Fabrica de POLIDIN de la Iasi isi da sufletul

Subtitlu

vineri, 04 februarie 2011, 23:43
9 MIN
 Fabrica de POLIDIN de la Iasi isi da sufletul
Filiala ieseana a Institutului Cantacuzino e in moarte clinica

"Avem o sefa de filiala care habar nu are ce e cu ea, nu a facut nici o sedinta cu oamenii sa ne explice in ce stadiu sintem. Se tine bine de scaun", spune Rodica Hlilor, lidera sindicatului de la Iasi. "Ma bate un gind sa sesizez Parchetul General, pentru ca acesta este un atentat la sanatatea oamenilor, o crima, iar cineva are interes sa distruga Institutul", spun si cei de la Asociatia pentru Protectia Pacientilor. 

Institutul "Cantacuzino" de la Iasi a ajuns in moarte clinica. Simbol al Iasului, dupa zeci de ani de productie exclusiva a unor vaccinuri si a imunostimulentului Polidin, fabrica de medicamente a fost lasata in paragina. Agentia Nationala a Medicamentului sustine ca de la finalul anului 2009 filiala Iasi a Institutului nu mai are autorizatie de functionare. Anul acesta expira si autorizatia de punere pe piata a ultimelor produse fabricate in 2009 si valabile inca, desi stocurile au fost lichidate deja. Pentru ca nu se ridica la standardele europene, Institutul "Cantacuzino" nu a mai cerut Agentiei reinnoirea autorizatiei pentru filiala Iasi. Daca oficialitatile stiu care este situatia punctului de lucru, cei 42 de angajati ai filialei Iasi habar nu au in ce stadiu se afla fabrica si cit vor mai avea un serviciu. "In conditiile in care la Iasi nu s-au mai facut investitii si nimeni nu ne spune nimic, probabil ca se urmareste desfiintarea punctului de lucru. Si urmeaza iar sa iesim in strada, sa facem greva", a declarat ieri Rodica Hlihor, liderul de sindicat al Institutului "Cantacuzino" Iasi. Desi Polidinul, unul dintre cele mai cunoscute medicamente din tara si de care ar avea nevoie peste 20.000 de romani a adus in conturile Institutului intre 50 si 80 de miliarde de lei vechi anual din 1952 pina anul trecut, nici o parte din acesti bani nu s-a intors la punctul de lucru pentru modernizari macar. Sefii filialelor Iasi si Bucuresti refuza sa comenteze situatia considerata un atac la sanatatea romanilor, o crima, de catre Asociatia pentru Protectia Pacientilor. Asociatie care doreste sa sesizeze Parchetul General in acest caz. Singura salvare pentru filiala din Iasi a Institutului ar fi aprobarea noului proiect de modificare a legii pentru reforma in sistemul sanitar. Proiectul aflat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului prevede ca fabricile ce produceau pentru plan national inca din 1998 medicamente sa o faca in continuare potrivit normelor nationale, si nu europene.

„Polidin nu mai avem. Si nu stiu unde sa va indrum in alta parte"

Institutul "Cantacuzino" Iasi a fost abandonat inca de la finalul anului 2009, potrivit Agentiei Nationale a Medicamentului, cind autorizatia de functionare a expirat. „Unitatea de la Iasi are autorizatia de functionare expirata in decembrie 2009. Intrucit conducerea Institutului "Cantacuzino" a facut, probabil, o autoevaluare a unitatii din punctul de vedere al respectarii standardelor europene in domeniul industriei farmaceutice, cuprinse in regulile de Buna Practica de Fabricatie (Good Manufacturing Practice – GMP), nu a mai solicitat Agentiei reinnoirea acestei autorizatii. Drept urmare, unitatea din Iasi nu mai produce nimic in acest moment", a declarat Anca Crupariu, ofiter de presa al Agentiei Nationale a Medicamentului. In ceea ce priveste Polidinul, imunostimulatorul utilizat pentru tratarea infectiilor respiratorii si urinare, produs exclusiv in Iasi din 1952, reprezentantii Agentiei au adaugat ca autorizatia de fabricatie pentru medicament a fost valabila tot pina la finalul anului 2009, iar autorizatia de punere pe piata a produsului expira la finalul anului acesta. Desi Agentia a precizat ca dozele fabricate in 2009 mai pot fi gasite inca in farmacii in termen de valabilitate, liderul de sindicat al Insitututului, filiala Iasi, a precizat ca au epuizat stocul anul trecut, iar distribuitorii de medicamente spun si ei ca nu mai exista in farmacii de mult timp. „Nu se mai gaseste pe nicaieri acum Polidin. Nu se mai fabrica de catre Institutul din Iasi. La noi s-au terminat de mult fiolele", a explicat o angajata a distribuitorului iesean de medicamente Farmablu. „Polidin nu mai avem. Din cite stiu, filiala din Iasi a Institutului e inchisa. Nu mai au autorizatie, le-a expirat patentul. Si nu stiu unde sa va indrum in alta parte, efectiv nu stiu unde l-ati mai putea gasi", a mentionat si o angajata a distribuitorului iesean de medicamente Farmexpert.

Au mai ramas doar 42 de angajati care habar n-au ce le rezerva viitorul

Daca oficialii Agentiei Nationale a Medicamentului stiu exact care este situatia punctului de lucru din Iasi al Institutului, cei 42 de angajati ieseni ramasi habar nu au ce vor mai produce in fabrica sau cit vor mai avea un serviciu, in conditiile in care nimeni nu le explica nimic, iar la Iasi nu se mai produce nimic. „Momentan nu stim nici noi situatia exacta a filialei. Anul trecut angajatii au fost in somaj tehnic, pe 20 dintre ei care lucrau la fiolare i-am disponibilizat, au mai ramas 42. Se lucreaza acum la un dosar pentru Orostim experimental, un supliment nutritiv pe care sa il producem fara acordul Agentiei Nationale a Medicamentului, ci doar cu acordul Ministerului Sanatatii", a declarat Rodica Hlihor, lider de sindicat al Institutului "Cantacuzino" Iasi. Desi exista in planul de anul acesta al Institutului "Cantacuzino" producerea a 400.000 de cutii de Polidin, liderul de sindicat a adaugat ca nu stie unde si in ce conditii se va realiza produsul. „Se pare ca se va lucra la Bucuresti, acolo unde se face arie GMP, conform normelor europene. Si ca echipa de la Polidin din Iasi va merge la Bucuresti, dar cit se va putea lucra asa, nu stiu. Noi am mai avut Polidin pina in noiembrie 2010, anul trecut am lichidat stocul practic. Acum nu mai avem nici vinzari, nu stim ce va fi. Avem o sefa de filiala care habar nu are ce e cu ea, nu a facut nici o sedinta cu oamenii sa ne explice in ce stadiu sintem. Se tine bine de scaun, vad ca nu o schimba, desi am tot cerut asta", a mai adaugat Rodica Hlihor. Liderul de sindicat al Institutului din Bucuresti a explicat ca decizia de repornire a productiei de Polidin se va lua luna aceasta, in urma unui control pe care il va face Agentia Nationala a Medicamentului, insa la filiala Bucuresti. „In Bucuresti vom relua activitatea pe mai multe arii daca vom primi avizul Agentiei Nationale a Medicamentului, avem in vedere chiar Polidin si inca un medicament. Luna aceasta vor veni cei de la Agentie, dar nu stiu in ce masura ar putea fi implicat Institutul de la Iasi in productia de Polidin, pentru ca si fiolajul este cam depasit. Nu avem arii conform normelor europene. Noi nu sintem la Bucuresti in regula cu tot, nu mai vorbim de Iasi", a mentionat Dumitru Viezureanu, presedintele sindicatului din cadrul Institutului "Cantacuzino" Bucuresti.

Zeci de mii de romani ar avea nevoie de Polidin

Lipsa Polidinului de pe piata a cauzat mari probleme in rindul pacientilor din toata tara, potrivit presedintelui Asociatiei pentru Protectia Pacientilor. „Avem foarte mari probleme din cauza disparitiei Polidinului. Din datele pe care le-am obtinut de la medicii de familie, peste 20.000 de pacienti din tara aveau nevoie neaparat de produs, mai ales in aceasta perioada a virozelor. Noi l-am mai gasit sporadic in farmacii, cu greu, chiar dat fiind faptul ca avem contacte apropiate cu farmaciile. Dar el nu se mai gaseste, iar cei care au aflat ca va disparea si-au facut stocuri. Pentru ca nu mai exista un alt produs care sa il inlocuiasca, exista cumva doua alternative, doua medicamente germane, dar nu au in intregime proprietatile Polidinului", a precizat Vasile Barbu, presedintele Asociatiei pentru Protectia Pacientilor. Agentia Nationala a Medicamentului a afirmat, de asemenea, ca Institutul "Cantacuzino" este singurul producator roman de produse biologice. Cum Polidinul era cercetat si produs exclusiv la Iasi, acesta nu are deocamdata un inlocuitor. „Polidin era un produs pur romanesc, utilizat cu foarte bune rezultate timp de zeci de ani pentru tratarea infectiilor respiratorii si urinare. Era un imunostimulator pentru bacterii rezistente la tratament, pentru ca multi pacienti luasera antibiotice inainte si aveau dezvoltata o rezistenta. Polidinul era ca un vaccin, foarte indicat in cazul acestor pacienti", a completat Vasile Barbu.

Mai exista o speranta pentru Institutul de la Iasi

Daca in Institutul din Bucuresti mai exista inca o activitate – producerea vaccinului gripal sezonier, la Iasi nu mai exista nici activitate, si nici nu se realizeaza modernizarea necesara pentru desfasurarea unei activitati. Reprezentantii filialei iesene sustin ca au incercat sa deschida un laborator de analize pentru pacienti, dar nici acest proiect nu a fost dus pina la sfirsit. „S-au obtinut pentru laborator toate avizele si de la Directia de Sanatate Publica, banii sint in cont, dar se pare ca s-au impotmolit licitatiile. Nici despre acest subiect nu ne-a comunicat nimic sefa de filiala, sa ne explice si noua de ce nu s-a concretizat proiectul. Laboratorul trebuia sa functioneze din octombrie anul trecut", a declarat Rodica Hlihor, liderul de sindicat al Institutului "Cantacuzino" Iasi. Singura speranta pentru ca filiala sa isi mai reia activitatea ar fi modificarea legii pentru reforma in domeniul sanatatii, un nou proiect in acest sens fiind momentan in dezbatere publica. „Exista pe site-ul Ministerului Sanatatii un proiect de modificare a legii 95/2006 pentru reforma in domeniul sanatatii, in care articolul 744 le permite celor care produceau si aveau medicamente doar pe piata din tara inca de dinainte de 1998 sa produca in continuare conform normelor nationale, si nu europene, cum este acum. Noi nu exportam produsele, asa ca ne-am incadra aici. Daca se va aplica acest lucru si legea va fi aprobata, atunci Iasul ar putea din nou sa produca. Actualul ministru vad ca ar vrea sa salveze Institutul, dar vom vedea ce va fi", a precizat Dumitru Viezureanu, presedintele sindicatului din cadrul Institutului "Cantacuzino" Bucuresti.

Sefii celor doua filiale din Iasi si Bucuresti ale Institutului au refuzat sa comenteze situatia considerata un atac la sanatatea romanilor de catre Asociatia pentru Protectia Pacientilor. „Nu am autorizatie de la Bucuresti sa dau interviuri. Si directorul de la Bucuresti va transmite ca nu putem oferi deocamdata declaratii", a declarat dr. Elena Rang, directorul Institutului "Cantacuzino" Iasi. Reporterii Ziarului de Iasi au incercat in repetate rinduri sa il contacteze pe directorul Institutului din Bucuresti, dr. Gabriel Ionescu, dar secretara acestuia a spus fie ca este plecat din birou, fie ca este ocupat si ca nu poate vorbi. Dr. Gabriel Ionescu nu a fost, asadar, de gasit pentru a oferi lamuriri in privinta filialei din Iasi a Institutului.

Polidinul aducea zeci de miliarde de lei vechi anual

Institutul "Cantacuzino" Iasi s-a infiintat in anul 1952, potrivit liderului de sindicat, iar medicamente precum Polidin, Ostim, vaccinul tetanic adsorbit (VTA) au fost cercetate si produse numai in Iasi. Acestea erau apoi livrate in Bucuresi si in restul tarii. „Polidinul a adus foarte multi bani Institutului «Cantacuzino». Undeva intre 50 si 80 de miliarde de lei vechi anual. Inainte de Revolutie pot sa va spun ca livram cu vagoanele, iar pretul lui a crescut de la an la an. Doar din lichidarea stocului de Polidin am obtinut anul trecut 40 de miliarde de lei vechi. Cu toate acestea, nici o parte din acesti bani nu s-a intors la Iasi, dupa cum observati, pentru ca noi nu avem personalitate juridica, sintem doar punct de lucru al Institutului", a mentionat Rodica Hlilor, liderul de sindicat al filialei din Iasi.

Interese imobiliare in jurul cladirilor?

Reprezentantii Asociatiei pentru Protectia Pacientilor sustin ca oprirea activitatii din cadrul Institutului „Cantacuzino" Iasi si limitarea activitatii din cadrul filialei Bucuresti au in spate alte interese si ca normele europene au fost doar un pretext pentru incetarea productiei. „Nu stiu ce se intimpla ca au distrus Institutul acesta. Criteriile europene nu ne sint impuse, acesta este doar un motiv. Sintem inca in perioada de tranzitie, de adaptare. Ministerul Sanatatii avea aceasta portita pentru a cere niste derogari. Ne cramponam de o suma infima pentru modernizare, cred ca sub zece milioane de euro, ceea ce este infim daca ne raportam la campanii electorale si de turism. Si asta pentru ca in spate exista alte interese. In Bucuresti se vehiculeaza, printre altele, ca se urmareste amplasamentul central al unitatii, fiind interese imobiliare", a spus Vasile Barbu, presedintele Asociatiei pentru Protectia Pacientilor. Acesta a adaugat faptul ca doreste chiar sa sesizeze Parchetul General cu privire la situatia Institutului. „Prin vaccinurile sale, Institutul a salvat atitea vieti. Se stie ca a avut produse cu rezultate foarte bune, atit cele de la Bucuresti, cit si cele de la Iasi. Pentru noi, acest Institut era foarte bun in cazul unui conflict cu arme bacteriologice, pentru ca stim ca in ziua de azi se practica astfel de atacuri, mai ales teroriste. Ma bate un gind sa sesizez Parchetul General, pentru ca acesta este un atentat la sanatatea oamenilor, o crima, iar cineva are interes sa distruga Institutul", a conchis Vasile Barbu.

Comentarii