Doi presedinti il inlocuiesc pe Furtuna

joi, 25 iulie 2002, 23:00
4 MIN
 Doi presedinti il inlocuiesc pe Furtuna

"Rebelul" Horia Furtuna a lasat in urma Camera de Comert. In locul lui, in urma unei adunari generale maraton cu accente mai mult comice decit tragice, Vasile Rosca a devenit "presedinte reprezentativ" iar Sorin Vornic, cel atit de apropiat sefului CJ Marian Oprisan, "presedinte executiv". Timp de aproape sase ore, seful PSD-ului local a condus practic sedinta finalizata cu alegerea noii conduceri a CCIA, intr-o calitate pe care si-a imprumutat-o – cea de imputernicit al unei firme mai putin cunoscute. Presedintele Consiliului Judetean a impus votul deschis pentru a tine sala "Palatului Administrativ" sub control, fapt satirizat pe alocuri de Horia Furtuna care a urmarit detasat deznodamintul previzibil al lucrarilor.
In prezenta vicepresedintelui Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Constantin Risnoveanu, "ostilitatile" au decurs asa cum fusesera programate de Oprisan. Chiar modificarile de statut, care sa permita ascensiunea oamenilor sai fideli, au fost facute aproape la directa sugestie a sefului CJ. Oprisan s-a razgindit se pare in ultimul moment si a renuntat la ambitia de a conduce "onorific" reduta mediului de afaceri in favoarea lui Vasile Rosca, cunoscutul om de afaceri focsanean. Protejatul oficial, Sorin Vornic, a devenit presedinte executiv al CCIA Vrancea tot cu majoritate de voturi, in timp ce numarul de locuri din Colegiul de Conducere a crescut pina la 13. Desi demisionasera cu ceva timp in urma, unii din fostii membri s-au reinscris in cursa, un exemplu notabil fiind cel al lui Codrut Constantinescu, fost si actual vicepresedinte. In noul Colegiu de Conducere au fost alesi Valentina Cubolteanu, Dumitru Dima, Stefan Buzarnescu, Daniel Nicolas, Victor Istrate, Andrei Tanase, Liviu Jitea, Florentin Malureanu, Constantin Grigore si Adrian Toma.
Voturi la comanda
Propunerea ca functia de presedinte sa fie detinuta de o persoana care cunoaste cel putin o limba straina a fost respinsa cu vehementa, in special de presedintele CJ. Desi argumentase cu citeva minute inainte ca in afaceri au venit vremuri noi si ca lumea se schimba, el a declarat ca o astfel de conditie "este un aspect discriminatoriu. Sint traducatori, sint oameni de meserie, nu este nici o problema, va spun eu…". Propunerea a cazut, ca si cea referitoare la votul secret. "Eu prefer sa ne uitam unii in ochii altuia si sa spunem «dumneata nu esti bun sa conduci Camera de Comert»", a declarat Oprisan. Una peste alta, seful administratiei judetene, cum s-a autodenumit in permanenta, a dat tonul voturilor. Majoritatea vechilor membri ai CCIA, dar mai ales cei proaspat admisi, nu s-au aventurat sa ridice mina fara ca in prealabil sa vada ca face acest lucru si Oprisan. Aceasta evidenta a fost apostrofata in dese rinduri de Horia Furtuna cu remarca: "Haideti, votati ca acum aveti liber", fara ca presedintele CJ sa pareze macar pentru mentinerea aparentei. In schimb, Oprisan a continuat refrenul deschiderii unei noi ere in activitatea Camerei de Comert, a carei autonomie ar fi irelevanta de vreme ce institutia functioneaza in "spatiul comunitar al judetului" pe care tot el il conduce. Seful CJ, de acum declarat "om de afaceri", a fost, in ciuda propriilor asteptari, aproape singurul care a criticat activitatea de pina acum a Camerei de Comert. De altfel, raportul pe cei patru ani de mandat citit de presedintele CCIA nu a stirnit dezaprobare nici macar de la demisionarii din Colegiul de Conducere despre care a Furtuna a afirmat ca "nu renunta la ideea ca nu si-au dat demisia benevol". "Sint convins ca acesta este adevarul si mor cu el in mina", a continuat acesta, pentru ca ulterior, cu adresa, sa spuna ca "uraste modul de a muri in genunchi".
In aceeasi atmosfera de burlesc, Marian Oprisan nu a scapat ocazia sa nege toate acuzatiile aduse de presa la adresa "controalelor comandate" sau a "sponsorizarilor fortate". Evident, pe fundalul unor zimbete bine camuflate ale unora dintre afaceristii prezenti.
In sfirsit, disputa Furtuna-Oprisan, recunoscuta deschis de ambii adversari, ramine sa se mute in plan politic. "Sa va fereasca Dumnezeu sa vina PUR-ul, va mincam cu fulgi cu tot", le-a spus fostul presedinte al Camerei entuziastilor sustinatori ai noii echipe din conducere. "A fost nevoie de doi presedinti, ca sa ma schimbati pe mine. Inseamna ca am reprezentat ceva", a mai adaugat Horia Furtuna. Vicepresedintele Camerei de Comert a Romaniei i-a inminat o placheta, distinctie oferita ca recunoastere a activitatii si rezultatelor pe care le-a obtinut in fruntea institutiei. (L. GROSEI, C. BOBEICA)

Comentarii