Constructiile neautorizate, sub tavalugul legislativ

joi, 09 august 2001, 23:00
3 MIN
 Constructiile neautorizate, sub tavalugul legislativ

De la 1 septembrie, pedepsele pentru cei care nu respecta regimul de constructiilor se inaspresc in mod considerabil. Un recent act normativ modifica si completeaza arhicunoscuta Lege 50/1991, clarificind unele aspecte privind autorizarea in domeniu, sesizate in prealabil de majoritatea autoritatilor cu competente in domeniu. Astfel, potrivit noii Legi 453, administratiile locale sint obligate ca in termen de 30 de zile sa infiinteze structuri de specialitate care sa avizeze documentatiile de urbanism, sa obtina avizele necesare pentru emiterea asa-numitelor acorduri unice, sa intocmeasca si sa elibereze autorizatia de construire.
"Intregul continut al legii este menit sa usureze drumul celui care urmeaza sa construiasca un obiectiv, fie el locuinta sau spatiu pentru desfasurarea unei activitati economice. De asemenea, se da o foarte mare importanta masurilor pecuniare, pentru ca in conditiile impuse de lege s-a marit aria contraventiilor ce devin infractiuni, s-au marit pesepsele cu inchisoarea, precum si amenzile penale", a precizat ieri Daniela Olaru, sefa Serviciului Urbanism din cadrul Primariei Focsani.
In termenii recentului act normativ, ce va intra in vigoare de la 1 septembrie, se inscriu in capitolul infractiuni executarea oricaror lucrari neautorizate pe orice fel de monument istoric, precum si continuarea lucrarilor la o constructie, daca organele de control competente au dispus sistarea acestora. Toate aceste infractiuni se vor pedepsi fie cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani, fie cu o amenda penala cuprinsa intre 1 milion si 50 milioane de lei.
Potrivit Legii 453, aria contraventionala in domeniu este si ea foarte larga. Astfel, este interzisa executarea sau desfiintarea unei constructii fara autorizatie, precum si nerespectarea in cursul lucrarilor a prevederilor autorizatiei sau a proiectului tehnic. In aceeasi categorie intra aprobarea furnizarii de utilitati si racorduri la retele la constructiile neautorizate, mentinerea unei constructii dupa expirarea termenului prevazut prin autorizatie, neanuntarea datei inceperii lucrarilor, emiterea unor certificate de urbanism incomplete sau cu date eronate, s.a.
Toate amenzile prevazute pentru aceste contraventii cresc pina la valori impresionante. Daca cea mai mica amenda era pina acum 400.000 lei, ea va deveni de luna viitoare 10 milioane. Cuantumul maxim al amenzilor este de 100 milioane de lei, insa cu mentiunea ca acesta se va actualiza anual prin hotarire de guvern.
"In termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a legii, la nivelul Consiliului Judetean se va crea o baza de date alcatuite din informatii furnizate de toti administratorii de retele utilitare. Aceasta va fi pusa la dispozitia compartimentului care acorda avizul unic", a mai spus Daniela Olaru. Taxele speciale pentru acest acord unic necesar demararii constructiilor, pe tipuri de lucrari, vor fi instituite prin hotariri ale legislativului local.
Potrivit definitiei aduse de lege, acordul unic reprezinta "documentul cu valoare de aviz conform, necesar pentru elaborarea si emiterea autorizatiei de construire/desfiintare, intocmit in baza concluziilor si propunerilor rezultate ca urmare a examinarii si a aprobarii documentatiilor tehnice depuse in vederea autorizarii". Procedura de autorizare este in acest mod evident simplificata. Avizele necesare, precum racordarea la retelele de utilitati, PSI, aparare civila sau protectia mediului nu vor mai fi strinse de solicitant ci de noua structura infiintata special in acest scop.
Actul normativ care completeaza Legea 50/1991 aduce si o alta schimbare care va mai scurta din chinul obtinerii unei autorizatii. Aceasta se refera la este scurtarea termenului de eliberare a avizelor necesare, de la 30 de zile la maximum 15 zile de la depunerea unei solicitari. (Lidia GROSEI)

Comentarii