"Ne-au saracit in asa hal incit ne este frica si de noi"

luni, 20 mai 2002, 23:00
3 MIN
 "Ne-au saracit in asa hal incit ne este frica si de noi"

Negocierile dintre Alianta Sindicatelor din Invatamint si guvernanti se incheie astazi, dupa mai bine de o luna de discutii, cu rezultate nesatisfacatoare pentru oamenii scolii. Potrivit ultimelor informatii ale SLI Vrancea, reprezentantii Guvernului s-au oprit la 4,5% procent de majorare a lefurilor angajatilor din invatamint, si nimic mai mult din lunga lista de revedicari. Iar, pe de alta parte, desi nemultumirea angajatilor sistemului de invatamint creste din zi in zi, procentul rezultat din referendumul privind optiunea angajatilor sistemului in privinta grevei generale a scazut. "Ne-au saracit in asa hal incit ne este frica si de noi. Oamenilor le este teama ca, daca fac greva, fie si numai doua zile, ramin fara bani. Cind salariile sint de mizerie, o suta de mii de lei conteaza cu atit mai mult. Angajatii scolilor din mediul rural au unele retineri", ne-a declarat Constantin Dragomir, vicepresedintele Sindicatului din Invatamint, filiala Vrancea.
Procentul s-a diminuat cu trei la suta odata cu raspunsurile venite din partea dascalilor din scolile satesti. Dar este de remarcat ca procentul ajuns acum la 90% arata clar ca marea majoritate a omenilor scolii sint de acord sa inceteze activitatea zile in sir, daca altfel nu reusesc sa determine guvernantii sa le ia in seama cererile.
Liderul FSLI ajunge in rindul dascalilor
Blocarea anului scolar prin neincheierea situatiei scolare, ceea ce inseamna aminarea examenelor nationale, pare iminenta. "Decizia va fi luata la Conferinta Judeteana a SLI, unde va participa si presedintele federatiei, Aurel Cornea. Noi am stabilit ca data de declansare a grevei sa fie 3 iunie, dar inca nu este batuta in cuie", au precizat liderii SLI Vrancea.
In alta ordine de idei, conducerea sindicatului din invatamintul vrincean a precizat ca va initia o discutie cu autoritatile judetului, probabil astazi, pentru a demonstra prefectului George Baesu, in mod special – care se arata din ce in ce mai nemultumit de dascali – ca profesorii vor o actiune de protest de mari proportii si implicari, si nu este deloc un moft al liderilor SLI de la centrul judetean. "Tabelele arata starea de nemultumire a cadrelor didactice, ei hotarasc daca incepem sau nu greva generala. In aceste conditii sintem obligati sa continuam pregatirile. Este dorinta membrilor, exprimata prin semnatura", a mentionat presedintele Constantin Grigore.
Ce vor dascalii
Prin liderii lor, cadrele didactice cer stabilirea unui salariu de referinta unic in invatamint, prin ordonanta de urgenta, si recolerarea acestui salariu cu inflatia cumulata in ultimii doi ani, respectiv 2000 si 2001, acesta ridicindu-se la valoarea de 1,8 milioane lei. De asemenea, sindicatele vor o hotarire de guvern care sa lamureasca statutul bibliotecilor din invatamint, daca sint unitati sau institutii de invatamint. Al patrulea punct atins de sindicalisti priveste acordarea tichetelor de masa personalului din invatamint. In lista de revendicari a fost inclusa si cererea privind blocarea ordonantei de urgenta care prevede reducerea indemnizatiei de rural pentru personalul didactic calificat din invatamintul preuniversitar. Si finalizarea in regim de urgenta a unei legi concrete de salarizare a intregului personal din invatamint, "lege ce trebuie sa tina cont de importanta sociala a muncii depuse", face obiectul actiunilor de protest. Sirul revendicarilor se incheie cu problema respectarii, in integrum, a Legii 128/1997 privind Statutul personalului didactic. (Cristina LAZARIN)

Comentarii