Lefegii de lux

miercuri, 26 februarie 2003, 00:00
5 MIN
 Lefegii de lux

Dintotdeauna, contribuabilul obligat sa se aplece in fata ghiseului cind isi plateste darile s-a intrebat ce leafa are celalalt de dincolo de geam. Intrebarea, legitimata de banii pe care ii plateste cetateanul in contul sutelor de biruri, isi poate gasi raspuns prin studierea recentei Ordonante de Urgenta 192, emisa de Guvern cu doar o zi inainte de Craciun. Efectul imediat al acesteia a fost cresterea cu peste 40%, de la 1 ianuarie 2003, a salariilor functionarilor publici. Procentul este valabil in primul rind pentru lefurile angajatilor din prefecturi si consilii judetene, cresterea salariala a aparatului propriu al consiliilor locale fiind de numai 15%.
Inaltii functionari de stat
Un sef de departament din cadrul administratiei prezidentiale, Curtii Constitutionale, Curtii de Conturi sau Avocatului Poporului are, potrivit ordonantei, un salariu de baza de 26,4 milioane de lei. Suma in care este inclusa si indemnizatia de conducere. Un consilier angajat pe diferite probleme, din aceleasi institutii, beneficiaza de un salariu de baza lunar cuprins intre 11,9 si 13,2 milioane de lei, in functie de gradul de incadrare. Un consilier juridic al Curtii de Conturi cu experienta si maximum de clasa si gradatii are un salariu de baza de 13,2 milioane de lei. O leafa egala ca nivel are si un economist incadrat in postul de audit financiar. Nu oricine lucreaza intr-un minister este bine remunerat. Un referent debutant simplu sau de specialitate nu are, spre exemplu, un salariu de baza mai mare de 2,6 milioane de lei. Potrivit O.G.192/2002, la salariile de baza se pot adauga, dupa caz, sporuri de vechime, prime, ore suplimentare, concedii de studii platite si, nu in ultimul rind, indemnizatii de conducere. Asta inseamna ca un director general al unei directii juridice ministeriabile are adaugat la salariul de baza un procent de 55% indemnizatie de conducere. 13,2 milioane lei plus 55% (indemnizatie de conducere) reprezinta baza de calcul pentru urmatoarele sporuri: 25% vechime completa in munca, 50% ore suplimentare, 20% salariu de merit, 25% spor de noapte etc. Indemnizatii de conducere mai primesc directorii, contabilii, sefii de sector, de servicii sau sefii de birou. Pentru ultima categorie indemnizatia de conducere este de 25%. De remarcat ca functionarii vamali au, prin lege, salarii mai mari cu 20% decit ceilalti functionari publici.
Salarii grase la "judet"
Mai aproape de cetatean, dar nu impreuna cu el, este functionarul din teritoriu, fie el "lefegiu" la Consiliul Judetean, Prefectura, inspectorat de munca, agentie de somaj sau Casa de Pensii. Desi se incadreaza in cea de a treia anexa a legii, nici functionarii din aceste institutii nu o duc rau. Secretarul Prefecturii Vrancea, Constantin Mindrila, se incadreaza spre exemplu cu succes in categoria a doua a ordonantei si are un salariu de baza de 15,1 milioane de lei, putina vechime in munca nepermitindu-i incadrarea in prima categorie.
Secretarul general al judetului Vrancea,Toader Ghetu, poseda in schimb si vechimea si experienta necesara dobindirii unui salariu de baza de 16,2 milioane de lei. Acestuia se adauga un spor de vechime de 25% si, cu siguranta, ceva ore suplimentare platite cu procente frumusele.
Salariile de baza ale secretarilor cuprind si indemnizatiile de conducere. Consilierul presedintelui Marian Oprisan, Raluca Dan, poate semna un stat de plata lunar pentru un salariu de baza de 8,2 milioane de lei (la fel ca un consilier juridic cu maxim de experienta si vechime), la care se adauga un spor de vechime minim si citeva ore suplimentare.
Indiferent in ce categorie s-ar incadra, expert sau inspector de specialitate, directorul Casei de Pensii Vrancea, Coman Andrei, tot 6,7 milioane de lei are salariul de baza. La acest venit "modest" se adauga un spor de conducere de 55%, un spor de vechime de 25% si alte citeva stimulente specifice muncii. O asemenea incadrare minima o poate avea si seful Directiei Finantelor Publice Vrancea, Constantin Grigorica.
Un inspector de munca sau un consilier juridic angajat la Inspectoratul de munca sau la Agentia de Ocupare si Formare Profesionala are un salariu de baza de 8,2 milioane de lei, cu conditia sa aiba maxim de categorie, clasa si grad (A.1.1). Inspectorul sef sau seful agentiei respective are, la fel, toate sporurile de conducere si de vechime aferente postului, la care se adauga stimulentele specifice.
Functionarii publici "supercalificati" beneficiaza de un spor de titlu stiintific de 15% din salariul de baza.
Lefegii din primarii
Ultima anexa a Ordonantei 192/2002 stabileste salariile de baza ale functionarilor din primarii si ale institutiilor aflate in subordinea consiliilor judetene sau a consiliilor Locale. Potrivit legii, secretarul municipal are un salariu de baza de 10 milioane de lei, la care se adauga diferite sporuri, mai putin indemnizatia de conducere, care este inclusa. Un secretar orasenesc poate incasa un salariu cuprins intre 8,4 si 9 milioane de lei lunar, in functie de categoria orasului. In schimb, un secretar comunal incaseaza intre 6,1 milioane de lei si 8,3 milioane de lei, in functie de dimensiunile localitatii.
Tocmai din aceasta cauza, la reuniunea Asociatiei Municipiilor din Romania, care a avut loc la inceputul acestei luni, primarii prezenti au formulat un punct de vedere comun care a fost inaintat Ministerului Administratiei Publice. "In timp ce salarizarea aparatului propriu al Consiliilor Judetene a fost aliniata la salarizarea aparatului propriu al Prefecturilor, inregistrindu-se o crestere salariala de peste 40% in anul 2003, cresterea salariala a aparatului propriu al consiliilor locale este de numai 15%. Actele normative nu fac nici un fel de deosebire intre comuna, oras, municipiu si municipiu resedinta de judet, cu toata complexitatea activitatilor desfasurate la acest nivel fata de celelalte unitati administrativ-teritoriale. In consecinta, se propune includerea municipiilor resedinta de judet in Anexa 3 a O.G.192/2002, alaturi de consilii judetene, iar primarii si viceprimarii sa beneficieze de indemnizatii de conducere", se arata in punctul de vedere al Asociatiei Municipiilor din Romania. Conform noilor prevederi, secretarii de primarii nu mai beneficiaza din acest an de indemnizatii de conducere, aceasta fiind inclusa in salariul de baza. Recenta ordonanta asigura salarii de baza sefilor de departamente din cadrul primariilor in valoare de 7-8 milioane de lei lunar, plus toate sporurile si indemnizatiile corespunzatoare.
Fata de functionarii publici europeni, "lefegii" romani cu trei sau patru sute de euro pe luna, par extrem de pauperi. Comparativ insa cu salariile acordate angajatilor de unii patroni, veniturile functionarilor publici sint de invidiat. Singurele domenii in care salariile exceleaza sint cele financiar-bancare, asigurari sau publicitate. (Carmen ANTON)

Comentarii