Microcreditele pentru saraci, o gaselnita de smuls voturi

marți, 09 ianuarie 2001, 00:00
3 MIN
 Microcreditele pentru saraci, o gaselnita de smuls voturi

Mult mediatizatele microcredite menite sa scoata din saracie persoanele fara venituri au ramas la stadiul de promisiune electorala. Vrincenii, care inainte de alegerile generale s-au repezit sa solicite un microcredit cu intentia de a-si deschide o afacere, acum bat drumurile de la o institutie la alta pentru a afla ce se intimpla cu cererile lor. Unii solicitanti au ajuns sa creada ca totul este o gaselnita electorala menita sa le smulga voturile. Directia de Munca nu a efectuat pina in prezent nici o ancheta sociala, pe motiv ca nu au oameni si nici fonduri pentru o asemenea operatiune. Probleme de acest fel sint, insa, in toata tara, ceea ce duce la ideea ca nu se doreste aplicarea Ordonantei de Urgenta 18/1999.
In plina campanie electorala vrincenilor cu venituri mici li s-a promis acordarea de microcredite de pina 10 mii de euro pentru a porni o afacere menita sa-i scoata din saracie. Conditiile de acordare destul de usor accesibile pentru cei mai multi dintre locuitorii judetului nostru cumulate cu promisiunile de eliminare a birocratiei in acest sens au adus la Fundatia pentru Promovarea Intreprinderilor Mici si Mijlocii (FPIMM) prin care se deruleaza aceste fonduri, o avalansa de cereri. "Multi solicitanti ni s-au adresat in momentul in care nici nu ajunsese la noi toata documentatia. Pina in prezent avem inregistrate 76 de cereri dintre care 26 au fost inaintate la Directia de Munca pentru efectuarea anchetei sociale", ne-a declarat Petronela Flintoaga de la FPIMM Vrancea.
Directia de Munca nu poate efectua aceste anchete sociale
Sefa Directiei de Asistenta Sociala din cadrul DGMPS, Eugenia Geogloman, ne-a declarat ca nu exista posibilitatea efectuarii acestor anchete sociale datorita numarului restrins de personal, care este canalizat pentru actiuni proprii, dar mai ales a lipsei de fonduri pentru deplasarea in localitatile de unde sint solicitantii. "In prezent se lucreaza la inchiderea de an deoarece trebuie sa predam bilantul la Bucuresti. Speram ca de saptamina viitoare sa putem demara anchetele sociale pentru microcreditare", a precizat Eugenia Geogloman. Raspunsul nu-i multumeste deloc pe solicitanti care cred ca intentionat se tergiverseaza acesta actiune. "In plina campania electorala ni s-au promis cite in luna si-n stele. Doamna Marinescu ne-a asigurat ca in doua saptamini vom demara afacerea iar noi avem aproape doua luni de cind am depus cererile. Asta ma face sa cred ca totul a fost o gaselnita electorala menita sa ne smulga voturile. Cel mai bine ar fi sa ni se spuna sa ne luam gindul de la aceste microcredite. Am fost de mai multe ori la Directia de Munca, dar ne-au tot aminat de la o saptamina la alta. Eu sint din Focsani deci nu trebuie bani de benzina sau mijloc de transport. Parerea mea este ca de la centru s-a impus tragerea de timp", ne-a spus, sub rezerva anonimatului, unul dintre solicitanti.
Fondurile s-au alocat la nivel de tara
Reprezentanta FPIMM, Petronela Flintoaga, ne-a mai spus ca fondurile pentru microcreditare s-au alocat la nivel de tara, ceea ce inseamna ca aceste microcredite vor fi acordate in ordinea finalizarii dosarului si fara a se tine cont de judetul in care a fost depusa cererea. "Pina si ora inregistrarii conteaza, ceea ce inseamna ca, cu cit ne miscam mai repede cu atit in judetul nostru se dau mai multi bani. Din cite ni s-a spus la sfirsitul anului trecut erau alocati 900 de mii de euro pentru toata tara", a mai adaugat Petronela Flintoaga.
Practic, proiectul a fost demarat pe 20 noiembrie 2000, pentru anul trecut fiind promise 10.000 de astfel de credite care se pare au ramas la stadiul de promisiune. Initiatoarea proiectului, actualul senator de Vrancea Simona Marinescu a spus la acel moment ca perioada de acordare a acestor microcredite este de doua saptamini. Cum situatia este aceeasi la nivelul intregii tari, vrincenii sint sceptici ca vor mai vedea acesti bani. Multi dintre ei cred ca aminarea face parte dintr-un plan al MMPS cu intentia de a stopa aplicarea OUG 18/1999. Ancheta sociala este practic ultima etapa in obtinerea creditului, aceasta fiind si punctul de greutate in functie de care se dau banii. (Elena CRISTIAN)

Comentarii