„Manastirea Poiana Marului nu mai apartine judetului Vrancea”

luni, 06 octombrie 2003, 23:00
7 MIN
 „Manastirea Poiana Marului nu mai apartine judetului Vrancea”

Dupa zeci de ani in care manastirea Poiana Marului din comuna Jitia a apartinut judetului nostru, ieri, episcopul Epifanie a anuntat, cu ocazia slujbelor de la minastire, ca administrarea acestui lacas de cult a trecut in jurisdictia comunei Bisoca din judetul Buzau. Pina ieri credinciosii n-au stiut oficial acest lucru, iar dezvaluirea episcopului Epifanie a luat pe nepregatite asistenta. Datorita indiferentei autoritatilor vrincene din anii ’90, care nu au restituit vechile terenuri ale manastirii, staretul a „migrat” cu tot cu manastire la autoritatile buzoiene care l-au ajutat sa redobindeasca o buna parte din paminturile manastirii. Asa se explica de ce pe icoana sfintului Vasile pregatita cu ocazia sarbatorii de ieri sta scris „Sfintul Cuvios Vasile de la Minastirea Poiana Marului-Buzau”. Parintele protopop Ionel Ene ne-a declarat aseara ca manastirea s-a transferat in Buzau acum citiva ani, pe motiv ca autoritatile vrincene de atunci n-au vrut sa le dea pamintul. Asa se face ca vatra manastirii, cu chiliile si biserica, se afla pe teritoriul judetului Vrancea, iar paminturile in comuna buzoiana Bisoca. In hartile si cartile asezamintelor monahale, manastirea de le Poiana Marului figureaza in judetul Vrancea, insa calugarii se declara buzoieni. Parintele Protopop crede manastirea ar putea reveni Vrancei numai daca autoritatile se implica pentru a muta averea manastirii spre judetul nostru.
Istorie si jertfa
Minastirea Poiana Marului, cu hramul „Duminica Tuturor Sfintilor”, a fost ctitorita in anul 1730 de catre cuviosul Vasile, care a fost si primul staret. Biserica de lemn in care a slujit sfintul Vasile a ars in 1771 si a fost refacuta intre anii 1780 si 1784. A doua biserica, tot din lemn, s-a construit intre anii 1810 si 1812. Manastirea Poiana Marului a fost un important centru monastic si cultural in secolul al XVIII-lea. Aici traiesc opt vietuitori sub indrumarea duhovniceasca a protosinghelului Macarie Besliu. De-a lungul vremurilor, minastirea a apartinut de judetul Buzau, apoi de raionul Rimnicu-Sarat pentru ca mai apoi sa apartina de judetul Vrancea. Manastirea s-a aflat intotdeauna in zona de delimitare a judetelor Vrancea si Buzau.
In aceste conditii, autoritatile judetului Vrancea par sa fi ramas corigente la lectia de religie. Credinciosii vrinceni prezenti la Poiana Marului au cerut autoritatilor sa fie mai receptive la nevoile si doleantele Bisericii si ale credinciosilor sai. „Un prim pas, in acest caz prezentat, ar fi reasfaltarea drumului judetean Dumbraveni-Vintileasca pe care soferii fac un adevarat slalom printre gropi”, ne-a declarat unul din focsanenii prezent la slujba de proclamare a Sfintului Cuvios Vasile. (Costel CIULINARU)
Lumina vine de la Rasarit
Peste 4.000 de credinciosi au luat cu asalt manastirea Poiana Marului situata pe granita dintre judetele Vrancea si Buzau. Ieri, la Sfinta Manastire s-a savirsit Sfinta Liturghie de catre Inalt Preasfintitul Arhiepiscop Teodosie al Tomisului ajutat de un sobor de ierarhi si preoti, in prezenta a mii de credinciosi din eparhia Buzaului si a Vrancei, cu ocazia proclamarii Sfantului Vasile de la Poiana Marului. Ierarhii care au slujit alaturi de Inalt Preasfintitul Teodosie au fost Prea Sfintitii Episcopi Epifanie al Buzaului si Vrancei, Calinic al Argesului, Casian al Dunarii de Jos, Timotei al Aradului, Galaction al Teleormanului, Ambrozie Sinaitul si Daniil Partosanul. Din Vrancea a participat un sobor de preoti in frunte cu parintele protopop Ene Ionel. Cum Prea Fericitul Parinte Teoctist nu a mai fost prezent, oficialitatile vrincene n-au mai catadicsit sa vina. Credinciosii au pus situatia pe seama lipsei Patriarhului. In schimb, din partea oficialilor buzoieni au fost prezenti, intre altii, prefectul Ion Vasile, de profesie medic chirurg, precum si primarul Besliu al comunei Bisoca.
In cadrul Sfintei Liturghii, Prea Sfintitul Casian a dat citire „Tomosului sinodal” al BOR cu privire la canonizarea Sfintului Vasile de la Poiana Marului. Prin acest act, care a fost semnat de catre cei 50 de arhierei ai Sfintului Sinod in sedinta din 10 martie a.c, s-a hotarit ca Sfintul Vasile si icoana sa sa fie cinstite in toata Biserica Ortodoxa. La sfirsitul Sfintei Liturghii, a predicat preotul Nicolae D. Necula, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti. „Monahismul in viata Bisericii a insemnat si inseamna foarte mult. Calugarul se incredinteaza pe sine Mintuitorului Iisus Hristos, iar ascultarea este o conditie fundamentala pentru un calugar. (…) Nu exista Biserica fara sfinti pictati si fara icoane. (…) Daca nu stiati, eu sint de loc din satul Puiesti, linga Rimnicu Sarat. Prin anii 1962-1963, pe cind eram elev la Seminarul din Buzau, am venit pentru prima data aici, la Poiana Marului. Biserica era inchisa cu un lacat, nu exista viata monahala, iar eu m-am intors acasa cu un sentiment de stringere de inima. Ce bucurie simt astazi sa vad ca aceasta vatra calugareasca a renascut! Marele scriitor vrincean Simion Mehedinti spunea «Un popor atita valoreaza cit a retinut din Evanghelie»”
In continuare, parintele Necula a subliniat ca proclamarea a doi sfinti in acelasi timp si in aceeasi eparhie este un lucru foarte rar, fapt pentru care vrincenii ar trebui sa fie mindri.
La sfirsitul Sfintei Liturghii de luni, staretul Macarie Besliu a fost hirotesit protosinghel de catre Prea Sfintitul Episcop Epifanie, i s-a daruit o cruce si s-a intonat de catre cei prezenti cintarea specifica „Vrednic este!”.
Episcopul Epifanie i-a criticat pe preotii ghicitori
Prea Sfintitul Episcop Epifanie a predicat ca „in vreme ce moastele Sfintului Teodosie de la Brazi s-au descoperit si se pastreaza la minastirea Brazi, moastele Sfintului Vasile nu se stie unde se afla. A fost inmormintat in aceasta zona, dar numai Dumnezeu stie unde se afla si poate in viitor, prin rugaciunile noastre si mai ales ale fratiilor voastre, se vor gasi si ne vom inchina lor. Staretul Vasile nu s-a abatut niciodata de la invatatura cea adevarata. Vasile nu s-a ocupat cu deschiderea cartii, asa cum fac azi unii preoti. Acest lucru este o magie, o vrajitorie! Sa nu mergeti la aceia care deschid cartea, care proorocesc: «Tu te mariti peste o luna, iar tu vei muri miine…», ei sunt numai pentru cistig material. Cine se abate de la dreapta credinta nu sunt crestini si pe aceia sa nu-i ascultati! „
In continuare, Prea Sfintitul Episcop Epifanie a mentionat ca marele savant Mihail Paul, ce a trecut la cele vesnice, a evidentiat marea comoara spirituala ce ne-a lasat-o staretul Vasile. „Cititi cartile Sfintilor Parinti si ale Sfintului Vasile! Exista astazi grupari sectare ce aduc o alta evanghelie decit cea adevarata, evanghelia dezbinarii, a urii, a cistigului necinstit. Sa nu-i ascultati, sa nu-i urmati, pentru ca ei nu urmaresc altceva decit sa slabeasca Ortodoxia Romaneasca si neamul nostru romanesc. Sa stiti ca, de-a lungul veacurilor, unitatea neamului a fost tinuta prin unitatea credintei celei adevarate”, a spus PS Epifanie.
In incheiere, Prea Sfintitul Casian a dat citire hrisovului Prea Sintitului Episcop Epifanie, dar si a unei scrisori primita din Italia din partea manastirii romano-catolice „Fratelli contemplativi di Gesu” de linga Torino. Prea Sfintitul Casian a spus credinciosilor ca parintii contemplativi din Italia au fost la Poiana Marului pentru a se orienta in practicarea rugaciunii inimii, amintind in acest context si despre enciclica Papei Ioan Paul al II-lea intitulata „Lumina vine de la Rasarit.” Scrisoarea adresata Prea Sfintitului Episcop Epifanie si parintelui profesor Mihail Milea a fost semnata de catre preotii romano-catolici Elia Citerio si Dario Roccanelli, care confirma in aceasta scrisoare sfintenia credintei ortodoxe.
In tot timpul slujbei, vremea a fost schimbatoare, vintul a batut cu putere, iar in final a inceput chiar sa ploua de-a binelea. Cu toate aceste, credinciosii nu s-au lasat dusi de la slujba.
De mentionat ca vietuitorii manastirii Poiana Marului au organizat o masa de obste, atit pentru fetele bisericesti intr-un cort mare special amenajat, dar si pentru credinciosi in zona clopotnitei. (Costel CIULINARU)
Cine a fost staretul Vasile de la Poiana Marului?
Cuviosul ieroschimonah Vasile a fost parintele duhovnicesc al staretului Paisie Velicikovski de la Neamt si unul dintre cei mai vestiti dascali si lucratori ai rugaciunilor lui Iisus din secolul al XVIII-lea. Vasile era din partile Poltavei (Rusia) si s-a nascut spre sfirsitul secolului al XVII-lea. Luind din tinerete crucea lui Hristos, s-a facut schimonah in Schitul Dalhauti, prin anii 1705-1706. Dupa ce a fost hirotonisit ca preot, in anul 1715 ajunge egumen al Manastirii Dalhauti si vestit povatuitor de suflete. Timp de 20 de ani, cit a fost staret la Dalhauti, Cuviosul Vasile aduna in jurul sau o obste de peste 40 de calugari munteni, moldoveni, ardeleni si rusi, facind din obstea sa o adevarata scoala duhovniceasca de traire isihasta. Prin anii 1730-1733, staretul Vasile reinnoieste spiritual Schitul Poiana Marului si se muta in el cu 12 ucenici. In aceasta calitate, conduce duhovniceste toate schiturile din Muntii Buzaului si ai Vrancei. Unul din ucenicii sai a fost cuviosul Paisie Velicikovski, pe care il primeste in schitul Trestieni pentru citiva ani, iar in anul 1750 in muntele Athos. Ca dascal al rugaciunii, marele staret Vasile a scris si citeva Cuvinte de invatatura despre paza mintii, rugaciune si crestere duhovniceasca ca introducere la unele scrieri filocalice. Acest iscusit dascal al rugaciunii pune mai ales accent pe ascultare, lectura si rugaciune. In acest fel reuseste sa creeze un adevarat curent de innoire duhovniceasa in monahismul romanesc de la mijlocul secolului XVIII. El a ajuns la masura marilor parinti ai ortodoxiei. Sfintul a murit in anul 1767. Sfintul a fost ingropat la Minastirea Poiana Marului, insa pina in prezent sfintele sale moaste nu au fost gasite. (C.C.)

Comentarii