Nici un vinovat in dosarul Cetulean

joi, 28 martie 2002, 00:00
3 MIN
 Nici un vinovat in dosarul Cetulean

Parchetul de pe linga Judecatoria Panciu a solutionat, marti, cu NUP (neinceperea urmaririi penale) o plingere depusa de un cetatean al Republicii Moldova. Ilarion Alexandru Cetulean a lucrat in cursul anului trecut la Marasesti, unde a fost batut de doi derbedei. In urma agresiunii petrecute in iunie 2001, el si-a pierdut ochiul sting. Daca ar fi fost ingrijit de medicii care l-au avut in tratament la Marasesti, cetateanul moldovean n-ar fi trebuit sa recurga la extirparea ochiului, compromis definitiv. Cu un implant de sticla, el s-a adresat Procuraturii, intr-un gest disperat, cerind pedepsirea medicilor care nu l-au trimis la o operatie de specialitate in primele ore dupa lovire. Cetulean a fost tinut mai multe zile in spitalul din Marasesti, plimbat cu salvarea la Focsani dupa un medic de negasit, si in cele din urma, trimis la Bucuresti. Aici a trebuit sa se resemneze: pierduse jumatate din vedere. Avocatul sau declara ca dupa ce va utiliza caile legale de atac in Romania, se va adresa Curtii Europenene a Drepturilor Omului, unde se va judeca cu statul roman.
O inginerie juridica
Ilarion Alexandru Cetulean a depus la Parchet o plingere impotriva a doi medici din Marasesti, in care ii acuza de comiterea infractiunii de neglijenta in serviciu. El i-a reclamat pe cei doi pentru neglijenta in serviciu, insa procurorii au schimbat incadrarea si au facut cercetari pentru vatamare corporala din culpa. Rezultatul a fost un NUP, dupa citeva luni de cercetari. Moldoveanul le-a reprosat medicilor ca in conditiile in care avea ochiul sting tumefiat de la o lovitura puternica, nu trebuiau sa astepte sa se dezumfle pentru a constata gravitatea leziunii. Chirurgul si ginecologul care l-au avut sub observatie ar fi trebuit sa-l trimita la un oculist, sustin specialistii. "Din analiza faptelor medicale (consemnate in foia de observatie a Spitalului Marasesti) rezulta ca Cetulean Ilarion Alexandru a fost diagnosticat cu leziuni grave oculare abia in a 5-a zi de spitalizare, cu ocazia unui examen oftalmologic efectuat in cadrul Policlinicii nr. 1 Focsani; astfel s-a tegiversat depistarea unei urgente oftalmologice si trimiterea pacientului la cel mai apropiat serviciu de specialitate – stiut fiind faptul ca plaga corneeana este una din marile urgente oftalmologice care necesita interventie chirurgicala de specialitate in primele opt ore, era de datoria atit a medicului de garda cit si a medicului chirurg, sa depisteze leziunile oculare si sa ia masurile de urgenta care se impuneau" se mentioneaza intr-un raport de expertiza medico-legal, intocmit in cursul anchetei de Serviciul Medico Legal Vrancea.
Medicii sint solidari
Din solidaritate de breasla probabil, forul superior caruia i s-a cerut avizul, respectiv Institutul de Medicina Legala Iasi, a infirmat concluziile raportului intocmit la Focsani. "Tergiversarea cu 4-5 zile a tratamentului oftalmologic a avut doar rol de conditie care cel mult ar fi putut agrava efectul initial al traumatismului", se arata in avizul intocmit la Iasi. "Cu aceasta ocazie am constatat ca limba romana este o limba bogata in intelesuri, mai ales in ceea ce priveste formularea pe care a dat-o IML Iasi. Fara indoiala nu pot fi de acord cu solutia Parchetului. Dupa ce vom utiliza caile legale de atac in tara, ne vom adresa instantelor internationale, in speta CEDO", declara Codrut Balas, avocatul cetateanului moldovean.
«In baza concluziilor stiintifice s-a stabilit ca nu sint intrunite toate elementele constitutive ale acestei infractiuni, in cauza neexistind raport de cauzalitate intre actiunea celor doi medici, care a constat in intirzierea stabilirii diagnosticului si urmarea periculoasa. Rezultatul, pierderea vederii a fost cauzat de fapta persoanelor care au lovit victima iar fapta medicilor a reprezentat numai o conditie a carei influenta asupra cauzei nu poate fi stabilita cu certitudine. Tergiversarea depistarii ei nu este suficienta pentru angajarea raspunderii penale din moment ce lipseste raportul de cauzalitate dintre aceasta actiune si rezultat», sustin procurorii.
Singura solutie, CEDO?
Dosarul "Cetulean" are toate sansele sa ajunga pe masa Curtii Europene a Drepturilor Omului, de la Strassbourg. De la Panciu, a fost sesizat Colegiul Medicilor Vrancea, care urmeaza sa verifice daca in cauza este vorba de abatere de la normele de etica profesionala medicala. Ilarion Cetulean poate deschide, il sfatuiesc procurorii, o actiune civila impotriva celor doi medici. De acolo, el ar putea obtine cele 5 miliarde de lei pe care le-a solicitat ca despagubiri, in solidar, de la doctorii care l-au tratat la Marasesti, spitalului din oras si Ministerului Sanatatii si Familiei. (Lacramioara BOTEZATU, Ciprian BOBEICA)

Comentarii