Minusurile bacalaureatului 2000

duminică, 09 iulie 2000, 23:00
4 MIN
 Minusurile bacalaureatului 2000

Sesiunea iunie-iulie 2000 a bacalaureatului evidentiaza faptul ca este al treilea an consecutiv cind examenul se desfasoara – macar teoretic – ca un concurs national serios, cu supraveghere si reguli dure, fara ca rezolvarea subiectelor sa se faca in colectiv de o sala intreaga de candidati si profesori supraveghetori. Insa, dincolo de acest ambalaj de examen sever, ne-au fost semnalate si la aceasta editie o serie de inadvertente, mici nereguli incetatenite la examenele nationale. Si in centrele de sustinere vrincene au circulat diferite zvonuri cum ca unii supraveghetori au mai inchis ochii si nu i-au vazut pe acei profesori asistenti care mai aratau cu degetul punctul corect din grila sau incercau sa lamureasca un elev la nu stiu ce cerinta, suflindu-i raspunsul. Candidatii au mai comentat pe la colturi si pretul cotizatiei pentru organizarea firescului protocol.
Desi Ministerul Educatiei Nationale a impus prin ordin ministerial eliminarea protocoalelor la examene, elevii sustin ca au contribuit material la asigurarea concursului in bune conditii cu diferite produse sau bani cash. Pe parcursul examenului, multi dintre candidati au tacut milc cind au fost intrebati de reporterii nostri cit au dat pentru protocol. Si daca au scos vreun ban din buzunar, sub rezerva anonimatului, au iesit la iveala aspecte demne de luat in seama.
500.000 de lei de elev pentru protocol este o suma fabuloasa in vremuri de tranzitie si mai ales atunci cind contributia la cheta nu garanteaza obtinerea diplomei. Multi dintre parinti insa nu s-au dat in laturi, cu gindul la copil si mai putin la consistenta fondului pentru protocol, la nivelul scolii.
500.000 de lei, pentru ca profesorii corectori sa nu sufere de caldura
Jumatate de milion pare sa fi fost suma pentru protocol care a circulat la Liceul cu Program Sportiv. Absolventii promotiei curente, care tocmai au scapat de examen, spun ca suma a fost hotarita de diriginte in comun acord cu reprezentanti ai parintilor liceenilor. Unul dintre dirigintii de la clasele a XII-a din acest liceu infirma zvonul. "Habar n-am. Oficial, nu s-au strins bani pentru protocol. Eu nu stiu, nici n-am fost in localitate. Insa, pe de alta parte, elevii stiu ca aceasta participare la protocol nu conditioneaza obtinerea diplomelor sau a notelor de trecere. Scoala nu are nici o legatura cu acest fenomen", ne-a declarat Radu Georgescu, fostul diriginte al clasei a XII-a B de la Liceul Sportiv. De strinsul banilor se pare ca s-a ocupat una dintre mamele liceenilor, Rodica Stanila. Femeia n-a fost de gasit zile in sir, insa fiica cea mica, Diana, ne-a precizat faptul ca a auzit ca liceenii au dat cite 500.000 de lei de "caciula" pentru protocol.
Si la celelalte licee s-au strins bani de la elevi pentru ca profesorii din comisie sa aiba ce degusta pe parcursul unei zile de munca. Mare parte dintre directori au sustinut cu tarie ca n-au auzit de asa ceva si este putin probabil ca liceenii sa se fi hotarit complet neinfluientati sa faca cheta pentru bacalaureat. Parerile sint impartite si printre bacalaureati. Unii s-au ferit sa declare suma cu care au contribuit la protocol, fara a invoca vreun motiv, altii s-au aratat de-a dreptul intrigati de cit li s-a cerut pentru ca examinatorii sa fie mai toleranti, dar nu declara public cine i-a constrins si ce le-a indrugat de i-a facut sa dea atitia bani fara folos.
Absolventii de la toate grupurile scolare sustin ca au cerut parintilor bani pentru protocol, dar nu prea multi: 100 de mii de lei. "Ce poti sa faci cu 100.000? Da-i incolo, macar de-as lua", ne-a spus deunazi Laura M., absolventa a Grupului Scolar de Electrotehnica.
Unii spun ca nici n-au auzit de bani pentru protocol
Toti directorii de licee ne-au spus ca n-au auzit de vreun leu pentru protocol, inclusiv managerul Grupului Scolar de Electrotehnica. "Nu stiu de asa ceva. Nici nu cred atita timp cit eu am cautat sponsori sa ofer comisiei o apa minerala si un fursec, asa cum e normal. Nu aveam de unde din alta parte, iar un om normal nu poate sta fara o gura de apa toata ziua, intr-o scoala, la corectura", a subliniat directorul Gabriel Danielescu.
Gurile rele spun ca la colegiile nationale, masa de protocol a fost asigurata de parintii cu posibilitati, fara a se mai stringe bani de la toti bacalaureatii. Intrebati de reporterii nostri, atit "uniristii" cit si "cuzistii" au ridicat din umeri cind au auzit de cheta pentru protocol. "Am dat vreo 20 de mii de lei intr-o zi pentru apa minerala unei femei, de atit stiu", sustine Vlad M. un absolvent de la C.N."Cuza".
Presedintii de comisie au evitat elegant sa exprime parerea in privinta meselor de protocol. Vicepresedintele comisiei judetene de bacalaureat, inspector general-adjunct Mihai Ladaru, ne-a precizat ca nu are nici informatii, nici dovezi clare ca s-au strins bani de la elevi pentru ca profesorii din comisie sa aiba un suc si o cafea pe parcursul examenului. "Si daca se adeveresc zvonurile, atunci cei in cauza trebuie sanctionati". (Cristina LAZARIN)

Comentarii