Profesori obligati sa doarma linga buletinele de vot

vineri, 17 octombrie 2003, 23:00
4 MIN
 Profesori obligati sa doarma linga buletinele de vot

Astazi, la ora 8.00, se deschid urnele referendumului pentru votarea modificarilor aduse Constitutiei. De citeva saptamini, peste tot s-a vorbit numai despre votare. Sintem indemnati asadar sa mergem la vot si sa dam cale libera legii supreme. Campania de minare a vrincenilor spre vot a fost furibunda. Au lipsit aproape cu desavirsire informarile cu privire la modificarile aduse Constitutiei, astfel ca multi se intreaba si acum ce sa voteze. Pentru ca obiectivele trasate pe linie de partid sa fie indeplinite, s-a recurs la tot felul de mijloace. Daca pina acum nu s-a vaitat nimeni, ultima decizie a Inspectoratului Scolar Vrancea i-a revoltat peste masura pe profesorii de la Scoala Generala „Alexandru Spinu” din Golesti. Practic, profesorii sint legati, la propriu, de urne si obligati sa pazeasca buletinele de vot in timpul lor liber. Dupa cum s-au vaitat profesorii, decizia incalca chiar Constitutia pe care sint chemati sa o voteze.
Cele 21 de cadre didactice au fost chemate sa asiste la referendum, prin rotatie, pe tot parcursul zilelor de simbata si duminica. Profesorilor li s-a pus in vedere, in cadrul consiliului profesoral, sa vina in sectiile de votare dupa un program stabilit dinainte. Cea care a stabilit „prioritatile” in cadrul acestui consiliu, desfasurat ieri in jurul orelor 11.30, a fost Maria Dulgheru, inspector de teritoriu. Dupa spusele profesorilor, inspectoarea i-a obligat pe profesori sa participe la referendum, cu toate ca nu vor fi platiti pentru orele petrecute in sectiile de votare. „In consiliul profesoral de ieri, inspectoarea Maria Dulgheru ne-a impus tuturor celor prezenti sa asistam simbata si duminica la referendum, practic fara nici un motiv. Cind, personal, am cerut o justificare pentru prezenta noastra, a tuturor cadrelor didactice, prin rotatie, vreme de 48 de ore in localul unde va avea loc votarea ce tine de referendum, aproape ca nu am fost lasat sa cer lamuriri, retezindu-mi-se scurt ca ordinul a venit de sus si ca trebuie respectat, fara vreun comentariu in plus. Mai mult, nu ni s-a promis nici o zi libera in compensatie si nici vreo rasplata financiara”, ne-a declarat indignat profesorul de istorie Florinel Agafitei.
Profesorii de la scoala din Golesti considera ca cererea inspectoarei, si implicit a celor „de sus”, este neconstitutionala. „In conformitate cu actuala Constitutie, care este inca in vigoare, noi, cadrele scolii Golesti nu avem ce cauta in sectia de votare sau in incinta cladirii unde se voteaza, decit daca sintem membri in comisia de vot ori observatori ai unor organisme. Insa nici unul din cei obligati sa venim simbata si duminica nu facem parte din acestea”, ne-a mai spus Florinel Agafitei.
Alti profesori s-au temut sa ne dea declaratii de teama sa nu fie dati afara din invatamint. Sub protectia anonimatului, profesorii au declarat ca decizia este de-a dreptul comunista si ca vor fi trimisi sa aduca lumea la votare.
Decizie peste capul generalului Mindrescu?
Conducerea scolii afirma ca la ultima sedinta cu directorii li s-a comunicat sa participe la referendum, pentru a da indicatii celor care au nevoie. „Ni s-a spus sa asistam si noi la acest referendum pentru a da cite o informatie. Nu toti profesorii sint deschisi sa vina in sectiile de votare, si nu-i putem obliga. In nici un caz nu-i putem sanctiona. Unii au fost de acord, altii au spus ca au probleme personale. Nu sintem platiti, insa mai avem si niste activitati pe care le facem in timpul liber. Poate o sa acordam stimulente participantilor, in consiliul profesoral”, ne-a spus Paul Neagu, directorul scolii „Alexandru Spinu” din Golesti.
Curios, inspectorul general Enache Mindrescu spune ca nu stia despre aceasta situatie. Mai mult, seful invatamintului vrincean neaga faptul ca profesorii ar fi obligati sa vina sa supravegheze desfasurarea Referendumului. „Am mers personal astazi (ieri – n.r.) in toate localitatile de la Dumbraveni la Vintileasca si le-am spus profesorilor ca nu au ce cauta in sectiile de votare, sa ramina in localitatile de domiciliu si eventual sa participe la vot. Doar directorii de scoli care fac parte din comisie pot sta in sectii si eventual un cadru didactic care sa il inlocuiasca pe director la nevoie”, ne-a declarat, telefonic, inspectorul general Enache Mindrescu. In aceste conditii, decizia de a-i chema pe profesori la sectiile de votare pare luata peste capul generalului scolilor.
Din informatiile nostre insa, in mai multe gradinite, scoli si licee din judet cadrele didactice au fost convocate sa stea „de garda”, desi lucrurile se petrec in taina. Cei de la Scoala Generala Nr. 9 din Focsani spun ca nu au fost chemati sa asiste la referendum. „De la noi de la scoala nu au fost chemati profesori. Presedintii de comisii au considerat ca nu este nevoie de asistenta profesorilor”, ne-a spus consilierul educativ Zamfira Malerov. Si la Colegiul Economic se pare ca profesorii stau acasa simbata si duminica. „Dintre profesorii de la noi de la liceu nu vine nimeni la acest referendum”, ne-a declarat directorul Radu Stefan.
De altfel, profesorii nu sint singurii chemati sa dea o mina de ajutor la referendum. Reprezentanti ai puterii locale au mers in ultimele zile prin scoli pentru a-i determina pe elevi sa se transforme in agenti electorali pentru referendum, in schimbul a 150.000 de lei. In cursul zilei de ieri, prin scarile de bloc din Focsani au putut fi vazuti mai multi elevi care imprastiau fluturasi prin care se chema poporul la urne. (Madalina IRIMIA, Camelia STANILA)

Comentarii