Prefectului ii sta Justitia in git

joi, 23 august 2001, 23:00
2 MIN
 Prefectului ii sta Justitia in git

Constantin Buza, prefectul judetului, pare sa fie din ce in ce mai nemultumit de activitatea justitiei vrincene. Supararea i se trage, si de aceasta data, de la controversatul IAS Cotesti.
Buza a declarat ieri reporterilor nostri ca are senzatia ca uneori justitia nu isi face treaba cum ar trebui. "Cred ca justitia ii apara pe marii datornici ai judetului. Miine voi avea o intilnire cu presedintele Tribunalului (Gheorghita Chitroceanu – n.r.) si il voi informa in scris despre agentii care au datorii mari la bugetul de stat si bugetul asigurarilor de sanatate. Cel mai bun exemplu care sa sustina afirmatia mea cu privire la activitatea justitiei este IAS Cotesti. Noi am vrut sa executam aceasta societate si sa recuperam 68 de miliarde de lei. In schimb, justitia a suspendat aceasta executie chiar daca trei cumparatori, din alte judete, erau interesati sa achizitioneze IAS-ul cu aceasta suma, si nicidecum cu 10 miliarde de lei cu cit s-a cumparat la inceput aceasta societate", ne-a declarat prefectul Buza.
Ieri reporterii nostri l-au contactat pe presedintele Tribunalului Vrancea, Gheorghita Chitroceanu, pentru a-si exprima punctul de vedere asupra acuzelor prefectului. Acesta a preferat insa sa se abtina de la a face comentarii. "Nu fac comentarii de presa in legatura cu solutiile date de judecatori. Cei nemultumiti pot urma caile legale de atac", ne-a declarat presedintele Tribunalului.
Datoriile il nelinistesc pe prefect
Se pare ca, pe linga supararea pe care i-a produs-o justitia, prefectul este ingrijorat si de evolutia economiei vrincene, a faptului ca din ce in ce mai multi oameni de afaceri nu isi platesc obligatiile catre stat. Ieri, Buza a facut public un raport din care rezulta faptul ca, in ultimul timp, au crescut datoriile agentilor economici la bugetele publice. Astfel, la nivelul judetului se inregistreaza in acest moment datorii de 952,9 miliarde de lei, din care 428,5 miliarde de lei la bugetul de stat si 365,3 miliarde de lei la bugetul asigurarilor sociale. Acest lucru arata faptul ca, desi valoarea incasarilor in 2001 a crescut cu 383,4 miliarde de lei, debitele au sporit si ele cu 96,5 miliarde de lei.
Conform raportului, 77,8% din agentii economici rau platnici au debite mai mari de 1 miliard de lei. Ingrijorator este faptul ca au inceput sa inregistreze datorii la buget si firmele mici. In topul firmelor cu datorii catre buget sint 24 de societati care, singure, insumeaza peste 621 de miliarde de lei datorii la buget. Prefectul spune ca pentru a descuraja acest fenomen trebuiesc luate masuri drastice cu rau-platnicii. "Esalonarea la plata a debitelor restante nu este o solutie eficienta pentru recuperarea acestora. Aceasta masura crediteaza, cu o dobinda modica, activitatile economice ale unor agenti economici care refuza sistematic sa-si achite obligatiile fiscale", mai spune Constantin Buza. (T. NEGULESCU)

Comentarii