardului, care a intrat oricum intr-un amplu proces de reabilitare. Unul din argumentele Primariei este ca salcamii japonezi, mai mici de inaltime comparativ cu teii, vor pune in valoare cladirile-simbol din centru, precum sunt Mitropolia Moldovei, Biserica Trei Ierarhi sau Primarie. In plus, odata ce bulevardul Stefan cel Mare va fi transformat complet in pietonal, iesenii ar putea sa aiba o vizibilitatea mai mare asupra Palatului Culturii, chiar si privind din Piata Unirii. „Vom regenera toata vegetatia acolo. Teii s-au incalcit printre cablurile electrice si nu mai au coroana cu aspect placut. Pentru a schimba in ansamblu aspectul bulevardului, am schimbat si stalpii si punem in evidenta fatadele celor mai prestigioase cladiri din municipiu, schimbam vegetatia. Pe zona Stefan cel Mare se pune alta specie, care nu creste la altitudinea unui tei, lasand bulevardul mai aerisit, cu vizibilitate catre Palatul Culturii", a declarat viceprimarul Mihai Chirica.

Se taie si castanii

Defrisari se faceau ieri si pe strada Colonel Langa. Muncitorii au taiat toti castanii, care erau destul de batrani. In locul acestora urmeaza sa se planteze tot castani. „Toate strazile cu aliniament de tei vor ramane cu tei, cu exceptia bulevardului Stefan cel Mare. Unde, datorita faptului ca la varsta de maturitate a unui tei coroana se dezvolta pe verticala, toate fatadele vor fi acoperite si iarasi dam aspectul de zona neingrijita. Iasul are renume ca oras al teiului, si va ramane asa, dar vom incerca sa facem si noi o gandire de la zona la zona, ca sa dam aspectul urban pe care il dorim cu totii", a mai spus Chirica.

Iesenii nu sunt straini de schimbarile peisagistice de pe bulevardul Stefan cel Mare. Primii tei au fost taiati in luna august anul trecut, la putin timp dupa ce au inceput lucrarile de modernizare a trotuarelor si carosabilului. Edilii au explicat la acea vreme ca teii erau prea batrani, puneau in pericol viata pietonilor, si prin urmare trebuiau toaletati. Desi promisiunile erau pentru a planta alti tei in locul lor, echipele municipalitatii plantau la doua luni distanta salcamii japonezi. In jur de 50 de arbori sephora au fost plantati toamna trecuta in centru. Spre comparatie, doar 30 de tei mai aminteau ieri de aspectul bulevardului de altadata.

 

Imaginile surprinse la desfisarea de pe Stefan cel Mare de anul trecut puteti urmari in GALERIA FOTO

Comentariile care nu au nici o legatura cu subiectul materialului si/ sau contin limbaj licentios vor fi sterse.

Comentarii