Drama micutilor obligati sa-si faca injectii singuri

luni, 20 iulie 2009, 21:32
6 MIN
 Drama micutilor obligati sa-si faca injectii singuri

Multi copilasi invata sa minuiasca singuri atit de temuta seringa. Peste 90 de copiii din Iasi sint in acest moment diagnosticati cu aceasta boala cumplita, de care nu scapi toata viata: diabetul zaharat insulinodependent. 

 

Diabetul zaharat, boala care distruge copilaria a zeci de micuti din judetul Iasi, se regaseste din ce in ce mai frecvent la virste fragede, chiar si la sugari. Cuvintul insulina li se intipareste in memorie copiilor inca de la aflarea diagnosticului, pentru ca de asta depinde supravietuirea lor. Vor trai pentru tot restul vietii dependenti de insulina, patru doze pe zi, obligati sa isi masoare glicemia o data la trei ore si sa cintareasca tot ce maninca. Bucuriile copilariei, dulciurile, vor disparea intr-o clipita, iar jucariile vor fi inlocuite de aparate medicale.

" Am aflat acum citeva zile"

"Eu am diabet zaharat de tip I. Am aflat acum citeva zile, dupa ce am fost la analize. Ma simteam ametit si nu mai aveam pofta de mincare. Mereu vomitam si am slabit mult. Medicii au spus ca eu m-am nascut asa, cu gena aceasta. Pancreasul meu nu secreta normal. Acum nu mai am voie dulciuri", ne spune cu amaraciune, si cu ochii parca jucindu-i in lacrimi, Florin.

La cei 11 ani ai sai, el este unul dintre cei care traiesc aceasta drama, fiind ultimul pacient copil diagnosticat la Iasi. "Acum va trebui sa imi injectez singur insulina si sa am grija mereu sa nu imi creasca sau sa imi scada tensiunea. Daca transpir sau ametesc inseamna ca am glicemia scazuta, iar daca adorm, e crescuta. Trebuie sa o mentin mereu, asa ca verific la trei ore cu aparatul. Maninc la ore fixe si fac sport, prietenii deja au aflat si au venit toti sa ma vada. Am fost speriat la inceput, dar m-am obisnuit deja cu injectiile si cu insulina. Am fost la analize si la ochi si rinichi, pentru ca diabetul poate produce complicatii", ne-a povestit, pe un ton de expert, Florin.

"Este un copil normal, destept, deja stie cum sa isi faca injectiile"

Bunica lui i-a fost alaturi inca de la aflarea diagnosticului. "Ii era greata, varsa mult, pofta de mincare nu prea mai avea, a si slabit 9 kg in trei saptamini. Schimbarea brusca ne-a facut sa il ducem la analize. Am crezut ca este stresat, nu ne-am gindit la diabet. Am mers intii la medicul de familie si, dupa ce am descoperit ca avea glicemia foarte mare, am mers la medicul pediatru specializat in diabet. Asa am aflat ca Florin are diabet si ca nu are suficienta insulina in corp", a spus doamna Maria, bunica baiatului.

Atunci cind a aflat ce are, bunica lui Florin fost speriata, nu stia daca baiatul va reusi sa isi programeze mincarea si sa aiba grija singur de glicemia sa. "Nu este usor, alimentatia este o problema acum. El este un copil normal, destept, deja stie cum sa isi faca injectiile. A vorbit chiar si cu prietenii lui, toti au venit la el sa se joace cind au auzit ca este bolnav", a adaugat bunica baiatului.

Florin va continua toata viata sa isi verifice glicemia o data la trei ore si sa isi injecteze insulina de patru ori pe zi. De la dulciuri deja si-a luat gindul, sperind astfel sa isi mentina glicemia la un nivel normal. Stie, a invatat, chiar si ce rol are aceasta in organism.

Bebelusi bolnavi de diabet

Foarte grav este ca un sfert dintre copiii din judet afectati de diabetul zaharat au virsta sub 5 ani. Odata diagnosticati, copiii  vor fi dependenti de insulina pentru tot restul vietii si, mai dureros pentru ei, nu se vor mai putea bucura de dulciuri. De asemenea, vor avea o dieta stricta, la ore fixe, cu fiecare gram calculat, iar sportul va fi obligatoriu.

Pentru acesti copii, Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Maria" devine a doua casa, locul unde invata cum sa isi administreze insulina si sa isi controleze glicemia. Tratamentul cu insulina este pentru tot restul vietii, iar medicii ii invata pe micuti cum sa se descurce singuri. Aparatele de masurat glicemia si cele de injectat insulina devin, astfel, noile jucarii ale acestor copii.

Cel mai tinar pacient: opt luni

In judetul Iasi sint luati in evidenta nu mai putin de 90 de copii care sufera de diabet zaharat de tip I, insulino-dependent. Cel mai mic pacient are doar opt luni si se alatura celor 20 de pacienti ieseni cu virsta sub 5 ani diagnosticati cu diabet. Anul acesta au fost diagnosticati 13 copiii. De diabet zaharat de tip II sufera doar o adolescenta in virsta de 15 ani, care avea 75 de kilograme in momentul diagnosticarii, iar acum, cu ajutorul tratamentului, are 60 de kilograme.

"A scazut virsta de debut a copiilor diagnosticati cu diabet. Sint din ce in ce mai multi si mai mici, si asta nu doar la noi, ci peste tot in lume. Daca in anii 1990 intilneai rar un caz de diabet la un copil cu virsta sub 5 ani, acum avem si la sugari. Nu s-a putut face o legatura stricta intre cresterea numarului de copii afectati si aparitia bolii, diabetul poate avea mai multe cauze ", a conchis dr. Carmen Oltean.

Fie ca au diabet zaharat din motive genetice sau din cauza unui virus, a factorilor de mediu, acesti copii, din ce in ce mai mici, depind de insulina si de regimul dietetic. Exercitiile fizice devin obligatorii, dar nu in exces, iar dulciurile au devenit o amintire. Jucariile lor sint acum aparatele de masurat glicemia si de injectat insulina. Jucarii poate nu prea placute, insa strict necesare.

Cauzele diabetului, o mare necunoscuta medicala

"Diabetul zaharat se manifesta prin incapacitatea organismului de a produce sau utiliza insulina, iar fara insulina glucoza nu mai este folosita ca substanta nutritiva, ci ramine in singe si se elimina prin urina. Exista doua tipuri de diabet, iar cel intilnit in rindul copiilor este, in general, cel de tip I, insulinodependent. Au nevoie de insulina pentru a putea supravietui, intrucit pancreasul lor nu functioneaza normal si nu au destula insulina in organism. Diabetul de tip II este rar intilnit la copii, in acest caz organismul are suficienta insulina, dar scade sensibilitatea celulelor odata cu virsta, iar copiii sint supraponderali", a declarat dr. Carmen Oltean, medic primar pediatru din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Sf. Maria".

Potrivit literaturii de specialitate, cauzele diabetului zaharat sint elucidate doar partial. Pe de o parte, se stie ca aparitia ambelor tipuri de diabet este legata intr-o oarecare masura de factori ereditari, genetici. Pe de alta parte, factorii de mediu joaca si ei un rol important. Unul dintre factorii de mediu despre care se crede ca determina in multe cazuri aparitia diabetului zaharat de tip 1 ar fi un virus care infecteaza celulele beta, producatoare de insulina, din pancreas. In aparitia diabetului de tip 2, cei mai importanti factori modificabili sint greutatea corporala excesiva si lipsa de exercitiu fizic. Un alt factor notabil ar putea fi stresul psihic excesiv. Printre factorii incriminati este si abuzul alimentar, respectiv excesul de produse zaharoase. Toti acesti factori ar putea explica de ce diabetul zaharat este mai frecvent in mediul urban.

Copiii primesc gratuit glucometrul si insulina necesara, iar in cazul in care nu au grija sa ia tratamentul corect, risca sa isi piarda viata. "Apar complicatii daca nu iau tratamentul. Pot intra in coma, pot face convulsii si risca sa isi piarda viata. Ei sint instruiti sa actioneze cit mai repede in cazul in care se simt rau si sa se stabilizeze pina la venirea ambulantei, pentru a reduce riscurile", a precizat dr. Carmen Oltean.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii