Noi piedici in calea restituirii padurilor

duminică, 10 iunie 2001, 23:00
3 MIN
 Noi piedici in calea restituirii padurilor

Obstenii din muntii Vrancea se lovesc de tot felul de dificultati in momentul in care vor sa-si recapete padurile inapoi. Desi aplicarea Legii Lupu este de abia la inceput, in judetul Vrancea conflictele iscate de padure s-au acutizat si, in unele cazuri, au ajuns pina la tribunal.
Cei mai vehementi critici ai legii Lupu sint angajatii Romsilva, care incearca din rasputeri sa amine cit mai mult aplicarea acestei legi.
In Comisia judeteana de aplicare a Legii 1/2000 silvicultiorii se opun, de exemplu, validarii acelor terenuri in care reconstituirea s-a facut pe baza de martori, desi legea permite asa ceva. Directia Silvica a atacat de curind si o serie de hotariri ale Comisiei, prin care se restituiau padurile obstilor din Valea Sarii si Naruja.

La inceputul lunii mai, Directia Silvica Vrancea a atacat in contencios hotaririle Comisiei Judetene de aplicare a Legii 1/2000, fiind nemultumita de faptul ca aceasta a validat reconstituirea obstilor din Valea Sarii, Colacu, Naruja, Spinesti si Voloscani.
Practic, in discutie sint diferente de suprafete de padure, de citeva sute de hectare, despre care Romsilva spune ca au fost atribuite obstenilor fara nici un drept.
Continuare in pagina 16A
In dosarul aflat pe rolul Judecatoriei Focsani, Prefectura Vrancea a obtinut un nou termen – 26 iunie a.c. – pentru a depune documentele care au stat la baza hotaririlor de validare a suprafetelor de padure, atribuite celor cinci obsti.
Pentru moment insa silvicultorii vrinceni afirma ca suprafetele aprobate in cazul celor cinci obsti sint, din punct de vedere legal, prea mari in comparatie cu numarul de membri si de mostenitori.
Ca urmare, Directia Silvica a deschis impotriva Prefecturii cinci actiuni civile, care se afla pe rolul Judecatoriei Focsani, actiuni in care se contesta retrocedarea urmatoarelor suprafete impadurite: 291,7 ha pentru Valea Sarii, 72 de ha pentru Colacu, 432 ha la Naruja, 46,6 ha pentru Spinesti si 102,7 ha la Voloscani.
Precizam faptul ca initial Comisia Judeteana de aplicare a Legii 1/2000, de pe linga Prefectura Vrancea, a validat suprafetele de 1415,7 ha pentru obstea Valea Sarii, 872 ha in cazul obstii Colacu, 2664 ha pentru obstea Naruja, 3380 ha obstea Spinesti si 2378 ha pentru obstea Voloscani.
Nemultumirea obstenilor
In cazul obstii de la Valea Sarii nu doar Directia Silvica a atacat hotarirea de retrocedare a Comisiei Judetene. Acelasi lucru a fost facut si de catre obstea din localitate. Obstea beneficiara, care urma sa primeasca peste 1400 de hectare s-a declarat nemultumita de hotarire, insa pe motivul ca suprafata aprobata este prea mica, drept pentru care a dat la rindul ei in judecata Prefectura. Membrii obstii cer restituirea unei pasuni alpine despre care spun ca "ne apartine dintotdeauna, in suprafata de 227 ha pe masivul muntos Petrosu si 488,20 ha la Valea Marului". "Averea Obstii se compune din Muntele Petrosu, in suprafata de una mie ha, cu padure si pasune situate pe teritoriul comunei Herastrau, judetul Putna", se arata in Asezamintul Obstei Valea Sarii, datat 16 octombrie 1921, folosit ca proba in instanta.
Obstenii care urmeaza sa-si recapete padurile inapoi sint nemultumiti nu numai de acest aspect. Ei spun ca in multe cazuri aplicarea Legii 1/2000 este tergiversata si timpul de la validare si pina la punerea efectiva in posesie este foarte lung.
Spre exemplu, presedintele obstii Paltin, Nicu Dragan, a fost unul dintre cei care au reclamat de-a lungul timpului acest lucru. El a amenintat chiar ca, impreuna cu alti obsteni din muntii Vrancei, va iesi in strada daca aplicarea Legii 1/2000 va continua sa nu fie aplicata. Presedintele obstii a atras atentia clasei politice vrincene, spunind ca din paduri fura cei care o administraza la acest moment, respectiv angajatii Romsilva.
"Monitorul" a publicat, lunile trecute, chiar o ancheta privind savirsirea unor delicte silvice in padurile de la Vidra. Atunci autorul principal al acestor infractiuni nu era altul decit padurarul Toader Balcan. (C. BOBEICA, T. NEGULESCU)

Comentarii