Patronii sufera cel mai mult de caldura

miercuri, 05 iulie 2000, 23:00
4 MIN
 Patronii sufera cel mai mult de caldura

Ordonanta de Urgenta a Guvernului Romaniei nr.99, aparuta in Monitorul Oficial de marti 4 iulie a.c., privind masurile care pot fi aplicate in zilele cu temperaturi extreme, pentru protectia persoanelor incadrate in munca, ii obliga pe patroni sa faca o serie de cheltuieli suplimentare in aceasta perioada, cind temperaturile zilnice depasesc 37 de grade Celsius. In unele cazuri patronii au aplicat deja ordonanta si au cumparat apa minerala angajatilor, ventilatoare sau si-au trimis personalul acasa.
In cazul in care temperaturile zilnice depasesc 37 de grade Celsius, angajatorii trebuie sa aplice, pe linga masurile prevazute de Legea protectiei muncii, o serie de masuri suplimentare, considerate de legiuitor minimale.
Astfel, pentru ameliorarea conditiilor de munca sint prevazute: reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice; asigurarea ventilatiei la locul de munca, alternarea efortului dinamic cu cel static si alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaos in locuri umbrite, cu curenti de aer.
Pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor, patronii sint obligati sa asigure apa minerala, respectiv intre 2-4 litri pentru fiecare salariat, echipament individual de protectie si dusuri.
Angajatorii care nu pot asigura conditiile mentionate mai sus vor lua de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu cei desemnati de angajati, urmatoarele masuri: reducerea duratei zilei de lucru, esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru pina la ora 11.00 si dupa ora 17.00 sau intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta. Toate aceste masuri vor fi luate numai daca temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv, conditii indeplinite in aceasta perioada.
Totodata, prevederile OUG 99/2000 sint valabile pentru toate sectoarele de activitate, iar in cazul institutiilor bugetare sau extrabugetare, masurile vor fi luate de catre ordonatorul de credite sau de conducatorul unitatii.
La "Confectia" temperaturile au atins 40 de grade
La intreprinderea de confectii "Incom Vranco" incepind de astazi programul va fi fractionat, patru ore dimineata, patru ore seara, urmind ca orele de munca sa fie recuperate cind conditiile meteo se vor ameliora. "In unele sectii temperaturile au atins 40 grade Celsius, dar in altele temperaturile sint normale. Noi si in alti ani am fractionat programul si am dat apa minerala la personal, chiar si fara ordonanta", ne-a declarat ieri lidera de sindicat de la "Incom-Vranco", Mariana Ionescu.
Caldurile au prins Prefectura fara resurse
Ieri, la Prefectura Vrancea urma sa se fractioneze programul si, dupa prinz, subprefectul Jan Vraciu a dispus achizitionarea de apa minerala. La Consiliul Judetean, presedintele Marian Oprisan a dispus asigurarea conditiilor normale in aceasta perioada. "Am asigurat tot ce trebuia personalului, nu sint probleme", ne-a spus Marian Oprisan.
Drumarii au mers ieri acasa
Datorita caniculei si conditiilor de munca angajatii ADP RA nu au lucrat decit pina la ora 12.00. Viorel Oglan, directorul regiei locale, ne-a declarat ca randamentul lucrarilor ar fi oricum foarte scazut. "In conditiile in care lucram cu mixturi asfaltice, care ajung la temperaturi de peste 100 grade Celsius, lucratorii nostrii nu pot face fata temperaturilor de afara", ne-a spus Viorel Oglan.
Apa minerala din belsug la "Asirom"
Conducerea "Asirom" a luat primele masuri impotriva caniculei de la primele ore ale diminetii. Mai multe baxuri de apa minerala au fost inghesuite in frigidere, iar in birouri au fost aduse ventilatoare. "Ne conformam cit de putin prevederilor ordonantei. In lipsa aparatelor de aer conditionat am cumparat ventilatoare", ne-a declarat Dan Iacob, directorul "Asirom" Vrancea.
Apa minerala din belsug a fost adusa si la Directia generala de Munca si Protectie Sociala Vrancea, in plus angajatii acestei din urma institutii avind program redus de lucru.
La unele societati, sefii au asteptat si o a doua zi de canicula pentru a lua masuri. Puiu Doru, liderul de sindicat de la Romseh, ne-a declarat ca intentioneaza sa propuna conducerii institutiei schimbarea programului de lucru de la 6 la 12. "Nu cred ca apa minerala poate rezolva situatia. Noi am obtinut rezultate foarte bune in anii din urma prin schimbarea programului", a precizat Puiu Doru.
Unii sefi nu aplica ceea ce nu vad
Directorul CUP RA Focsani, Gheorghe Vasilescu, ne-a spus ca nu a vazut aceasta ordonanta si prin urmare nu poate sa o aplice. "In plus, conditiile de lucru ale salariatilor sint destul de bune, adica au apa potabila din belsug, nu numai pentru baut ci si pentru a se racori. In birouri nu prea avem instalatii de aer conditionat, dar avem ventilatoare", a precizat Gheorghe Vasilescu.
De fapt, mai multi sefi de institutii au invocat ca nu cunosc ce prevede aceasta ordonanta si ca o vor aplica atunci cind Monitorul Oficial in care a fost publicata, va ajunge la ei.
Amenzi de milioane pentru incalcarea acestei ordonante
Legiuitorul a luat in calcul si vechimea angajatilor pe durata intreruperii colective a lucrului neputind fi distribuiti, iar aceasta perioada fiind considerata vechime in munca. Nerespectarea celor prevazute de OUG 99/2000 se sanctioneaza cu amenda de la 15 la 25 de milioane de lei, iar cei care constata si ii sanctioneaza pe angajatori sint organele de control ale Inspectiei Muncii. (Elena CRISTIAN, Traian NEGULESCU)

Comentarii